Uludağ Ekonomi Zirvesi

Uludağ Ekonomi Zirvesi
Al Rajhi Group CEO'su Al Rajhi:- "Geçen aralık ayında ulusal bir transformasyon programı benimsendi. Suudi Arabistan'ın şu anda yüzde 90 kadar geliri petrolden gelmekte. Bu dönüşüm programı çerçevesinde tek gelir kaynağı olan petrolden uzaklaşmaya çalışıy

BURSA (AA) - Al Rajhi Group Üst Yöneticisi (CEO) İbrahim Al Rajhi, ulusal bir dönüşüm programı benimsendiklerini belirterek, "Suudi Arabistan'ın şu anda yüzde 90 kadar geliri petrolden gelmekte. Bu dönüşüm programı çerçevesinde tek gelir kaynağı olan petrolden uzaklaşmaya çalışıyoruz. Bu kapsamda 16 yeni sektör öngördük." dedi.

Rajhi, Uludağ Ekonomi Zirvesi'nin MAP-Turkuaz Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Erkut Yüceoğlu moderatörlüğündeki "Yeni Dünya Düzeni ve Gelecek" oturumunda yaptığı konuşmada, Arap Baharı'nda bazı ülkelerin istikrarını kaybettiğini, Suriye ve Yemen gibi ülkelerin ise savaş durumuna kadar geldiğini söyledi.

Teröre karşı, turizmin desteklenmesi için Riyad'da 34 İslam dünyasından 34 ülkenin temsilcisinin bir araya geldiğini anlatan Rajhi, "Bu savaş ortamının, ekonomileri ve bölge ülkelerini derinden etkilemiş durumda. Ülkelerin nasıl bunlarla başa çıkabileceği konusunda biraz düşünceliyiz." ifadelerini kullandı.

Suudi Arabistan ile Türkiye arasında da ticari ilişkilerin daha da artmasını istediklerini ifade eden Rajhi, şöyle konuştu:

"İki ülke arasındaki ilişkiler, iki tarafın iş adamlarının birbirini ziyaret etmesi ekseninde dönüyor. Daha çok uzun vadeli ilişkiler olmasını öngörmeye çalışıyoruz. Böyle olmasını sağlamak için de sadece küçük ziyaretlerden ziyade uzun vadeli olarak bir arada çalışmamız gerektiğini öngörüyorum. Son iki ay içerisinde iki ülke arasında stratejik bir iş anlaşması imzalandı. Anlaşmanın amacı, net bir şekilde bu ilişkiyi uzun vadeye yaymak üzerine kurulu olacak. Türkiye ile Suudi Arabistan arasında da 8 milyar dolarlık ticaret hacmi var. Bunu da 2020'ye kadar 20 milyar dolara çekmek istiyoruz. Suudi Arabistan'daki Türk iş adamları yaklaşık 1,5 milyar dolarlık yatırımdan sorumlu. Yakın zamanda da emlak alanında faaliyet gösteren iş adamlarının Suudi Arabistan'a bakanımız tarafından davet edildiğini biliyorum."

- "Petrolden uzaklaşmaya çalışıyoruz"

İbrahim Al Rajhi, Suudi Arabistan'ın büyük gelir kaynağı olan petrol sektörüne ilişkin değerlendirmelerde de bulundu. Petrol dışında başka sektörlerde de yer almaya çalıştıklarını anlatan Rajhi, şunları kaydetti:

"Geçen aralık ayında ulusal bir transformasyon programı benimsendi. Suudi Arabistan'ın şu anda yüzde 90 kadar geliri petrolden gelmekte. Bu dönüşüm programı çerçevesinde tek gelir kaynağı olan petrolden uzaklaşmaya çalışıyoruz. Bu kapsamda 16 yeni sektör öngördük. Özelleştirme aracılığıyla bu sektörlerde yeni iş alanları yaratıp gelir kaynaklarımızı da genişletmeye çalışacağız. 2020 vizyonu çerçevesinde 22 farklı noktaya odaklanmış durumdayız. Ayrıca hükumetimizin de buna yönelik bazı adımlar atması gerekecek."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.