Türkiye geçen yıl yüzde 4 büyüdü

Türkiye geçen yıl yüzde 4 büyüdü
Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Matlı:- "Geçtiğimiz yıl gerçekleşen iki genel seçime, bölgemizde artan jeopolitik gerginliklere, ticaret ortaklarımızda yaşanan sorunlara ve küresel finansal piyasalardaki dalgalanmalara rağmen elde edilen bu b

BURSA (AA) - Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, Türkiye ekonomisinin geçen yıl yüzde 4 büyümesine ilişkin, "Geçtiğimiz yıl gerçekleşen iki genel seçime, bölgemizde artan jeopolitik gerginliklere, ticaret ortaklarımızda yaşanan sorunlara ve küresel finansal piyasalardaki dalgalanmalara rağmen elde edilen bu büyüme, başarı olarak kabul edilmelidir." ifadesini kullandı.

Matlı, 2015 yılı büyüme rakamlarını değerlendirdiği yazılı açıklamasında, geçen sene ekonominin, Orta Vadeli Program'da öngörüldüğü gibi yüzde 4 büyüdüğüne dikkati çekti.

Türkiye'nin G20 ülkeleri arasında en hızlı büyüyen 4'üncü ekonomi olduğunu belirten Matlı, geçen sene yakalanan yüzde 4'lük büyümenin Çin ve Hindistan hariç gelişmekte olan ekonomilerin iki katından fazla olduğunun göz önünde bulundurulması gerektiğine değindi.

Matlı, şunları kaydetti:

"Geçtiğimiz yıl gerçekleşen iki genel seçime, bölgemizde artan jeopolitik gerginliklere, ticaret ortaklarımızda yaşanan sorunlara ve küresel finansal piyasalardaki dalgalanmalara rağmen elde edilen bu büyüme, başarı olarak kabul edilmelidir. Kişi başı gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) değerinin psikolojik sınır olan 10 bin dolarlık seviyenin altına düşüp 2015 yılında 9 bin 261 dolar olarak gerçekleşmesi de doların aşırı değerlenmesinden kaynaklanıyor. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sabit fiyatlarla GSYH'nin iktisadi faaliyet kollarına göre durumuna bakıldığında, gıda, tarım ve hayvancılık sektörü yüzde 7,6 ile ortalama büyümenin yaklaşık iki katı düzeyine ulaştı. Gıda, tarım ve hayvancılık sektörü iktisadi faaliyet alanı içerisinde önemini giderek artırmaktadır."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.