Türkiye 74 ülkeye sertifikalı tohum satıyor

Türkiye 74 ülkeye sertifikalı tohum satıyor
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tohumculuk Daire Başkanı Veysel Kolcu, bakanlıklarının politikaları ile tohumculuğa ciddi ivme kazandırdıklarını, 74 ülkeye sertifikalı tohum ihraç edildiğini bildirdi.

Kolcu, Türkiye'deki sertifikalı tohum üretimi ve ihracatı ile ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2002 yılında tüm türlerde 145 bin ton sertifikalı tohum üretildiğini, bugün ise bu rakamın 743 bin tona ulaştığını söyledi. 2023 vizyonu kapsamında 1 milyon ton sertifikalı tohum üretmeyi hedeflediklerine dikkati çeken Kolcu, daha kaliteli üretim gerçekleştirmek için çalıştıklarını ifade etti.

- Kaliteden ödün vermeden üretim artıyor

Türkiye'de kaliteli tohum üretildiğine işaret eden Kolcu, şöyle konuştu:

"Tohumculuk konusunda çok ileri düzeyde üretim yapan ve uluslararası ticarete hakim ülkeler var. Bu ülkelere kıyasla ülkemizde tohumculuk faaliyetlerine geç başlanmasına rağmen ciddi atılımlar yaptık. Birçok ülke, kalite açısından ürettiğimiz tohumları tercih etmeye başladı. Önümüzdeki süreçte dünyaya daha çok tohum ihraç edebilecek hale geleceğiz. Potansiyelimiz var. Sertifikalı tohum üretimini kaliteden ödün vermeden artırıyoruz. Bakanlığımız konuyu sektörel yaklaşımla ele alıyor. Özel sektöre bazı yetkiler verildi. Bu kapsamda 145 firma, özel sektör tohumculuk araştırma kuruluşu olma yetkisi aldı."

Kolcu, sertifikalı tohum kullanan üreticilerin avantajlarından da bahsetti.

Sertifikalı tohum kullanan üreticilerin elinde kullandığı tohumun sertifikası ve faturasının bulunduğunu vurgulayan Kolcu, üreticinin belgeleri muhafaza ettiği sürece tohumun çimlenmesi ve safiyeti konularında yaşanılabilecek sorunlarla ilgili hakkını arayabileceğini anlattı.

Türkiye'de tohumculukla ilgili düzenlemelerin yabancı ülkeleri de cezbettiğini dile getiren Kolcu, "Son zamanlarda farklı ülkelerden, 'Türkiye’nin uluslararası alanda düzenlediği sertifikalarla ilgili eğitim almak istiyoruz. Sizde mevzuat, tescil, sertifikasyon ve ıslahçı hakları alanında ne varsa aynısını burada da uygulamak istiyoruz' talepleri geliyor. O ülkelerden dün alıcı noktadayken, bugün veren el durumundayız" dedi.

- Sertifikalı tohum ihracatı 126 milyon dolar

Kolcu, Türkiye'de son 10 yılda tohum üretimi ve ihracatında artışlar yaşandığını kaydederek, şunları söyledi:

"Bakanlığımız, izlediği politikalar ile tohumculuğa ciddi ivme kazandırmıştır. Rusya, Ukrayna, İtalya, Hollanda ve Fransa'nın da arasında bulunduğu 74 ülkeye sertifikalı tohum ihraç eden ülke durumundayız. Bugün sertifikalı tohumda 126 milyon dolarlık ihracat söz konusu. Önceden bazı tohumlarda dışa bağımlılık söz konusuyken, bugün öyle değiliz. Yerli tohum üreticilerimizin hem sebze hem de tarla bitkileri noktasında ciddi üretimleri ve yatırımları var. Hedefimiz bunun tanıtımını yurt içi ve dışında yapmak."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.