TZOB Genel Başkanı Bayraktar:

TZOB Genel Başkanı Bayraktar:
"Kabuklu fındığın kasım ayı başında 14-15 lira olan fiyatının 7 lira 50 kuruşa inmesi kabul edilemez"- "TMO, haksız kazanç peşindeki kişilerin amaçlarına ulaşmalarını engellemek için biran önce devreye girmeli, alım yapmalıdır"

ANKARA (AA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, geçen yılın kasım ayı başlarında 14-15 lira olan kabuklu fındık fiyatının 7 lira 50 kuruşa inmesinin kabul edilemeyeceğini belirterek, "Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), haksız kazanç peşindeki kişilerin amaçlarına ulaşmasını engellemek için biran önce devreye girmeli, alım yapmalıdır.” ifadesini kullandı.


Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, fındığın ülkeye 2015 yılında 2,8 milyar dolar ihracat getirisi sağladığına, bunun da toplam tarım ve gıda ihracatının altıda birine tekabül ettiğine dikkati çekti.


Türkiye'nin, dünya fındık üretiminden ve ticaretinden en büyük payı alan ülke olduğunu ifade eden Bayraktar, fındıkta Türkiye'nin, dünya üretiminin yüzde 70’ini, dış ticaretinin yüzde 75’ini elinde tuttuğunu kaydetti. Bayraktar, "Son 10 yılda ülkeye yaklaşık 17,5 milyar dolar döviz kazandıran fındıkta, üretici hak ettiği geliri elde edememekte, adeta açlığa mahkum edilmek istenmektedir. Zaten iyi bir şekilde işlemeyen rekabet ortamı da tekelleşmeye çalışan birkaç firma tarafından yok edilmiştir." değerlendirmesinde bulundu.


Kasım ayı başlarında 14-15 lira olan kabuklu fındık fiyatının 7 lira 50 kuruşa inmesinin kabul edilemez olduğunu belirten Bayraktar, şu görüşleri ifade etti:


“Geçen sene üreticiyi don zararı vurmuştu. Sadece Ordu'da 8 ilçede fındık üretiminde sıfır çekilmişti. Bu sene de fiyat vurdu. Bu düşüş üreticilerimizi olduğu kadar tüccarları ve ihracatçıları da rahatsız etmelidir. Bu insafsızlıktır, bu fındık üreticisini açlığa mahkum etmektir, bu geleceği düşünmemektir. 3-5 tekel, fındığı üreten olmazsa kendilerinin de olmayacağını göz ardı etmektedirler. Devletimiz bu gidişata bir an önce ‘dur’ demelidir. Üreticimizi bu tekelcilerin elinden kurtarmalıdır.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak, fındığı sürekli gündemde tuttuk. Açıklamalar yaptık, raporlar, eylemler, gösteriler düzenledik. Bölge toplantıları yaptık, üretici ile karar vericileri bir araya getirdik. Üreticilerimiz açısından önemini dikkate alarak üzerinde hassasiyetle durduğumuz ve çaba harcadığımız diğer bir konu da alan bazlı gelir desteğidir. Ülkemiz için ekonomik önemi büyük olan fındığın hak ettiği değeri bulabilmesi, ihracattaki yerimizi koruyabilmemiz ve dış dünyada kaliteli Türk fındığı imajının zedelenmemesi açısından alan bazlı destekler devam etmelidir. Bu desteğin zamanında verilmesi de büyük önem arz etmektedir. Özellikle bu dönemde fındığını satmayan üretici açısından 1 Nisan’da biten başvuru sonrası, bu desteklerin bir an önce ödenmesi, üreticilerimize nefes aldıracaktır."


- "TMO devreye girmeli"


Bayraktar, sezonun başladığı 1 Eylül 2015 tarihinden bu yana geçen 32 haftalık sürede, yaklaşık 173 bin ton iç fındık ihracatı yapıldığını ve bu ihracat karşılığında ülkeye 1 milyar 652 milyon dolar döviz girdisi sağlandığını bildirdi. Şemsi Bayraktar, şunları kaydetti:

“Şimdi ihracatçılara soruyorum: Yıllık ortalama 250 bin ton iç fındık ihracatı yaptığımız düşünüldüğünde, daha ihraç edilmesi gereken yaklaşık 77 bin ton iç fındığa, bunun için de 144 bin ton kabuklu fındığa ihtiyaç vardır. Peki 144 bin ton kabuklu fındık nerededir? Hangi tüccar, hangi ihracatçı dış piyasanın ihtiyacını karşılamış sezonu kapatmış ki fındık fiyatları düşüyor? İyi biliyorlar ki üreticimizin elinde satılmayı bekleyen, düşük fiyat nedeniyle satmadığı fındığı vardır. Üretici, fındığının eder fiyatına ulaşmasını beklemektedir. Ancak piyasalarda panik havası yaratmak isteyen bir takım kişiler, özellikle tekelleşme çabası içinde olanlar, piyasalar üzerinde psikolojik baskı yaparak fiyatları düşürme, üreticinin elinde kalan fındığı ucuza kapatma amacıyla her yolu denemektedir. TMO, haksız kazanç peşindeki kişilerin amaçlarına ulaşmasını engellemek için biran önce devreye girmeli, alım yapmalıdır. Fındıkta rekabet şartları yoktur.”


- "Sanayicilere sesleniyorum"


Fiyatların yükselmesi durumunda bir büyük İtalyan firmasının Türkiye’den ayrılacağının öne sürüldüğünü belirten Bayraktar, “Hammaddesi Türkiye’de olan fındığı kullanan bu firma niçin Türkiye’den ayrılsın, ayrılacak firma bölgede fındık kırma fabrikalarını satın alır mı? Buradan bu ülkenin büyük sanayicilerine, Koçlara, Sabancılara, Ülker Grubuna da sesleniyorum. Bizi yabancı bir firmaya niçin mahkum ediyorsunuz? Devletimize de aynı şekilde sesleniyorum: Milyonlarca insanın kaderini, Karadeniz ekonomisini bir yabancı firmaya mahkum, insafına terk edemeyiz. Karadeniz çocukların, gençlerin istikbalini o firma mı tayin edecek?” ifadesini kullandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.