Türkiye-Bosna Hersek İş Konseyi Çalışma Yemeği

Türkiye-Bosna Hersek İş Konseyi Çalışma Yemeği
DEİK Başkanı Vardan:- "İki ülke arasında 1 milyar dolar ticaret hacmine ulaşma hedefi için daha çok çalışmalıyız. Bunun için de serbest ticaret anlaşmamızın hizmetleri de içerecek şekilde bir an önce revize edilmesini talep ediyoruz"

ANKARA (AA) - Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türkiye ve Bosna Hersek arasında 1 milyar dolar ticaret hacmine ulaşma hedefi için daha çok çalışmak gerektiğini belirterek, "Bunun için de serbest ticaret anlaşmamızın hizmetleri de içerecek şekilde bir an önce revize edilmesini talep ediyoruz" dedi.

Türkiye-Bosna Hersek İş Konseyi Çalışma Yemeği Başbakan Ahmet Davutoğlu, Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Denis Zvizdic, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal ve DEİK Başkanı Vardan'ın katılımı ile gerçekleşti.

Vardan açılışta yaptığı konuşmada, Türk iş dünyasının Bosna Hersek’in NATO ve AB yolunda süratle ilerlemesini arzuladıklarını belirterek, bu bağlamda Bosna Hersek’in NATO'ya katılımına her zaman destek olduklarını bundan sonra da desteklerini sürdüreceklerini bildirdi.

Türkiye ile Bosna Hersek'in AB’ye üye olma yolunda benzer bir mücadelenin içerisinde olduğuna dikkati çeken Vardan, bu konuda tecrübelerini paylaşmaktan geri durmayacaklarını söyledi.

Vardan, NATO ve AB rotasına yerleştiği andan itibaren Bosna Hersek’e Türkiye’den yatırımcıların, iş adamlarının koşarak geleceğine ve yatırım için yarışacağına inandıklarını dile getirerek, şöyle konuştu:

"Bosna Hersek ile ticari ilişkilerimizi derinleştirirken ülkelerimiz arasında imzaladığımız serbest ticaret anlaşması ile ikili ticaret hacmimizin artmasından büyük memnuniyet duyuyoruz. Ticaretimiz uzun yıllar sonra ilk kez bu kadar dengede, yani ihracat ile ithalat birbirini yakaladı. Bu çok olumlu bir gelişme, çünkü Bosna Hersek ekonomisinin gelişimi için bu önemli ancak 1 milyar dolar ticaret hacmine ulaşma hedefi için daha çok çalışmalıyız. Bunun için de serbest ticaret anlaşmamızın hizmetleri de içerecek şekilde bir an önce revize edilmesini talep ediyoruz. Bugüne kadar 77 Türk şirketi, Bosna Hersek’te 300 milyon doların üzerinde yatırım yapmış durumda. Özellikle son dönemde katma değeri yüksek ürünlere yapılan yatırımların orta ve uzun vadede Bosna Hersek ihracatına katkı sağlayacağını görüyoruz. Türk işverenler yaklaşık 5 bin Bosnalıya istihdam sağlıyor. Türk müteahhitlerimiz Bosna Hersek’te 500 milyon dolara yakın 16 proje tamamladı. Bundan sonrası için de kamu-özel sektör işbirliğine daha fazla ehemmiyet vermemiz gerektiğini düşünüyoruz."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.