"Türkiye'de Dijital Yayıncılık Serüveni"

"Türkiye'de Dijital Yayıncılık Serüveni"
Evrensel Basım Yayın Editörü Nacitarhan:- "Mehmed Ali (Çalışkan) Bey e-kitabın şövalyesidir. Çünkü Don Kişot gibi iddialı girdi ve yaptığı işin arkasında olan, onu her gün geliştiren bir yol aldı"

 Anadolu Ajansı'nın Global İletişim ortağı olduğu 34. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı'nda, "Türkiye'de Dijital Yayıncılık Serüveni" konulu panel düzenlendi.

Panelde konuşan Evrensel Basım Yayın Editörü Cavit Nacitarhan, e-kitap uygulaması konusunda, yayıncılıkta güçlü firmaların konuya henüz dahil olamadığına dikkati çekti.

Amazon'dan "büyük oyuncu" diye söz eden Nacitarhan, "Büyük oyuncu bu konuda geç kaldı. Geç kalınca, örneğin Babil devreye girdi. Mehmed Ali (Çalışkan) Bey e-kitabın şövalyesidir. Çünkü Don Kişot gibi iddialı girdi ve yaptığı işin arkasında olan, onu her gün geliştiren bir yol aldı. Artık büyük oyuncuyu beklemeye gerek yok" diye konuştu. 

Simplicissimus Book Farm Yayıncılık adına panele katılan Figen Ger de toplumun üçte birinin kağıttan, üçte birinin tabletten okuduğunu, üçte birinin ise hiç okumadığını dile getirerek, yayıncıların bu üç grubu görmezden gelmesinin büyük bir yanlış olduğunu söyledi.

Bütün yayınevlerinin e-kitap denilince aklına gelen ilk şeyin "kitabı nasıl koruruz" düşüncesi olduğuna değinen Ger, şöyle konuştu:

"Ben üç yıldır bütün yayıncılara diyorum ki, bir kitabı basıyorsanız, o kitabın e-kitabını yapmayarak, o kitabı koruduğunuzu zannetmek büyük bir yanılgıdır. Çünkü bugün görme engelli bir vatandaşımız onu sayfa sayfa tarayıp, programdan geçirip, sesli bir şekilde okumayı başarabiliyorsa, sizin bastığınız her kitap, eğer niyet varsa, yarın sabah meritokrasidedir. İster e-kitap yaparak satışa sunun, isterseniz sunmayın. Bundan bir kaçış yok. Eğer bunu siz yaparsanız, satma ihtimaliniz olabilir. Eğer siz yapmazsanız, basılı kitabı da satma ihtimaliniz ortadan kalkacak, bugün yaşanan şey maalesef bu."

- Yurtsever: "Ben e-kitap okumak istiyorum"

Paneli dinleyen, görme engelli Eylem Yurtsever de görme engelliler için e-kitap yayınlanması konusunda "Doğan Kitap"a yönelik imza kampanyası düzenlediğini ancak talebine olumlu yanıt alamadığını aktardı. 

Okuma konusunda yaşadığı sıkıntılara değinen Yurtsever, şu bilgileri verdi:

 "Bir kitapçıda çok beğendiğim iki kitap aldım ve hesabı ödemek üzere kasaya gittim. Personel, 'Bir dakika. Siz brail olarak okumuyor musunuz bu kitapları?' dedi. Canım ben size imza kampanyası açtım. Bundan haberiniz yok mu? Siz personel değil misiniz? Ben e-kitap okumak istiyorum. Herkesin bildiği çok yaygın bir inanç var. Bir görme engelli, sadece başkalarının ona sesli kitap okumasını bekler. Bu inançtan nefret ediyorum. Çok ciddi nefret ediyorum. Çünkü oldukça babadan, dededen kalma bir yöntemdir. Bantların icad edildiğinden bu yana başlayan, şimdi CD'lerle, stüdyolarla yaygınlaşmış devam eden bir inançtır."

Seçtiği kitapları bilgisayarda taradıktan sonra programla düzenleyerek okuyabildiğini dile getiren Yurtsever, "Bu oldukça zor bir yöntem ama ben bilgisayardan okuduğumda başka birini beklemek değil, bir kitapçıdan kendi beğendiğim bir kitabı okumuş oluyorum. Evet bunun için bir gün harcıyorum ama bu benim seçimim oluyor. Yani kendi seçtiğim kitabı okuyorum. Başkasının, benim için günlerce, aylarca, belki de haftalarca süründürerek okuduğu bir kitabı okumak istemiyorum. Onlar da çok değerli emekler ama e-kitap dediğiniz şey tamamıyla, hiçbir şekilde artık benim sayfa sayfa emek harcamayacağım bir şey olmayacak" ifadelerini kullandı.

Eylem Yurtsever, kendisinin görenlerden bir farkı olduğuna vurgu yaparak, "Ben normalde kitapçıda bir kitap bulunca, elimde bir kağıt tomarı tutuyorum. Bu kağıt tomarında bir sürü şey beni bekliyor ama o kağıt tomarını önce sayfa sayfa tarayıcıdan geçirip sonra programla okuyabilir hale getirmek gerekiyor ve o muhteşem şeylere çok geç sahip oluyorum" dedi.  

TÜYAP ve Türkiye Yayıncılar Birliği iş birliğiyle gerçekleştirilen fuar, 15 Kasım'a kadar devam edecek.

 

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.