Uluslararası Akıllı Şehirler Konferansı

Uluslararası Akıllı Şehirler Konferansı
Kalkınma Bakan Yardımcısı Coşkun:- "Akıllı şehirler kavramı Kalkınma Bakanlığı tarafından önemli bir kalkınma aracı olarak kabul ediliyor"- Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çelik:- "Birçok ülke akıllı şehir kurmak istiyor. Bunun için de bilim v

ANKARA (AA) - Kalkınma Bakan Yardımcısı Yusuf Coşkun, "akıllı şehirler" kavramının önemli bir kalkınma aracı olarak kabul edildiğini söyledi.

Kamu Teknoloji Platformu tarafından düzenlenen "Uluslararası Akıllı Şehirler Konferansı" Rixos Hotel'de yapıldı.

Burada konuşan Coşkun, kentleşme ve teknoloji alanında yaşanan gelişmelere dikkati çekerek, "akıllı şehirler" kavramının Kalkınma Bakanlığı tarafından önemli bir kalkınma aracı olarak kabul edildiğini belirtti.

Akıllı şehirler alanında ortaya konulacak çözümlerin birçok etkisi olduğunu anlatan Coşkun, "Akıllı şehirlerin, kentsel sistemlerin verimliliğinin artırılması, yaşam alanlarında iyileştirmeler sağlanması, vatandaşlara sunulan hizmetlerin iyileştirilmesi, yerel ekonomiye katkısı ve kentlerin rekabet güçlerinin artırılması gibi birçok önemli potansiyele sahip oldukları ortaya konulmuştur." dedi.

Coşkun, akıllı şehir projelerine Kalkınma Ajansları tarafından mali ve teknik destek sağlanacağını belirterek, söz konusu projelerin, belirli bir plan çerçevesinde hayata geçirilmesinin amaçlandığını dile getirdi.

- "Herkes akıllı şehir kurmak istiyor"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik de akıllı şehirlerin önemine değinerek, "Birçok ülke akıllı şehir kurmak istiyor. Bunun için de bilim ve teknolojiye ağırlık veriyor." ifadelerini kullandı.

Bilim ve teknolojinin şehir yaşamında hakim kılınmak istendiğine işaret eden Çelik, akıllı şehirlerin hayata geçirilmesi için insan aklının ön planda tutulması gerektiğine vurgu yaptı.

Çelik, her kalabalığın belirli sorunları beraberinde getirdiğine dikkati çekerek, şehirlerin akıllanması için en baştan düzgün bir şekilde planlanması gerektiğini söyledi.

- "Akıllı fabrikalar oluşuyor"

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir de dünyada Sanayi 4.0 devriminin başladığını anımsatarak, "Artık bilgisayarlar internet üzerinden birbirine bağlanarak akıllı fabrikalar oluşturuluyor." diye konuştu.

Söz konusu fabrikalarda bilgisayarlar aracılığıyla üretim süreçlerinin sürekli denetlendiğini, makinaların bakım ve onarım programlarının düzenlendiğini, siparişlere göre üretim planlaması yapıldığını anlatan Özdebir, şöyle devam etti:

"Artık sadece fabrikalar değil, evler, arabalar, hastaneler de bilgisayarlar aracılığıyla birbirine bağlanıyor. İletişim hızlanıyor, karar alma süreçleri kolaylaşıyor. Kentsel yönetimde de her hizmet birimi teknolojiyi kullanarak birbirine bağlanıyor. Akıllı kentler olarak adlandırılan bu kentsel gelişim modelinin amacı, kentlerdeki hayatın kalitesini yükseltmek ve kaynakların kullanımında etkinliği sağlamak. Sanayi 4.0 gibi, akıllı kentler olgusu da küresel rekabette öne çıkmaktadır."

- "Pilot uygulamayı hayata geçirmeye çalışıyoruz"

Kamu Teknoloji Platformu Başkanı Erdem Akçıl ise pilot bölge belirleyerek akıllı şehir kavramını hayata geçirmek istediklerini belirterek, Türkiye'deki şehirlerin de dünyadaki akıllı şehirlerle yarışabilir duruma gelmesini istediklerini aktardı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Kalkınma Bakanlığı ile uzun süredir akıllı şehirler konusunda ortak adım atma çerçevesinde çalıştıklarını bildiren Akçıl, "Akıllı şehirler konusunda ortak akıl oluşturmak üzere bir ekosistem tasarlamak üzere yola çıktık. Bu ekosistemin içinde, sivil toplum örgütlerinin, üniversitelerin ve özel sektörün katkısıyla pilot şehirleri hayat geçirmeyi istiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Akçıl, akıllı şehirlere sadece teknoloji olarak bakmadıklarını, aynı zamanda toplumun adaptasyonu, yasal çerçeve finansmanı ve sürdürülebilirlik gibi farklı açılardan da sisteme yaklaşılması gerektiğini vurguladı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.