Türk Keneşi ve UNOSSC arasında mutabakat zaptı

Türk Keneşi ve UNOSSC arasında mutabakat zaptı
Mutabakat zaptı ile Türk Keneşi ve UNOSSC arasındaki mevcut iş birliğinin güçlendirilmesi ve ortak girişimlerin yürütülmesine imkan sağlanması amaçlanıyor

İSTANBUL (AA) - Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Keneşi) ve Birleşmiş Milletler (BM) Güney-Güney İşbirliği Ofisi (UNOSSC) arasında Güney-Güney ve Üçgen iş birliğini geliştirmek üzere mutabakat zaptı imzalandı.

Türk Keneşi Genel Sekreteri Ramil Hasanov, İstanbul Conrad Otel'de düzenlenen imza töreninde yaptığı konuşmada, Türk Keneşi ile UNOSSC arasında geliştirilmekte olan bağların, 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi kapsamında Güney-Güney ve Üçgen iş birliğinin geliştirilmesine hizmet edeceğini belirtti.

Bu yönde ortak adımların ivedilikle atılacağını dile getiren Hasanov, küresel düşünüp bu yönde bölgesel iş birliğinin arttırılmasının önemine değindi.

Hasanov, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'nin yerine getirilmesinde UNDP, UNOSSC ve ilgili BM kuruluşlarıyla birlikte hareket edilmesi yönünde Türk Konseyi'nin kararlılığını vurguladı.

BM Genel Sekreteri Özel Temsilcisi ve UNOSSC Direktörü Jorge Chediek de kapsamlı ve dinamik bir uluslararası örgüt olan Türk Keneşi ile ilişkilerini geliştirmekten memnuniyet duyduklarını ifade etti.

Türk dili konuşan dört ülkeyi bir araya getiren Türk Keneşi'nin bölgesinde ve ötesinde Güney-Güney ve Üçgen iş birliğine oldukça katkı sağladığını aktaran Chediek, mutabakat zaptının bir an önce hayata geçirilmesi için gerekli ortak adımların atılacağını kaydetti.

Törende daha sonra Hasanov ve Chediek, Türk Keneşi üye ülkelerinin İstanbul'da bulunan diplomatik temsilciliklerinin, uluslararası örgüt yetkililerinin huzurunda mutabakat zaptını imzaladı.

-Türk Keneşi

Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye tarafından imzalanan Nahçıvan Anlaşması ile 2009 yılında kurulan hükümetlerarası bir teşkilat olan Türk Keneşi, bölgesel bir iş birliği mekanizması olarak, bölgede ve ötesinde, üye devletler arasındaki iş birliğini hızlandırmak amacıyla ekonomiden, ulaştırmaya, sürdürülebilir kalkınmadan eğitime ve medyadan turizme kadar geniş bir yelpazeyi içeren alanlarda faaliyetlerde bulunuyor.

Birleşmiş Milletler Güney-Güney İşbirliği Ofisi, Güney-Güney ve Üçlü iş birliğini küresel olarak ve BM sistemi içinde artırmak üzere eşgüdüm sağlıyor ve bu yöndeki girişimleri destekliyor. Önceden Güney-Güney iş birliği için özel birimi olarak bilinen BM Güney-Güney İşbirliği Ofisi, 1974 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından UNDP bünyesinde kuruldu.

BM Güney-Güney İşbirliği Ofisi, Güney-Güney iş birliğinin dünya çapındaki ilerlemelerini değerlendiren genel kurulun bir yan organı olan Güney-Güney Genel Kurul Üst Düzey Komitesi'nden (HLC) politika talimatları ve rehberlik alıyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.