Türkiye’nin tarım ve hayvancılık üssünde yoğun mesai

Türkiye’nin tarım ve hayvancılık üssünde yoğun mesai
 Muhabir
Türkiye’nin en önemli tarım ve hayvancılık üssü konumundaki Konya’da baharın gelmesiyle birlikte çalışmalar da yoğunlaştı.

Türkiye’nin tahıl ambarı tarım ve hayvancılığın merkezi, Türkiye’nin gıda üretim üssü Konya’da baharın gelmesiyle çalışma temposu da arttı. Konya Tarım İl Müdürlüğü de saha çalışmalarıyla çiftinin yanında yer alarak üretim faaliyetlerinde başrol oynuyor. Pusula muhabiri o çalışmaları derledi.

BEYAZ BAHAR RÜZGARI ESMEYE DEVAM EDİYOR

Konya'nın 10 ilçesinde "Kuru Fasulye İle Bahar Projesi" kapsamında çiftçilere 58 bin 700 kilo sertifikalı fasulye tohumu dağıtımı devam ediyor. Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKEP) kapsamında yürütülen yüzde 64 bakanlık yüzde 36 çiftçi katkılı "Fasulye ile Beyaz Bahar Projesi" dahilinde Altınekin’de tohum dağıtım töreni gerçekleştirildi. Törene Altınekin Kaymakamı Yasin Mert, Altınekin Belediye Başkanı Muharrem Dere, Tarım İl Müdürü Duran Seçen, Kurum Amirleri, STK temsilcileri ve kıymetli üreticiler katıldı.

beyaz-1.jpg

beyaz-5.jpg

10 İLÇEDE DAĞITIMLAR SÜRÜYOR

Tarım İl Müdürü Duran seçen yaptığı konuşmada, “Bu projemiz yüzde 64 Bakanlığımız ve yüzde 36 çiftçi katkısı ile yürütülecektir. Proje kapsamında yaklaşık 59 ton Sertifikalı Kuru Fasulye tohumu teslimi gerçekleştirerek, 10 ilçemizde yaklaşık 5.000 dekar alanda tohumların toprak ile buluşması sağlanacaktır. Teslimi yapılacak sertifikalı tohumlar ile bölgemizde arz açığının azaltılması, yeni çeşitlerin üretime alınması, münavebe kültürünün yaygınlaştırılması ve toprak yapısının düzeltilmesi için ve kuru fasulye üretim alanlarının artırılması amaçlanmıştır. Projeye dahil olan üreticilerimize ve ülkemize hayırlı olmasını diler; üreten, üretilene değer katan, ülkemizin kalkınmasına katkı sağlayan tüm çiftçilerimizin bol ve bereketli bir üretim sezonu geçirmesini temenni ederim” dedi.

İLÇE İLÇE DAĞITIMLAR SÜRÜYOR

Kadınhanı’nda çiftçilere 12 bin kg sertifikalı fasulye tohumu dağıtımı yapıldı. Çiftiler bereketli bir yıl temennileri iletildi. Doğan Hisar İl Müdürlüğü tarafından “Kuru Fasulye ile Beyaz Bahar Projesi” ve “Sorgum Sudan Otu Melezi Üretiminin Yaygınlaştırılması Projesi” kapsamında Tarım İlçe Müdürü Ahmet Çoban’ın katılımıyla tören gerçekleştirildi. tohumlarını alan çiftçilere bereketli bir hasat dönemi dilendi. Proje kapsamında Hüyük İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından İlçe Mevlüt Sarı’nın katılımıyla fasulye tohumunun dağıtımı gerçekleştirildi.

