Türkiye-Yunanistan dostluk gala yemeği

Türkiye-Yunanistan dostluk gala yemeği
Başbakan Davutoğlu: (1)- "İzmir'de bu toplantının yapılması bizatihi bir barış mesajıdır. İzmir'de bu toplantının yapılması Atatürk ile Venizelos arasındaki ruhun 21. yüzyılda da yaşadığını gösteren bir dostluk mesajıdır"- "Bugün Aleksis, İzmir'i o kadar

İZMİR (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye-Yunanistan dostluk gala yemeğine ilişkin, "İzmir'de bu toplantının yapılması bizatihi bir barış mesajıdır. İzmir'de bu toplantının yapılması Atatürk ile Venizelos arasındaki ruhun 21. yüzyılda da yaşadığını gösteren bir dostluk mesajıdır" dedi.

Davutoğlu ve Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, İzmir Ticaret Odası ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından Hilton Oteli'nde düzenlenen Türkiye-Yunanistan dostluk gala yemeğine katıldı.

Davutoğlu, burada yaptığı konuşmada, İzmir'in ticaret yollarının kesiştiği bir merkez olduğunu söyledi.

19. yüzyılda İzmir'den Akdeniz'in değişik limanlarına feribot seferleri yapıldığını, Marsilya'ya İzmir'den feribot geldiğini anlatan Davutoğlu, "Şimdi ise İzmir, Selanik'e hemen yanındaki o kardeş şehre feribot için çaba sarfediyor. Tarihte bu kadar önemli rol oynamış bir şehir hiç bir zaman önemini kaybetmez" diye konuştu.

İzmir'in, Türk-Yunan dostluğunun perçinlendiği güzel bir şehir olduğunu dile getiren Davutoğlu, bugün kentte Çipras ile güzel görüşmeler gerçekleştirdiklerini, bu açıdan tarihi bir gün yaşandığını kaydetti.

Başbakan Davutoğlu, ilk kez İzmir'de Türk ve Yunan başbakanlarının buluştuğunu ve yüz yıl sonra buradan denizin her bir yakasına dostluk mesajları iletildiğini ifade etti.

Ayrıca geçen yıl Başbakanlık Ofisi'nin de İzmir'de açıldığını hatırlatan Davutoğlu, seçim nedeniyle bazı resmi faaliyetleri yapma fırsatı bulamadıklarını söyledi. Başbakanlık Ofisi'nde ilk resmi faaliyette Çipras'ı ağırladıklarını ve bundan dolayı da büyük bir gurur duyduklarını aktaran Davutoğlu, "İzmir, tekrar Türk siyasetinin merkezi, Türk-Yunan dostluğunun odak şehri olma niteliği kazansın, bütün dileğimiz budur" ifadelerini kullandı.

Bundan sonra sık sık İzmir'e geleceğini belirten Davutoğlu, bir bakanlar kurulu toplantısını bu kentte yapacaklarını bildirdi.

"İzmir, önemli kararların alındığı, Türkiye'nin ve bölgenin geleceğinin şekillendiği ve yükselen bir şehir olarak da dünyaya sesini duyuran çok önemli bir merkez haline gelecek" diyen Davutoğlu, bugünün İzmir kadar Türk-Yunan ilişkileri açısından da tarihi bir gün olduğunu kaydetti.

4. Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konsey Toplantısı'nın İzmir'de yapılmasının da ayrı bir önem taşıdığını ifade eden Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İzmir'de bu toplantının yapılması bizatihi bir barış mesajıdır. İzmir'de bu toplantının yapılması Atatürk ile Venizelos arasındaki ruhun 21. yüzyılda da yaşadığını gösteren bir dostluk mesajıdır. Bugün Aleksis, İzmir'i o kadar benimsedi ki Türk siyasetini de o kadar benimsedi ki anlaşılan 2019 seçimlerine birlikte gireceğiz ama karşı karşıya değil, rakipler olarak değil, girerse bizim partiden girer, başka türlüsü olmaz. Şu kısa süre içinde çok sık görüştük Sayın Çipras ile değişik vesilelerle. Bugün kendisi de söyledi bazen bakanlarımızdan daha çok birbirimizle görüşür hale geldik ve özellikle dünya sistemine bakışımızda çok önemli yaklaşım benzerlikleri var. Biz dünyaya adalet ve vicdanın sesi olmak üzere siyaset yapıyoruz."

(Sürecek)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.