"Türkiye'nin Suriye Politikası" konferansı

"Türkiye'nin Suriye Politikası" konferansı
Prof. Dr. Bağcı: - "Dünyada soğuk savaş sonrası yeni bir yapılanma var. Türkiye bulunduğu coğrafi konum itibarıyla Doğu ve Batı'yı idare eden bir siyaset ve dünya anlayışına sahip bir ülke konumundadır"

KIRKLARELİ (AA) - ODTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, dünyada soğuk savaş sonrası yeni bir yapılanma olduğunu belirterek, "Türkiye bulunduğu coğrafi konum itibarıyla Doğu ve Batı'yı idare eden bir siyaset ve dünya anlayışına sahip bir ülke konumundadır." dedi.

Bağcı, Kırklareli Üniversitesi Kamu Diplomasi Uygulama ve Araştırma Merkezince düzenlenen "Türkiye'nin Suriye Politikası" başlıklı konferansta, dünyanın iyi tanınması için çok kitap okunması gerektiğini ifade ederek, akademisyenlerin "çınar ağacı" gibi çok geniş kapsamlı bilgilere sahip olduğunu anlattı.

Dünyada 1945'ten bu yana kurulu bir düzenin olduğunu aktaran Bağcı, şunları kaydetti:

"Bu dünya düzeni, geldiği nokta itibarıyla sorunların çözümüne tam anlamıyla yanıt verecek bir yapı arz etmiyor. Birleşmiş Milletler'in beş daimi üyesi var. Bunlar Çin, Rusya, Amerika Birleşik Devletleri, Fransa ve İngiltere'dir. Farklı ulusların değişik düşünce biçimleri vardır. Avrupa Birliği dediğimiz şey ise 28 ülkenin bir araya gelip ortak akıl oluşturdukları yapıdır. 28 ülke bir araya geliyor ve çıkan sonuç bir biriyle bağlantılı. Avrupa Birliği dediğimiz şey ortak dış politika, ortak ekonomi politikası, ortak ticaret politikası, ortak ulaşım politikasıdır. Dünya düzeninin önümüzdeki öngörülebilir bir gelecekte değişmesi de zor gözüküyor." şeklinde konuştu.

- "Devletlerin daimi dostları ya da düşmanları yoktur"

Dünyada 7 milyar insanın sadece 1,7'sinin Müslümanlardan oluştuğunu bildiren Bağcı, bölgesel güçler alanında da Türkiye'nin orta güce sahip olduğunu söyledi.

Türkiye'nin nükleer silahının olmadığı için süper güçler arasında bulunmadığını aktaran Bağcı, şöyle devam etti:

"Dünyada soğuk savaş sonrası yeni bir yapılanma var. Türkiye bulunduğu coğrafi konum itibarıyla Doğu ve Batı'yı idare eden bir siyaset ve dünya anlayışına sahip bir ülke konumundadır. Devletlerin daimi dostları ya da düşmanları yoktur. Devletlerin daimi çıkarları vardır. Türkiye ve İsrail olduğu gibi. Türkiye'nin 11 komşusu var ve 10 bin kilometreden fazla sınırı var. Türkiye özelikle son 20-30 yılda ekonomik anlamda yükselmeye başlayan, ekonomik gelişmeyi ön plana çıkartan, ekonomi olmazsa olmaz gören ülkeler kategorisindedir. Türkiye'den daha iyi ülkeler vardır ama daha kötü ülkeler de vardır."

Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç, konuşmasının ardından Prof. Dr. Hüseyin Bağcı'ya plaket takdim etti.

"Türkiye'nin Suriye Politikası" konferansı

"Türkiye'nin Suriye Politikası" konferansı

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.