"Türk kadını 'üst yönetici' oranında Avrupa'yı solladı"

"Türk kadını 'üst yönetici' oranında Avrupa'yı solladı"
ANGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Semiz:- "Türkiye'de üst düzey yönetici seviyesindeki kadın oranı Avrupa'daki oranlara göre yüksek"- "Bunun sebebi de aile firmaları tarafından kız evlatlarının daha üst konumda istihdam edilmeleri"- "Türkiye'de aile şirketler

İSTANBUL (AA) - Ankara Genç İş Adamları Derneği (ANGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Fatma Semiz, "Türkiye’de üst düzey yönetici seviyesindeki kadın oranı Avrupa'daki oranlara göre yüksek" dedi.

Semiz, "8 Mart Dünya Kadınlar Günü" öncesinde, görüşlerini AA muhabiriyle paylaştı.

Türkiye'de kız erkek ayrımının aileler tarafından yapıldığını belirten Semiz, kadın girişimcilerin de bu ortamlarda işlerinin zor olduğunu söyledi.

Semiz, göreve geldiği günden itibaren kadın erkek eşitliğini sonuna kadar savunduğunu anlatarak, "Hiçbir şekilde pozitif ayrımcılığa bakan bir yapıya sahip olmadım. Ülkemizde de böyle bir ayrımcılık kesinlikle yoktur. Hukuki alanda da kadını koruyan hak ve kanunlar mevcuttur ama uygulamada eksiklikler halen mevcut" ifadelerini kullandı.

Girişimci olmak isteyen kadınların kararlı davranması gerektiğine dikkati çeken Semiz, şunları kaydetti:

"Girişimcilik için cidden iyi bir sermaye olması gerekiyor. Sermayeyle birlikte doğru bir meslek seçimine de ihtiyaç var. Bugün rekabet etmek için var olan bir ürünün, yapılan işlerin aynısını yapıp pazara girmek niyetindeki girişimci kadınlara, böyle bir şey yapmalarını tavsiye etmiyorum. Zaten iş dünyası çok büyük bir rekabet altında. Yeni girişimcilerin farklı bir alana yönelmesi gerekir. Bu zamana kadar kimsenin düşünmediği alanlara girmek, daha bol kazanç ve karlı bir ortam yaratacaktır."

- "Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki kadınlara rol model oldum"

Semiz, erkeklerin egemen olduğu iş ortamında kadın başkan olmanın kendisini çok mutlu ettiğini dile getirerek, "Kadın başkan seçilmem ciddi bir yük getirdi ama Allah'a şükür özellikle doğuya yaptığımız ticari gezilerde, erkek egemenliğinin ağır bastığı bu yerlerde kadınları ayağa kaldırdığımı, hırslandırdığımı gördüm. Biz istiyoruz ki kadınlar her yerde olsun, zincirlerini kırsın. Kadın iş dünyasının her kademesinde, siyasetin her noktasında olsun ama bunun için kadınlarımızın en başından, küçük yaşlardan itibaren baskısız yetiştirilmesi gerekiyor. Kadınların, eğitimli dahi olsalar dizilere, filmlere bağlı bir yaşam sürmesinin önüne geçilmesi gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.


- "Kadınları güçlendiren projeler yapıyoruz"


Kadın girişimcilerin güçlü yönlerini ortaya çıkarmak için "İdol Projesi"ni geliştirdiklerini aktaran Semiz, kadınların zayıf, ince, narin tarafını değil güçlü tarafını ortaya koyan projeler yapmaya çalıştıklarını vurguladı.

Semiz, şöyle konuştu:

"İdol Projesi'nin amacı, Türkiye'de kadınların her alanda kendisini göstermesi ve etkin bir şekilde var olmasını, özellikle kendi alanında söz sahibi kadınlarımızın yeni kuşaklara tecrübelerini ve bilgilerini aktarmasını sağlamak.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2014 yılında kamusal alanda üst düzey kadın yönetici oranı yüzde 9,4 olmuştur.

Türkiye’de üst düzey yönetici seviyesindeki kadın oranı, Avrupa’ya kıyasla çok yüksek. Bunun sebebi de aile firmaları tarafından kız evlatlarının daha üst konumda istihdam edilmeleridir. Türkiye'de aile şirketlerinde üst düzeyde çalışan kadın sayısı yeterli oranda. Kadın istihdamının arttırılması, kadın girişimci sayısının üst seviyelere gelmesi için bir dizi çalışma içerisinde olan hükümetimizin bürokraside de kadın sayısını artırmaya yönelik tedbirler alması yerinde olacaktır."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.