UNDP Başkanı Clark BM Genel Sekreterliğine aday

UNDP Başkanı Clark BM Genel Sekreterliğine aday
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Başkanı Clark, BM Genel Sekreterliğine adaylığını açıklayan 4. kadın oldu

BM Kalkınma Progamı (UNDP) Başkanı Helen Clark, BM Genel Sekreterliği için adaylığını açıkladı.

Yeni Zelanda Başbakanı olarak 1999'dan 2008'e kadar görev yapan Clark, Genel Sekreterlik yarışına katıldığını, ülkesinin New York'ta bulunan BM Daimi Temsilciliğinde yöresel müzik eşliğinde düzenlenen basın toplantısında duyurdu.

Clark, BM Güvenlik Konseyi (BMGK) daimi üyelerinin gücünün düşürülmesiyle ilgili soruya, "BMGK üyeliğinin ve her bir üye ülkenin öneminin farkındayım." diye cevap verdi.

Clark, daha önceki bir açıklamasında da Almanya, Japonya, Hindistan ve Brezilya'nın BMGK'ya daimi üye olması konusunda reform yapılmasını istediğini bildirirken, Afrika devletlerinin de 21'inci yüzyılın gerçeklerini yansıtması açısından BMGK'da daimi üye olarak temsil edilmesinden yana olduğunu belirtmişti.

İlk defa daha şeffaf bir şekilde gerçekleştirilen BM Genel Sekreterlik yarışında adaylığını açıklayan 4'üncü kadın aday olan Clark, bunlar arasında Avrupalı olmayan tek isim.

Yeni Zelanda Başbakanı John Key de yazılı açıklama yaparak Clark'ın, hükümetinin BM Genel Sekreter adayı olduğunu ifade etti. Key, Clark'ın son 7 yılda BM'deki hizmetinin kendisine büyük iş deneyimi kazandırdığını belirtti.

Bu arada, gelecek hafta New York'taki Civic Hall'da adaylar 2 saat boyunca yöneltilen soruları cevaplayarak, kendilerini kamuoyuna anlatma fırsatı bulacak. New York'taki etkinliğin bir benzerinin 3 Haziran'da Londra'da Central Hall Westminster'de yapılması planlanıyor.

Yeni BM Genel Sekreterinin Doğu Avrupa’dan olacağı yönünde bir beklenti nedeniyle adayların çoğunluğu bu bölgeden.

Clark'tan önce adaylığını açıklayanlar isimler arasında BM 62. dönem Genel Kurul Başkanı Makedonya’dan Srgjan Kerim, Bulgaristan’dan UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova, yine Bulgaristan’dan Kristalina Georgieva, Hırvatistan’dan Vesna Pusic, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği yapmış olan Portekizli Antonio Guterres, Moldavya’dan Natalia Gherman, Karadağ’dan İgor Lukşiç ve Slovenya’dan Danilo Türk bulunuyor. Olası adaylar arasında ise Şili Cumhurbaşkanı Michelle Bachelet ve Kolombiya Dışişleri Bakanı Maria Angela Holguin'in de adı anılıyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.