beyaz-3.jpg

ÜRETİCİLERE TEKNİK DESTEK

Konya Tarım İl Müdürlüğü ve ilçe tarım müdürlükleri tarafından üreticilere teknik destek devem ediyor. Bu kapsamda Kadınhanı Tarım İlçe Müdürü İsmail Ceylan ve teknik personel tarafından Yağlıca Mahallesinde hububat ekili tarlalarda çıkış, gelişim, hastalık ve zararlı kontrolleri yapıldı. Bu kontrollerde erken ekim, sık ekim normu, kök ve kök boğazı çürüklüğü hakkında üreticilere yerinde teknik bilgi verildi. Ilgın İlçe Müdürlüğü teknik personellerince arazi kontrolleri başta olmak üzere Ağalar Mahallesinde pancar ekimi için toprak hazırlığı yapan üreticilerle tarımsal üretim planlaması ve 2024 üretim sezonu hakkında bilgilendirme toplantısı yapıldı. Selçuklu Tarım İlçe Müdürlüğü teknik personelleri tarafından ilçede ekili hububat arazilerinin gelişimleri ve zabrus zararlı kontrolleri yapıldı. Arpa ekili arazilerde özellikle sık ekimlerde Virüs ve mantari hastalıklara karşı tedbir alınması konusunda çiftçilere gerekli tavsiyelerde bulunuldu. Çumra İlçe Müdürlüğü’nde görevli teknik personelimiz tarafından Yem bitkileri ekili tarlalarda çıkış, gelişim, hastalık ve zararlı kontrolleri yapıldı.

ureticilere-1.jpg

ureticilere-3.jpg

ureticilere-5.jpg

HAYVAN AŞILAMA VE KİMLİKLENDİRME ÇALIŞMARI SÜRÜYOR

Konya Tarım İl Müdürlüğü tarafından merkez ve ilçelerde küçükbaş hayvancılık işletmelerinde aşılama, kimliklendirme ve sağlık taraması çalışmaları devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığının yürüttüğü hayvan hastalıkları ile mücadele programı kapsamında aşılama çalışmaları veteriner hekimler tarafından hızlı ve etkin bir şekilde yapılıyor. Çalışmalar esnasında üreticilerin sorunları dinleniyor ve veteriner hekimlerince teknik destek sağlanıyor.

hayvan-1.jpg

hayvan-2.jpg

MİLLİ ŞEKER PANCARINDA GELİŞMELER GÜZEL

Ilgın’da faaliyet gösteren SS Akşehir-Ilgın Pancar Ekicileri Kooperatifi üretim sahasında tohumluk pancar fidesi ekim alanları ve karpuz yetiştiriciliği yapılacak olan örtü altı alanlar ilçe müdürlüğü teknik personeli tarafından saha çalışmaları kapsamında ziyaret edilerek ilk yerli ve Millî Pancar tohum çeşitlerinin çıkış ve büyüme kontrolleri yapıldı. Çiftçiye ve ülkeye büyük katkılar sağlayacak olan bu ulusal projedeki gelişim memnun etti.

milli-seker-2.jpg

milli-seker-3.jpg

KOP DESTEKLİ SERALARDA EKİMLER BAŞLADI

Ereğli Tarım İlçe Müdürlüğü tarafından projesi yapılarak tesisi gerçekleştirilen ve KOP Kalkınma İdaresi Başkanlığınca desteklenen, 2023 yılı sonunda İlçedeki hak sahibi üreticilere teslim edilen 10 adet yaz serasında fideler toprakla buluşmaya başladı. İlçe Müdürü Ahmet Aydın Sarıca'nın da eşlik ettiği ilk fide dikimi teknik personel gözetiminde gerçekleştirilerek üreticilere bilgiler verildi.

kop.jpg

SU ÜRÜNLERİNDE İHRACAT DEVAM EDİYOR

Beyşehir İlçe Tarım müdürlüğü su ürünleri denetim ve kontrol faaliyetlerini aralıksız olarak devam ettiriyor. Sağlıklı, güvenilir ve sürdürülebilir gıda arzının sağlanabilmesi için ilçemizdeki perakende satış yerleri ve balık işleme tesisleri su ürünleri mühendisler tarafından denetlendi. İhracatı yapılacak su ürünlerinin gerekli kontrolleri veteriner hekimlerce yapılarak sağlık sertifikaları düzenlendi.

