Yaşam yükü ağır, Suriyeli kadınlar

Yaşam yükü ağır, Suriyeli kadınlar
Suriye’deki iç savaştan kaçarak engelli ve hasta çocuklarıyla Türkiye’ye sığınan Suriyeli kadınlar, yaşamın ağır yükünü taşımaya çalışıyor - Suriyeli Antakli: -"Eşim Esed askerleri tarafından gözaltına alındı, sonra tutuklandı. Hapishanede 2,5 yıl büyük i

OSMANİYE (AA) - Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak engelli ve hasta çocuklarıyla Türkiye’ye sığınan Suriyeli kadınlar, zorlu yaşam koşullarına direnmeye çalışıyor.

Esed askerlerinin saldırılarında evini, eşini ve yakınlarını kaybeden, savaştan kaçarak çocuklarıyla Osmaniye’ye gelen Suriyeli kadınlar, derme çatma evlerde yaşam mücadelesi veriyor.

-Eşi işkence yapılarak öldürüldü

Suriyeli Nacva Antakli (32) AA muhabirine yaptığı açıklamada, eşinin Suriye’de tutuklandığını, gördüğü işkencelerle yaşamını yitirdiğini söyledi.

Eşinin ölümünden sonra 5 çocuğu ile Hama’dan Osmaniye’ye kaçtığını belirten Antakli,
eşinin Esed askerleri tarafından gözaltına alındığını, ardından da tutuklandığını ifade etti.

Antakli, şöyle dedi:

"Hapishanede 2,5 yıl büyük işkencelere maruz kaldı ve bu sebeple yaşamını yitirdi. Onun ölümü üzerine 5 çocuğumu alarak Suriye’den Türkiye kaçtım, Osmaniye’de 300 liraya kiraladığım evde hayata tutunmaya çalışıyorum. Çocuklarımdan 2’sinin doğuştan kalbi delik. Sürekli tedavi oluyorlar. Bakımlarını yapmakta güçlük çekiyorum."

Halep’ten ailesiyle üç yıl önce kente geldiğine işaret Emine İsmail (35) kiraladığı evde dört çocuğunun yanı sıra hayatını kaybeden kaynının iki çocuğuna da annelik yaptığını söyledi.

Esed askerleri tarafından gözaltına alınan eşinin, 3 ay hapishanede yattığını, işkence gördüğünü, bu sebeple sinir hastası olduğunu vurgulayan İsmail, "Suriye’de askerler evimize geldi ve eşimi götürdü. 3 ay hapishanede işkence gördü. Bu sebeple sinir hastası oldu, çalışamıyor. O hapishaneden çıktıktan sonra zulümden kaçarak Osmaniye’ye geldik. Benim 4 çocuğum var. Suriye’de hastalık sebebiyle hayatını kaybeden kaynımın 2 çocuğuna da ben bakıyorum. Evde bir oğlum ve yeğenim çalışıyor. Geçimimizi güçlükle sağlıyoruz" dedi.

- Tek odalı evde 12 kişi ile yaşam mücadelesi

Savaştan kaçarak Hama kentinden engelli oğlu ve iki kızı ile gelen Fatma İzzo (75) tek odalı evde 12 akrabası ile yaşadığına dikkati çekti.

Oğlu Nidal’ın (42) felç olduğuna değinen İzzo, şunları kaydetti:

"Oğlum, Hama'da bombalı saldırıda yıkılan evimizin enkazının altına kalarak yaralandı. Türkiye'de tedavisi yapıldı fakat belden aşağısı felç kaldı. Bakımını güçlükle yapıyorum. Kendi ihtiyaçlarını karşılayamadığı için zor günler yaşıyoruz. Oğlum ve iki kızım ve torunlarımla 12 kişi, kiradaki tek odalı evde kalıyoruz. Eşim ve torunlarım çalışarak kirayı ve ihtiyaçlarımızı karşılamaya çalışıyor."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.