Yapı Kredi enerjide kredi musluklarını açacak

Yapı Kredi enerjide kredi musluklarını açacak
Yapı Kredi Kurumsal ve Ticari Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Tan:- "Enerji finansmanında yüzde 19’a ulaşan pazar payımızı daha da artırmayı hedefliyoruz”- "Elektrik dağıtım şebekesinin kalite standartlarının artırılmasını ve verimliliğinin yükseltilmes

ANKARA (AA) – ZEYNEP BEYZA KILIÇ - Yapı Kredi Kurumsal ve Ticari Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Feza Tan, enerji arz güvenliğinin sağlanmasında kaynak çeşitliliğinin önemine dikkati çekerek, “Önümüzdeki dönemde enerji finansmanında yüzde 19’a ulaşan pazar payımızı daha da artırmayı hedefliyoruz” dedi.

Türkiye’deki enerji finansman ortamını AA muhabirine değerlendiren Tan, bu yıl enerji sektörüne yapılması beklenen toplam 6 milyar avronun üstündeki yatırımın yüzde 60’ının yerli ve yenilenebilir kaynaklara dayalı olacağını aktararak, termik santral finansmanın da gündemdeki projeler olacağını dile getirdi.

Tan, Yapı Kredi finansman portföyünün yüzde 72’sini enerji projelerinin oluşturduğunu belirterek, “Proje finansmanındaki en güçlü yanlarımızdan biri de çevre dostu yenilenebilir enerji projeleri. Bu alanda toplamda 5 bin 700 megavat kurulu güce ulaşan yenilenebilir enerji projesine finansman sağladık” diye konuştu.

Ülkenin benimsediği termik kapasite ve yenilenebilir kaynak payının artırılması hedefine paralel olarak bu yıl da enerji projeleri finansmanının banka için ön planda yer almaya devam edeceğini aktaran Tan, “Önümüzdeki dönemde enerji finansmanında yüzde 19’a ulaşan pazar payımızı artırmayı ve enerji sektöründe öncü bir banka olarak, termik ve yenilenebilir enerji başta olmak üzere tüm enerji projelerinde yer almayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

- Elektrik dağıtımda yeni dönem

Tan, Türkiye’deki ilk elektrik dağıtım özelleştirme işlemine finansman sağladıklarını ve 2008 yılından itibaren dağıtım özelleştirmelerinin ve yatırım harcamalarının finansmanında aktif olarak rol aldıklarını hatırlatarak, şöyle devam etti:

“Ülkemizin elektrik dağıtım şebekesinin kalite standartlarının artırılmasını ve verimliliğinin yükseltilmesini hedefleyen yatırımların finansmanıyla yakından ilgileniyoruz. 2016-2020 uygulama döneminde bir önceki döneme oranla oldukça artan yatırım bütçeleri nedeniyle dağıtım şirketlerinin finansman ihtiyaçlarının artmasını bekliyoruz. Yatırım bedelinin takip eden on yıl içerisinde dağıtım şirketi tarafından tarifeden geri alınıyor olmasını ve uygulama dönemi için geçerli olacak getiri oranının yüzde 11,91’e yükselmesini yatırımların finanse edilebilirliği açısından olumlu değerlendiriyoruz.”

- “Doğal kaynakların korunması önemli”

Tan, doğal kaynakların korunması ve en verimli biçimde kullanılması konusuna önem verdiklerini vurgulayarak, bu konuda ilk adımın doğal kaynak tasarrufu olduğunu, bu kapsamda kurum içinde çevrenin ve doğal kaynakların korunmasına yönelik pek çok çalışma gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Bu yıl kurum içi kullanımlardan kaynaklanan atık miktarlarını azaltma çabalarını sürdüreceklerini belirten Tan, "2016 yılında da çeşitli alanlarda elde ettiğimiz tasarruf rakamlarını daha da ileriye taşıyacağız” dedi.

Geri dönüşüme gönderdikleri atık miktarını artırmayı amaçladıklarını kaydeden Tan, atık geri dönüşüm projeleri kapsamında 2015 yılı sonu itibarıyla 1 milyon 94 bin 530 kilogram kağıdı geri dönüşüme göndererek, 39 bin 685 ton sera gazının atmosfere salımını, 18 bin 607 ağacın kesilmesini ve 28 bin 460 metre küp suyun boşa harcanmasını önlediklerini, plastik, metal ve cam atıkların geri dönüştürülmesi ile de benzer şekilde önemli miktarda sera gazının atmosfere salımını engellediklerini sözlerine ekledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.