su-2.jpg

su-1.jpg

MANTAR ÜRETİCİLERİNE DESTEK

Beyşehir Tarım İlçe Müdürü Hüseyin Özver ve teknik personel tarafından üretici ziyaretleri ve saha kontrolleri devam ediyor. Bu kapsamda ilçedeki mantar üreticileri ziyaret edilerek tarımsal desteklemeler anlatıldı, mantar yetiştiriciliği ve pazarlama üzerine bilgi alışverişi yapıldı. Ziyaretlerde üretim alanlarında karşılaşılan sorunlarla ilgili müdürlükten teknik destek alabilecekleri hatırlatılıp bol ve bereketli üretim temennisinde bulundu.

mantar-1.jpg

mantar-2.jpg

ARICILARA İLKBAHAR EĞİTİMİ

Konya Tarım İl Müdürlüğü ve ilçe tarım müdürlükleri tarafından havaların ısınmasıyla birlikte bal üreticilerine bilgilendirme ve destek ziyaretleri başladı. Bu kapsamda Taşkent’te arıcılara ilkbahar arı bakımları ile ilgili bilgilendirme çalışmaları yapıldı.

aricilar-1.jpg

aricilar-2.jpg

BUDAMA EĞİTİMİ VERİLDİ

Konya Tarım il Müdürlüğü tarafından meyve üreticisi çiftçilere budama eğitimleri devam

ediyor. Bu kapsamda çiftçi ziyaretleri kapsamında meyve bahçesinde budama yapan çiftçiler ziyaret edilip, meyvecilikte ilkbahar hazırlıkları ve budama konusunda bilgilendirildi ve örnek budama yapıldı. Öte yandan Beyşehir Tarım İlçe Müdürü Hüseyin Özver ve teknik personel tarafından meyve bahçelerindeki fenolojik durum ve hastalık zararlı kontrolleri gerçekleştirildi. Ayrıca iki adet tahmin uyarı sistemi cihazlarının kontrolleri ve kameralı tuzaklar ile feromon yapışkan tuzakların kontrolleri gerçekleştirildi.

budama-2.jpg

GÜBRE DENETİMLERİ SÜRÜYOR

Yunak İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü gübre kontrolünde görevli teknik personel tarafından Tarımda Kullanılan Gübrelerin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği çerçevesinde gübre bayilerde denetimler yapıldı. Denetimlerde gübrelerin gerek kullanma tarihi gerekse diğer konulara mevzuata uygun olup olmadığı denetlendi.

gubre.jpg

MESLEKTAŞ BULUŞMASI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Konya Tarım İl Müdürü Duran Seçen başkanlığında düzenlenen buluşmada Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cennet Oğuz ve Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü öğrencileri İl Müdürlüğü Toplantı Salonunda bir araya geldi. Duran Seçen yaptığı konuşmada “Geleceğin ziraat mühendisleri siz kıymetli öğrencilerimizle burada olmaktan dolayı çok mutluyum. Ziraat Mühendisliği ulvi ve yüce bir meslektir. Gelecek tarımla, tarım da sizlerin elinde büyüyecek ve güçlenecektir. Bölümünüz itibari ile tarımın ekonomisini yapmazsak karlılık oranının belirleyemeyiz ve tarımı sürdürülebilir kılamayız” dedi. Daha sonra öğrencilere Tarım Bakanlığınca hazırlanan tarımsal üretim planlaması ve su verimliliği başta olmak üzere yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verildi.

meslketas.jpg

Güncel Gelişmelerden Anında Haberdar Olmak İçin Aşağıdaki Linki Tıklayarak Whatsapp Grubumuza Dahil Olabilirsiniz Https://chat.whatsapp.com/emhe2a1a0eschu9ysiriyr

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.