Türkiye'den Somali'ye yardım eli

Türkiye'den Somali'ye yardım eli
AFAD koordinasyonunda son 5 yılda, Somali'ye 21 uçak ve 11 gemiyle 50 bin ton gıda, 650 ton ilaç ve tıbbi sarf malzemesi ulaştırıldı- Bölgede 4 sahra hastanesi, ekmek fabrikası, aşhane, buzhane ve çadır kentler kuran Türkiye'nin 300'den fazla sağlık perso

ANKARA (AA) - SULTAN ÇOĞALAN - Türkiye, iç savaş ve kuraklığın neden olduğu felaketler sonucu açlığın baş gösterdiği Doğu Afrika ülkesi Somali'ye, son 5 yılda 21 uçak ve 11 gemiyle 50 bin ton gıda, 650 ton ilaç ve tıbbi sarf malzemesi ulaştırdı.

AA muhabirinin Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından (AFAD) aldığı bilgiye göre, Türkiye, Afrika boynuzu olarak tanımlanan bölgede, sahada çalışarak bölge halkıyla sıcak ilişkiler kurulmasını sağlayan, insanların gönlünü fetheden yeni ve başarılı bir insani yardım modeli ortaya koydu.

Somali'de 1991'den bu yana yaşanan iç savaş ile bölgeyi 2011'den bu yana etkisi altına alan kuraklık, ülkede kıtlığa yol açtı. Nüfusunun tamamına yakını Müslüman olan ve Türkiye ile bağları geçmişe dayanan Somali, uluslararası toplumdan da yıllarca gerekli desteği ve yardımı alamadı.

Dünyada birçok bölgeye insani yardımlar ulaştıran Türkiye, kara kıtadaki Somali halkına da yardım elini uzattı. Bu çerçevede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2011'de, ülkede yaşanan büyük kuraklık felaketine uluslararası toplumun dikkatini çekmek ve Somali halkı ile dayanışma göstermek amacıyla bölgeye bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaretin yapıldığı 19 Ağustos, daha sonra Somali'de "Türkiye-Somali Günü" ilan edildi.

- Son 5 yılda 500 milyon lira yardım

Ziyaretin ardından AFAD koordinasyonunda Diyanet İşleri Başkanlığı, TİKA, Sağlık Bakanlığı, Kızılay ve STK'ların katkılarıyla Türkiye'nin en büyük yurt dışı yardım operasyonu başlatıldı. Söz konusu tarihten bu yana, insani ve kalkınma alanında Somali'ye yaklaşık 500 milyon lira tutarında yardım yapıldı.

Eğitim, sağlık, ulaştırma ve güvenlik gibi geniş bir alanı kapsayan yardımlar, kurumsal sistemin bulunmadığı ve her türlü altyapı desteğine ihtiyacı olan Somali'nin yeniden inşa sürecine büyük katkı sağladı.

Başbakanlık AFAD koordinasyonluğunda, son 5 yılda Somali halkına 21 uçak ve 11 gemiyle 50 bin ton gıda ulaştırıldı, ekmek fabrikası, aşhane, buzhane ve çadır kentler kuruldu.

- 300'den fazla sağlık personeli görev yaptı

Türkiye'den 90'ı doktor 300'den fazla sağlık personelinin görev yaptığı Somali'ye yaklaşık 650 ton ilaç ve tıbbi sarf malzemesi gönderildi, 4 sahra hastanesi kuruldu ve 9 ambulans hibe edildi.

Bölgenin en büyük hastanesi olan ve Somali hükümetince Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ismi verilen başkentteki 200 yataklı eğitim ve araştırma hastanesi, tüm gerekli teçhizat ve donanımlarıyla geçen yıl 25 Ocak'ta açıldı.

Somali'nin ihtiyaç duyduğu personelin yetiştirilmesine yönelik de 40 derslikli hemşirelik okulu inşa edildi.

Ülkenin kalkınmasında, uzun vadede kalifiye personel ihtiyacını karşılamak amacıyla Mogadişu'da, sağlık meslek yüksekokulu ve lisesi ile balıkçılık meslek lisesi kuruldu. Biriken çöpler için iş makineleri ve çöp konteynerleri gönderilerek sokaklar çöp dağlarından temizlendi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.