Yağız: Artan maliyetler nedeniyle hayvanlar kesimhaneye gönderildi

Yağız: Artan maliyetler nedeniyle  hayvanlar kesimhaneye gönderildi
Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, Maliyetler karşısında zarar eden üreticilerin dişi hayvanlarını kesimhaneye gönderdiğini geçen yıla oranla doğurganlık oranlarının azaldığını ve ilerleyen dönemlerde problemlerin artacağını savundu.

Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, maliyetler karşısında zarar eden üreticilerin dişi hayvanlarını kesimhaneye gönderdiğini geçen yıla oranla doğurganlık oranlarının azaldığını ve ilerleyen dönemlerde problemlerin artacağını savundu. Yağız, dışarıda ve kırsal alanlarda hayvancılık yapan insanların zorlandıklarını, maliyetlerin arttığını ve bu durum karşısında iflasa doğru yöneldiklerini iddia etti. Artan maliyetler sebebiyle üreticilerin dişi hayvanlarını kesimhaneye gönderdiğini belirten Yağız, “Birçok işletme dişi hayvanlarını kesimhaneye gönderiyor. Son bir ay içerisinde ise bu durum tamamen hızlanmaya başladı. Maliyetlerin aşağısında kalan hayvancılarımız her ay dişi büyükbaş ve küçükbaşlarını kesimhaneye teker teker yolluyor. Et fiyatlarının yükselmesi ve yem fiyatlarının artmasıyla beraber, süt üreticiliğini bırakıp hayvanları kesimhanelere yolluyorlar” dedi.

‘DİŞİ HAYVAN KESİMİ DOĞURGANLIK ORANLARINI AZALTTI’

Kesilen dişi hayvanlar nedeniyle doğum oranlarının azaldığını ve hissedilmese de ilerleyen dönemlerde problemlerin artacağını belirten Murat Yağız, geçen yıla oranla 20 buzağı alan bir üreticinin bugünlerde 9 buzağı aldığını ve ortalama yüzde 50 oranlarında azalma yaşandığını ifade etti. Üreticilerin günlük 17 kilograma kadar süt veren ineklerini kestirmek durumunda kaldığını açıklayan Yağız, şu şekilde konuştu: “Ancak 20 kilo üstü süt veren inekleri şu anda çadırlarımızda tutuyoruz. Çünkü verdiği 20 kilo sütün karşılığını kendi yiyecek geriye kalan ise üreticiye kalacak.”

‘SÜT YOKSA ET VE HAYVAN DA YOKTUR’

Üreticilerin 80 ila 90 lira arasındaki et fiyatları karşısında kâr elde edebilmek için mecburen hayvanlarını kesimhaneye gönderdiğinin altını çizen Meram Ziraat Oda Başkanı Yağız, “Süt yoksa et yoktur. Et yok ise buzağı ve üretim yoktur. Süt para ederse üretim artar. Üreticiyi kurtaracak olan ve hayvanlarının kesimhaneye gitmesine engel olacak süt fiyatları 7 ila 7.50 liradır. Çünkü bu fiyat karşısında üretici ufak da olsa kâr edecek, kâr ettiği hayvanı da kesimhaneye göndermeyecek. Her kestirilmeyen inekten bir buzağı da doğmuş olacak” ifadelerini kullandı. Küçük ve orta işletmelere uygulanan arpa ve mısır yem destekleri modelinin acilen düzenlenmesi gerektiğini söyleyen Yağız, “Nisan ayı içerisinde süt fiyatlarının zamlanacağı açıklansa da üreticiler her geçen gün zarar etmeye devam ediyor” dedi.

‘TÜİK VERİLERİNİN DOĞRU DEĞİL’ İDDİASI

TÜİK’in hayvan verilerinin doğru olmadığını geçen yıla oranla düşüş yaşandığını iddia eden Murat Yağız, en başında ette ve sütte kriz yaşanacağını söylediklerini ifade etti. Eldeki hayvan sayısı ve üretim miktarlarının güncellenmesi gerektiğini savunan Yağız, “İddia ediyorum. Elde ki hayvan sayıları TÜİK’in yayınladığı verilerin yüzde 50 oranından daha az. TÜİK verilerinde bulunan hayvan sayısı ile çardaklarda olan hayvan sayısı aynı değildir. Bunun iyi araştırılması ve çalışma yapılması gerekiyor” ifadelerini kullandı. (Pakize Yiğiter)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.