UNDP Başkan Yardımcısı Sultanoğlu:

UNDP Başkan Yardımcısı Sultanoğlu:
"Düşen emtia fiyatları, azalan işçi dövizleri, Rusya’daki ekonomik durgunluk ve Avrupa ile bölgenin büyük bir kısmında yavaşlayan ekonomik büyüme nedeniyle Avrasya'da gelir ve istihdam yaratma fırsatları azalıyor"

İSTANBUL (AA) - Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Başkan Yardımcısı ve Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu Bölge Direktörü Cihan Sultanoğlu, gerileyen emtia fiyatları, azalan işçi dövizleri, Rusya’daki ekonomik durgunluk ve Avrupa ile bölgenin büyük bir kısmında yavaşlayan ekonomik büyüme nedeniyle Avrasya'da gelir ve istihdam yaratma fırsatlarının azaldığını kaydetti.

UNDP İstanbul Bölgesel Merkezinin düzenlediği, eşitsizlikler alanındaki küresel eğilimleri ve Avrasya bölgesinin bu anlamdaki konumunu ele alan uluslararası "İstanbul Kalkınma Diyalogları" toplantısında Sultanoğlu, Avrupa ve Orta Asya'daki gidişatın pek çok bakımdan, dünyanın pek çok yerinden farklı bir görünüm arz ettiğini anlattı.

Günde 10 ila 50 dolar arasında bir gelirle yaşamını sürdürenlerin sayısının, bu ülkelerin pek çoğunda arttığını ifade eden Sultanoğlu, 2001 yılında bölgede 46 milyon insanın yoksulluk içinde yaşadığını, bu sayının 2013'te 5 milyona gerilediğini vurguladı.

Cihan Sultanoğlu, şöyle konuştu:

"BM Kalkınma Programı'nın yeni araştırmasına göre bölgedeki ilerlemeler tehdit altında. Buna göre, giderek düşen emtia fiyatları, azalan işçi dövizleri, Rusya’daki ekonomik durgunluk ve Avrupa ile bölgenin büyük bir kısmında yavaşlayan ekonomik büyüme nedeniyle gelir ve istihdam yaratma fırsatları azalıyor. Örneğin bölgede diğerlerine oranla daha yoksul olan ülkelerde işini kaybetme riski yüksek çalışanların oranının halihazırda yüzde 50’yi aştığı tahmin ediliyor. Kadınlar, genç çalışanlar, göçmenler, uzun dönemli işsizler, engelli bireyler ve eşitsiz çalışma piyasası koşullarında bulunan diğer çalışanlar, özellikle bu grupta yer alıyor. Etnik azınlıklar ve HIV/AIDS ile yaşayan bireyler de ciddi risklerle karşı karşıya."

BM Kalkınma Programı'nın yeni araştırmasına göre, toplumsal cinsiyet eşitliğine yatırım yapılması, kadının toplumsal durumunu ciddi biçimde iyileştirmenin yanı sıra, ekonomik büyümeyi hızlandırıp tüm bölgenin refahına önemli katkılarda bulunulabilir.

Bu kapsamda ücretsiz bakım hizmetlerinin kayıt altına alınmasına yapılacak yatırım, bölgede kadınların aktif katılımcılar olarak yer aldığı sağlam bir istihdam piyasasının oluşturulması olasılığını artırabileceği belirtilen araştırmada, bölgenin daha az zengin ülkelerinin uzun vadeli büyüme beklentileri, çevresel kısıtlar ile çatışma halinde olduğunu ortaya koydu.

Bölge ülkelerinin çoğunun, yenilenebilir olmayan fosil yakıtlar, madenler ve demir dışı metallerin çıkarılıp işlenmesine ve sürdürülebilir olmayan biçimde yönetilmesine dayalı kalkınma modellerine sahip olduğunu ortaya koyan araştırma, bölge ekonomilerinin yeşil dönüşümlerinin sağlanmasının, küresel ısınmanın yavaşlatılmasına ve geçim kaynaklarının iyileştirilmesine yardımcı olabileceğini ortaya çıkardı.

Araştırmada şu bilgilere yer verildi:

"Yurttaşların toplumsal yaşama ve ekonomiye katılımını garanti altına almak ve temel sosyal hizmetlerin daha iyi sağlanabilmesi için yönetişim alanında da iyileştirmelerin hayata geçmesi gerekiyor. Bölge ülkelerinin tamamında yolsuzluk konusu, halkın en çok kaygılandığı konu başlıkları arasında yer alıyor, çoğu kez de ekonomi ve hayat standartları konusunun ardından ikinci sırayı alıyor.

Eşitsizlikler ve dışlanma konuları, bu yılın başında yürürlüğe giren Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'nin de merkezinde yer alıyor. BM'ye üye devletler, bu gündem kapsamında, yoksulluğa son vermek, eşitsizliklerle mücadele, barışçıl, kapsayıcı ve dayanıklı toplumlar inşa etme ve dünyamızın geleceği ile gelecek kuşakların refahını garanti altına alma sözü vermişlerdi."

- UNDP

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), yaklaşık 170 ülke ve bölgede yoksulluğun ortadan kaldırılması, eşitsizlikler ve toplumsal dışlanmanın azaltılması hedefinin başarılmasına destek olmak için çalışıyor. Kalkınma sonuçlarını sürdürülebilir kılmak için ülkelere politika geliştirme, liderlik becerilerinin edinilmesi, ortaklık kurma, kurumsal kapasite ve dayanıklılık geliştirme gibi konularda yardımcı oluyor. UNDP, Batı Balkanlar, Türkiye, Kafkaslar ve Orta Asya'da 19 ülke ve bölgede çalışma yapıyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.