TZOB Genel Başkanı Bayraktar:

TZOB Genel Başkanı Bayraktar:
"2015-2016 avcılık sezonu balıkçılarımız açısından çok iyi geçmemiştir. Avcılıkla elde edilen su ürünleri miktarı son yıllarda sürekli azalmıştır"- "Sürdürülebilir avcılığın sağlanması, sektörünün geleceği için önemlidir. Bu amaçla stokları koruyucu ve ge

ANKARA (AA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2015-2016 avcılık sezonunun balıkçılar açısından çok iyi geçmediğini, avcılıkla elde edilen su ürünleri miktarının son yıllarda sürekli azaldığını belirtti.

Bayraktar, yazılı açıklamasında, av yasağının başlayacağı yarından itibaren isteyen balıkçıların Türk karasularının bitişiğindeki uluslararası sularda ve ilgili düzenlemelere uyulması şartıyla uzatma ağlarıyla su ürünleri avcılığı yapabileceklerini dile getirdi.

Av yasağının olduğu dönemde balıkçı tezgahlarında kültür balıkları ile av sezonunda avlanıp uygun koşullarda saklanan az miktarda balık türlerinin de bulunabileceğini ifade eden Bayraktar, şunları kaydetti:

"2015-2016 avcılık sezonu balıkçılarımız açısından çok iyi geçmemiştir. Sezonda avcılıktan elde edilen balık üretimimizin büyük bölümünü hamsi, çaça ve mezgit oluşturdu. Çinekop, palamut, lüfer gibi balıklar düşük miktarlarda avlanabildi. Avcılıkla elde edilen su ürünleri miktarı son yıllarda sürekli azalma göstermektedir. 2011 yılında 514 bin 755 ton olan avcılık yoluyla elde edilen su ürünleri miktarı, 2012 yılında 432 bin 442 tona, 2013 yılında 374 bin 121 tona ve 2014 yılında da 302 bin 212 tona düşmüştür. Aynı durum avlanan deniz balık miktarlarında görülmektedir. 2011 yılından beri avlanan deniz balıkları miktarı da 432 bin 246 tondan 231 bin 59 tona gerilemiştir."

Avlanan deniz balıkları miktarının gerileme gösterdiğine işaret eden Bayraktar, Türkiye'de kişi başına düşen su ürünleri tüketiminin de gelişmiş ülkelere oranla oldukça düşük kaldığını vurguladı. Bayraktar, kişi başına su ürünleri tüketiminin dünyada 18,8, Avrupa'da 23,3 kilogramken, Türkiye'de 6,3 kilogram olduğuna dikkati çekti. Bayraktar, Türkiye'de su ürünleri tüketiminin artırılmasına yönelik tedbirlerin alınması gerektiğini dile getirdi.

- "Kendi geleceklerini tehlikeye atmamalılar"

Türkiye'de denizlerden avcılıkla yapılan üretimin kıyı balıkçılığına dayandığına da işaret eden Bayraktar, yeterli altyapı oluşturulamadığı için açık deniz balıkçılığı yapılamadığını, bu nedenle kıyı sularında av baskısının yoğun olarak görüldüğünü bildirdi. Türkiye'de bir filo kapasitesi bulunmadığını da belirten Bayraktar, şöyle devam etti:

"Sürdürülebilir avcılığın sağlanması sektörünün geleceği için önemlidir. Bu amaçla stokları koruyucu ve geliştirici yönde araştırmaların yapılması ve koruma kontrol çalışmalarının artırılmasına öncelik verilmelidir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının su ürünleri avcılığı konusunda yaptığı denetim çalışmaları ve avlanacak balık boylarıyla ilgili uygulanan standartlar sektör için faydalıdır. Su ürünleri avcılığı yapan tüm balıkçılarımızın da sürdürülebilir avcılığın sağlanabilmesi için uygulanan av yasaklarına titizlikle uymaları, balık boyu, zaman, derinlik, mesafe ve av araçları ile ilgili düzenlemeler ve yasaklara uymaları, kendi geleceklerini tehlikeye atmamaları gerekmektedir. Vatandaşlarımızın da bu konularda daha bilinçli davranmaları, yasak avcılığı ve avlanabilir balık boyu gibi hususlara dikkat etmeleri önemlidir."

Kaynakların rasyonel kullanılabilmesi için su ürünleri eğitim merkezlerinin kurulması ve Ar-Ge çalışmalarının desteklenmesi gerektiğini belirten Bayraktar, su ürünleri sektöründe örgütlenme yapısının mutlaka güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.