Yangına dayanıklı malzeme şart!

Yangına dayanıklı malzeme şart!
Sünger Fabrikası’nda çıkan yangının ardından fabrika binalarında yangına dayanıklı malzeme kullanılmasının gerekliliği tekrar gündeme geldi. İMO Başkanı Akın, “Ağır sonuçlarla karşılaşmamak için yangına dayanıklı malzeme şart” dedi

Konya’da bir Yatak Baza Sünger ye Yay Fabrikası’nda çıkan yangın itfaiye ekiplerinin yoğun çalışmaları sonucu diğer fabrikalara sıçramadan kontrol altına alındı. Yangın, önceki gün saat 19.30 sıralarında Karatay’da Hacıyusufmescit Mahallesi Keçeciler Caddesi üzerinde bulunan bir Sünger Fabrikası’nda çıktı. Edinilen bilgiye göre, fabrikanın çatısından alevlerin yükseldiğini gören çevredeki vatandaşlar durumu 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirdi. İhbar üzerine adrese çok sayıda itfaiye, polis ve sağlık ekibi sevk edildi. Olay yerine gelen ekipler hızla yayılan yangına müdahale etti. Polis ekipleri de çevrede oluşabilecek herhangi bir olumsuzluğa karşı geniş güvenlik önlemleri aldı. Olay yerine getirilen belediyeye ait kepçeler de yangına müdahale eden itfaiye ekiplerinin çalışmasına yardımcı oldu. Ekiplerin bir saatlik çalışması sonucu yangın kontrol altına alındı. Can kaybı olmayan yangının çıkış sebebi araştırılırken, zararın 15-20 milyon TL olduğu ifade edildi.

BENZER HADİSELER DÖNEM DÖNEM YAŞANIYOR

Yangının ardından fabrika binalarında yangına dayanıklı malzeme kullanılmasının gerekliliği tekrar gündeme geldi. Konu hakkında gazetemize özel açıklamalarda bulunan Konya İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Süleyman Kamil Akın, ağır sonuçlarla karşılaşmamak için binaların kontrolünün şart olduğunu vurguladı. Konya’da bu tür fabrika yangınlarıyla dönem dönem karşılaşıldığını ifade eden Konya İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Süleyman Kamil Akın, “Daha önce Konya Şeker’in Çumra’daki Fabrikası’nda ve Mar-San Sanayi Sitesi’nde de benzer şekilde kayıplar vermiştik. Konya’da ve Türkiye’de maalesef bu şekilde üzücü hadiselerle karşılaşabiliyoruz. Bu Sünger Fabrikası’ndaki yangında çok şükür ki yan taraflara sıçramadı. Ama fabrikanın kendisi resmen şu an kül olmuş vaziyette” dedi.

insaat-3.jpg

DAHA UCUZU KULLANALIM DERKEN DAHA BÜYÜK ZARARLAR DOĞUYOR

Sırf az maliyetli diye fabrika binalarında çabuk alev alan malzemeler kullanıldığına dikkat çeken Akın, “Mesela bu tür fabrikalarda Taşyünü Panel kullanılması lazım. Yani aslında daha ucuzu kullanalım derken daha büyük zararlar doğduğunun farkına varmamız gerekiyor. Bir defa yangını büyütmeyen çatı ve cephe malzemesi kullanmak çok önemli. Bunun yanında bu konuda yetkin insanların yapım işini yapması lazım. Malzemeyi tanımak hangi fabrikanın yapımında hangi malzeme kullanılmalı bilmek ve ona göre inşa etmek lazım. Şimdi bir et kombinası ile bir sünger fabrikasının yapım şekli kesinlikle aynı olmaz. Bu yüzden biz diyoruz ki yapıları her beş seneye bir inşaat mühendisi, mimar, elektrik mühendisi ve makine mühendisinin kontrol etsin. İnsanlar bunu masraf olarak görüyor ama olası bir yangında maddi kaybımız daha fazla oluyor” diye konuştu.

insaat-2.jpeg

ARTIK BİLİNÇLİ OLMAK GEREKİYOR

“Bir binada yangın tertibatı olmadan binayı inşa etmek tabiri caizse davetiye çıkarmak oluyor” diyen Akın, “Bunlar çok büyük bir maliyetli mi? Hayır. Ama sonuçları çok ağır. Doğru malzemeyi, doğru işçilikle doğru şekilde planlayarak yapmak lazım. Bu konuda artık bilinçli olmak gerekiyor. Fabrikadan anladığımız dört tarafı kapalı prefabrik bir bina olmamalı. Özellikle Büsan gibi sanayilerde fabrika binaları birbirine yakın vaziyette bulunuyor. Bu tür planlarda birinde çıkan yangın direkt olarak diğerine de etki eder. Bu sebeple hem kendimizi hem de çevremizi düşünmek zorundayız. O zaman bu binalarda doğru malzemeyi kullanmak ya da kullanılmış mı diye kontrol ettirmek şart” şeklinde konuştu. (Gülşen Çopur)

insaat-1.jpeg

insaat-1.jpg

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum