"Yemekte Denge" Çalıştayı

"Yemekte Denge" Çalıştayı
Sabri Ülker Gıda Araştırmaları Enstitüsü Vakfı ve Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü iş birliğiyle, düzenlenen çalıştay kapsamında, "Yemekte Denge Projesi" 2014-2015 İyi Uygulamalar Yarışması ödülleri sahiplerine verildi - Sabri Ülker Vak

İSTANBUL (AA) - Sabri Ülker Vakfı ve Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü ortaklığıyla, "Yemekte Denge" çalıştayı düzenlendi.

İstanbul Swiss Otel'de düzenlenen çalıştaya, Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü Araştırma-Geliştirme ve Projeler Daire Başkanı Gülderen Özdemir, İngiltere Beslenme Vakfı Eğitim Direktörü Roy Ballam, Hollanda Ulusal Araştırma Enstitüsü Araştırmacısı Paula van Dommelen ve davetliler katıldı.

Sabri Ülker Vakfı Genel Müdürü Begüm Mutuş yaptığı konuşmada, Dünya Sağlık Örgütü, UNICEF ve Dünya Bankasının çocuk malnütrisyonu (kötü beslenme) Eylül 2015 raporuna göre, dünyada 41 milyon çocuğun fazla kilolu, Türkiye'de ise 0-5 yaş ve 6-18 yaş grubundaki çocuk ve gençlerin yüzde 20,5’inin şişman olduğunu söyledi.

Mutuş, rakamların dengeli beslenme eğitiminin çocukluk yaşlarında gerekliliğini ortaya koyduğunu belirterek, "Türkiye’de sağlıklı yaşam ve beslenme konusunda referans kurum olma hedefimizle bu rakamlardan yola çıkarak Türkiye'nin en kapsamlı beslenme eğitimi projesi olan Yemekte Denge Eğitim Projesi'ni hayata geçirdik. Projenin 5'inci yılında geldiğimiz nokta, hepimiz için umut verici. Yapılan eğitim öncesi ve sonrası araştırmalarımızda, çocuklarda sağlıklı beslenme tercihlerinin olumlu yönde değiştiğini gözlemliyoruz. Hedefimiz, projenin Milli Eğitim Bakanlığı müfredatına girerek, Türkiye’de daha fazla çocuğa ulaşması yönünde." diye konuştu.

Programda konuşan Gülderen Özdemir ise "Yemekte Denge Projesi" ile sağlıklı nesiller yetiştirmeye ve çocukların sağlıklı beslenme bilinci kazanmasına katkılar sağladıklarını ifade etti.

Özdemir, çalıştayın amacının, erken yaşta beslenme bilincinin kazandırılması olduğunu vurgulayarak, "Projenin, çocukların hayatlarını şekillendirecek davranışları edinmesine yönelik başarılı bir çalışma olacağına inanıyorum. 2011 yılında 4 ilde başlayan bu projeyi, şu an 10 ilde 500 okulda yürütmekteyiz. Proje değerlendirmeleri, gerek öğrencilerin, gerekse velilerin sağlıklı beslenme bilinci oluşmasında doğru yolda olduğunu göstermektedir. Bu tarz projelere destek vermeye devam edeceğiz." dedi.

- "Yetişkinlerde obezite arttı"

İngiltere Beslenme Vakfı Eğitim Direktörü Roy Ballam da İngiltere ve Galler’de yürütülen eğitim projeleri kapsamındaki, çocuk sağlığı araştırmalarına dair verileri paylaştı.

Ballam, İngiltere’de 4-5 yaş grubundaki 5 çocuktan 1’i ve 10-11 yaş grubundaki 3 çocuktan 1’inin fazla kilolu ya da obez olduğunu söyledi.

Roy Ballam, yetişkinlerde, 1993-1995 yılları arasında obezite oranı erkeklerde yüzde 14, kadınlarda yüzde 17’lerdeyken, 2010-2012 yılları arasında bu oranların yüzde 25’lere yükseldiğini aktardı.

Hollanda Ulusal Araştırma Enstitüsü Araştırmacısı Paula van Dommelen ise Polonya ve Çin’de de uygulanan eğitim projesinin Almanya ve Hollanda’da eğitim gören Türk çocuklar üzerindeki etkilerine ilişkin çalışmalar yaptıklarını kaydetti.

Program sonunda, "Yemekte Denge Projesi" 2014-2015 İyi Uygulamalar Yarışması ödülleri, düzenlenen törenle sahiplerine verildi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.