Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu kuruluyor

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu kuruluyor
Muhalefet partileri, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanun Tasarısı'nın uluslararası sözleşmelere ve anayasaya aykırı olduğunu savunarak tasarının yeniden ele alınmasını istedi

TBMM (AA) - TBMM Genel Kurulu'nda, muhalefet partileri, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanun Tasarısı'nın uluslararası sözleşmelere ve anayasaya aykırı olduğunu savunarak tasarının yeniden ele alınmasını istedi.

Genel Kurulda, CHP'nin, Sivas Demir Çelik Fabrikasında çalışan işçilerin sorunlarına dair araştırma önergesinin kabul edilmemesi üzerine, görüşmeleri izleyen işçilerin protestosu nedeniyle verilen aranın ardından, AK Parti Grup Başkanvekili Coşkun Çakır ve CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel söz aldı.

Çakır, Mecliste kasım ayından bu yana denetim ve yasama faaliyeti yaptıklarını ancak istemedikleri oranda, arzulamadıkları bir tabloyla karşılaştıklarını ifade etti. Bu tür bir tabloyla karşılaşmamayı temenni eden Çakır, CHP milletvekilinin tutumunun şık, doğru olmadığını belirtti.

Milletvekilleri olarak zaman zaman kastı aşan, ses tonlarını kontrol edemedikleri çıkışlarının olabildiğini dile getiren Çakır, ancak milletvekilinin, izleyicilere dönerek bir tutum içine girmesinin son derece yanlış olduğunu, buna teşebbüs etmemek gerektiğini, aksi halde önleyemeyecekleri olaylarla karşılaşabileceklerini kaydetti.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Mecliste her şeyin konuşulabilmesi ancak sözlü, hatta fiili şiddete dönüşmemesi gerektiğini söyledi. Özel, bununla ilgili sorumluluklarının bulunduğunu vurgulayarak, "Bir yanlışı, hatayı, kusuru ifade etmenin yolu fiili taarruz değildir. Ümit ediyoruz, iktidar grubu rahatsız olduğu bir şey yaşandığında, muhalefet grubuna yürüyüp, fiili taarruzda bulunmak yerine ara talep edip müzakare isterse en doğrusu olur." dedi.

TBMM Başanvekili Akif Hamzaçebi de Başkanlık Divanı olarak böylesi gerilimlere yol açacak tartışmaların bir daha yaşanmamasını temenni etti.

-"Tasarısı uluslararası sözleşmelere ve anayasaya aykırı"


Daha sonra Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu Tasarısı'nın görüşmelerine geçildi.

Yerinden söz alan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, tasarının uluslararası anlaşmalara ve anayasa aykırı olduğunu iddia ederek, usul tartışması açılmasını istedi.

Usul tartışmasında söz alan CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, tasarıyla İnsan Hakları Kurumunun lağvedildiğini ve yerine yeni bir isimle kurum kurulduğunu söyledi. Gök, tasarının taraf olunan uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu ve Birleşmiş Milletlerin, kurulan kurumu tanımayacağını savundu.

AK Parti Grubu adına söz alan Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu ise muhalefet partilerinin, her maddenin görüşülmesinde önerge vermelerinin mümkün olduğunu, anayasaya aykırılık iddiasına ilişkin de önerge vereceklerini hatırlatarak, bunun şu aşamada konuşulacak konu olmadığını kaydetti.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, düzenlemede insan haklarıyla ilgili denetim görevini yapacak olan kurumun hükümet erki üzerinden şekillenmesi ile karşı karşıya olduğunu ve bunun uluslararası sözleşmelere aykırılık teşkil ettiğini ileri sürdü. Baluken, tasarıya ilişkin muhalefet partileriyle ortaklaşma sağlanmasını istedi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, yasaların daha katılımcı bir şekilde yapılmasının temin edilmesinin mümkün olduğunu hatırlattı. Vural, tasarıda kişisel verileri koruma kurulu gibi bir kurulun oluşturulacağını, birinde Meclisin seçtiğini diğerinde ise seçmediğini söyledi. Oktay Vural, siyasi parti gruplarının bu konuda yapacağı bir düzenleme ile mutabakat oluşması durumunda partisinin hazır olduğunu belirtti.

Usul tartışmasının ardından Başkanvekili Hamzaçebi, tutumunda bir değişiklik olmadığını ifade ederek, birleşime ara verdi.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.