Üretici uyardı: Kurbanlık alırken aldanmayın!

Üretici uyardı: Kurbanlık alırken aldanmayın!
Her sene Kurban Bayramı’na kendi yetiştirdiği yüzde 100 yalım hayvanları ile özel hazırlanan Arafa Akseki, Kurban Bayramı öncesi vatandaşları fiyat konusuna aldanmamaları gerektiğini vurgulayarak uyardı.

Her sene Kurban Bayramı’na kendi yetiştirdiği yüzde 100 yalım hayvanları ile özel hazırlanan Arafa Akseki, Kurban Bayramı öncesi vatandaşları fiyat konusuna aldanmamaları gerektiğini vurgulayarak uyardı. Yaşı dolmayan hayvanların kurban olmayacağını ifade eden Akseki, “Yaşı dolmayan hayvanları satan çok kişi var. 40-45 kilogramın altındaki küçükbaştan kurban olmaz” dedi.

Hayvancılık sektöründe 10 yıl boyunca küçükbaş besiciliği yapan Arafa Akseki, 9 yıl önce baba mesleğini devralarak Tatköy’de çardak sisteminde hizmet veriyor. Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi vatandaşlara uyarıda bulunan Akseki, “Bir kuzu doğduğunda bir ay 10 gün annesiyle beraber olur. Kuzu 6-7 ayda ancak 55 kilogram oluyor. 40 Kilogramın altında olan küçükbaş zaten kurban olmaz. Keçi grubundan oğlak yaşını doldurmadan kurban edilemez. Boynuzu kırık ve gözü kör olmamalı, memesinin kör olmamasına dikkat edilmeli. Kurban alırken özellikle yaşını dolmamış, gözü ve boynuzunda sorun olmamasına dikkat edilmeli. Diyanet 135 TL baskül küçükbaş hayvana fiyat açıklamış. Bunu göz önünde bulundurmalıyız. Vatandaşımız ‘pazarda kurban fiyatları düşer’ diyor. Pazarda kurban olacak hayvanın fiyatı düşmez. Pazarda fiyatı düşecek olan hayvanlar şu şekildedir; satılmayacak, elden çıkarılmak isteyen ve sürüsüne geri dönmeyecek hayvanların fiyatı düşer. Bunların yüzde 80’ni kesinlikle kurban olmaz. Kurban olabilecek 60 kilogram kuzu zaten, devletin açıkladığı fiyat olan 9 bin TL civarında. Devlet satılmayan kalan hayvanı zaten bayramdan sonra alıyor. Bu fiyat düşmez. Ama kurban olmayacak ve sürüye gelmeyecek küçükbaş hayvanın fiyatı düşer” diye konuştu.

arafa-akseki.jpg

dsc-1268.jpg

KURBANLIK ALIMINI S0N GÜNE BIRAKMAYIN

Vatandaşların kurbanlık almak için bayram gününü beklediğine değinen Akseki, “Kurbanlık almak için bayram günü beklenmemeli. Kasaptan et değil, kurbanlık alıyorsunuz. Üreticileri, besicileri ve çiftleri bayramdan önce ziyaret ederek gönlüne razı gelen hayvan seçilmeli. Akseki Besicilik olarak gerek kapalı kesim yerimiz gerek uzman kasap kadromuz ve gerek üretici olarak kendim, Kurban Bayramı’na profesyonel bir şekilde hazırlandık. Şimdiden 100’ün üzerinde hayvanımız satıldı. Yaylım olarak beslemeye devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

dsc-1295.jpg

dsc-1308.jpg

‘KÜÇÜKBAŞ DAHA AVANTAJLI’

Küçükbaş hayvanın büyükbaş hisselerine göre daha avantajlı olduğunu belirten Akseki, “40 kilogram et alacağınız bir büyükbaş hisse fiyatı ortalama 12 bin TL. Biz 12 bin TL’ye 2 küçükbaş hayvan kesiyoruz. 20’şerden 40 kilogram geliyor. Ya da 25’şerden 50 kilogram et çıkabiliyor. İki tane kurban kesmiş oluyorsun. 2 büyükbaş kurbanlık hissesine ortalama 23 bin TL. Küçükbaşta ise 2 hisse yerine 2 kurban kesmiş oluyorsunuz. Vatandaşlarında bu konuda dikkatli olması gerekiyor. Vatandaş şunu da diyor, ‘ben bu kurbanlığı kesip dolaba koyacağım’. Madem o kadar imkânları çoksa 5-6 bin TL’lik küçükbaş kesip bir kısmını eve bir kısmını da dağıtmak için ayrılabilir. Vatandaş şunu da yapabilir: Bu yıl 14 bin TL büyükbaş kurbanlığa ayırıp 7 bin TL’si ile küçükbaş kurban kesebilir. Kalan 7 bin TL ile de bir yıl boyunca kasaptan istediği eti alıp yiyebilir. Peygamber Efendimiz’ in kurbanı evinde 7 gün kalmış. 7 gün içerisinde hepsini dağıtmıştır” dedi.

sayfa-manset.jpg

BAYRAM GÜNÜ İSTEDİĞİ SAATTE KESİMİNİ YAPTIRABİLİR

50 kilogramlık bir kuzunun ortalama 6 bin 500 TL’ye mal olduğunu aktaran Akseki, “Bu maliyetin içerisinde kurbanlığın kesimi, yüzülmesi gibi her işlem bize ait. Müşterimiz buraya gelip hayvanını seçecek ve kaportasını verecek. Bayram günü de istediği saatte gelip kesimini yaptırabilir. Küçükbaş konusunda müşterim kasapla çalışmıyor ise kendim kesip parçalara ayırıyorum. O da 8-9 parçaya tekabül ediyor. Kasapta böldürmek isterse kendimiz buradan tüm halde teslim ediyoruz” şeklinde konuştu.

manset-ustu-kare.jpg

PUSULA GAZETESİ’NE ÖZEL YÜZDE 10 İNDİRİM

Her yıl Kurban Bayramı’nda ortalama 400’ün üstünde küçükbaş teslimi yaptıklarına değinen Akseki, “Akseki Besici’ye bu bayramda herkesi bekliyoruz. Tatköy’de bulunan çardağımızda Kurban Bayramı için gereken tüm hizmete hazırız. Çünkü tecrübeliyiz. Her yıl 400’ün üzerinde küçükbaşın teslimatını yaptık. Bin adet daha küçükbaş hayvanın teslimatını yapabiliriz. Müşteri bize bayramın birinci günü teslim almak istediğini belirtirse onun garantisini veriyoruz. Bizim için müşteri memnuniyeti satıştan önlemlidir. Yüzde 100 yayılım hayvanı satıyoruz. Hayvanlarımda kesinlikle koku olmaz. Hiçbir müşterim bana, ‘etin kokuyor’ demedi. Etimin kokmadığının garantisini veriyorum. Ayrıca, Pusula Gazetesi’nin ismiyle gelen kişilere yüzde 10 fiyatta indirim yapıyorum” diyerek sözlerine son verdi. Yiğit Berkay Çopur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.