UFK Yönetim Kurulu Üyesi Başaran:

UFK Yönetim Kurulu Üyesi Başaran:
"Fındık, mart ayındaki zirai dondan da nisan ayındaki sıcaktan veya erken olgunlaşmadan da etkilenebilir"

DÜZCE (AA) - Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Üyesi Levent Şahin Başaran, fındık için zirai don kadar sıcaklıkların da zararlı olduğunu belirterek, "Fındık, mart ayındaki zirai dondan da nisan ayındaki sıcaktan veya erken olgunlaşmadan da etkilenebilir" dedi.

Başaran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karadeniz Bölgesi’nde zirai don uyarısı yapıldığını, bunun önemli risk olduğunu söyledi.

Çiftçinin kış aylarında fındık bahçesine ulaşamadığını aktaran Başaran, "Dona karşı hiçbir tedbir alamayız. Arazisi müsait olan çiftçiler için dumanlama tekniği bir öneri olabilir fakat dik ve ulaşılması mümkün olmayan fındık bahçelerinde çiftçimiz herhangi bir tedbir alamayacak. Fındık bahçelerini bilmeyenler bu konuyu gözardı ediyorlar. Çiftçimiz, evinin yanındaki bahçeye müdahale edebilir, uzak bahçelerine ulaşamayacaktır. Bir de Doğu Karadeniz Bölgesini düşünün. Zirai dona karşı müdahale fındık ürünü için konuşulacak bir mevzu değil" diye konuştu.

Başaran, mevsim şartlarının ani değişmesinin fındık için anormal bir durum oluşturduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Bu anormal durum karşısında 'zirai dondan etkilenmedik, her şey yolunda' diyemeyiz. Erken faaliyet de aşırı sıcaklık da fındığı etkiler. Bu yüzden fındıkla alakalı tahminler, yerini bulacak kesin tahminler olmaz. Şu an fındık normal takviminde değil, doğa erken faaliyete geçti. Fındık, mart ayındaki zirai dondan da nisan ayındaki sıcaktan veya erken olgunlaşmadan da etkilenebilir. Çiftçiler bunları düşünerek hareket etmelidir. Gereksiz harcamalardan kaçınmalıdırlar. Kredi ve faiz alıp ödemelerde zorluk çekmemelidirler."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.