Yeni anayasa çalışmaları

Yeni anayasa çalışmaları
MHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk:- "Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nu bu yolda iyi bir imkan olarak görmekteyiz ve bu çerçevede komisyonun çalışmaya devam etmesini arzu etmekteyiz"- "Ana muhalefet partisi, Anayasa Uzlaşma Komisyonunun kuruluş amacına aykırı

TBMM (AA) - Anayasa Mutabakat Komisyonu üyesi MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Öztürk, "Anayasa Uzlaşma Komisyonunu bu yolda iyi bir imkan olarak görmekteyiz ve bu çerçevede komisyonun çalışmaya devam etmesini arzu etmekteyiz" dedi.

Öztürk, MHP'nin Anayasa Mutabakat Komisyonu üyeleri Bursa Milletvekili Kadir Koçdemir, Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak ile yaşanan tartışmalara ilişkin Meclis'te basın toplantısı düzenledi.

Oktay Öztürk, Anayasa Uzlaşma Komisyonunun dün akşam itibariye dağıldığını, daha açıkçası birileri tarafından dağıtıldığını savundu. Öztürk, bu durumun iki önemli gerçeği gösterdiğini vurgulayarak, "Birincisi, İktidar partisi ve TBMM Başkanının esas niyeti, anayasa ve uzlaşma olmayıp, kişiye özel bir başkanlıktır. İkincisi ana muhalefet partisi, Anayasa Uzlaşma Komisyonunun kuruluş amacına aykırı olarak usul ve isim belirleme aşamasında süreci kilitlemiştir. Belirtmek gerekir ki CHP'nin komisyonun adını değiştirme ısrarı, süreci amacından saptırma mahiyetindedir" dedi.

Öztürk, CHP'nin ısrarı karşısında TBMM Başkanının siyasi partilerin konuyu bir kez daha değerlendirerek, makul bir süre sonra yeniden toplanmasını sağlamak yerine "bunu fırsata çevirerek Anayasa Uzlaşma Komisyonunun dağıldığını beyan etmesinin manidar olduğunu" söyledi.

Öztürk, şöyle devam etti:

"Milliyetçi Hareket Partisi olarak kamuoyuna defalarca açıkladığımız gibi milletimizin ihtiyaçlarını karşılayacak ve kesintiye uğratmayacak bir demokratik yapıyı tesis edecek bir güçlendirilmiş parlamenter sistem yolunda katkıda bulunma amaç ve niyetimizi muhafaza etmekteyiz. Ancak bunun için Anayasa Uzlaşma Komisyonunu dağıtan iktidar ve ana muhalefet partisinin tekrar çalışmaya devam etme iradesini ortaya koymaları bir zorunluluktur."

Öztürk, ana muhalefet partisinin olmadığı bir ortamda gerçek anlamda bir uzlaşmadan söz edilemeyeceğini belirterek, bunun için Meclis Başkanı ve iki partinin liderleri olmak üzere, yetkililerin gayret göstermesini arzu ettiklerini kaydetti. Öztürk, iki parti ve Meclis Başkanını bundan sonraki tavrının aynı zaman bu anlaşmazlığın CHP'nin 7 Haziran sonrasının acısını çıkarma gayreti mi yoksa AKP'nin yeni bir ayak oyunu mu olduğunu da göstereceğini dile getirdi.

Öztürk, şunları vurguladı:

"MHP bundan sonra da birikimi ve hazırlığıyla diğer bütün meselelerimizde de olduğu gibi anayasanın yenilenmesi sürecinde de milletimizin yanında ve milletimiz için iyi niyetli katkılarını sunmaya devam edecektir. Anayasa Uzlaşma Komisyonunu bu yolda iyi bir imkan olarak görmekteyiz ve bu çerçevede komisyonun çalışmaya devam etmesini arzu etmekteyiz."

- "Başlangıçta aldığımız abdestimizi devam ettiriyoruz"

Gazetecilerin, "CHP katılmadığı taktirde MHP'nin tutumu ne olacak?" sorusunu yanıtlayan Öztürk, "Komisyon kurulurken, TBMM'de bulunan bütün partilerin katılımı ile bir çalışmanın yapılması esas alınmıştı. Siz ana muhalefet partisini dışarıda tutarsanız siz 7 Haziran sonrasındaki koalisyon meselesindeki ayak oyunlarınızı buraya taşıyorsunuz demektir" dedi.

Komisyonun 3 parti ile devam edip edemeyeceğinin sorulması üzerine Öztürk, komisyonun devam edebilmesi için komisyonun dağılmasına sebebiyet veren partilerin genel başkanları ve Meclis Başkanının bir araya gelerek uzlaşıp karar vermesi gerektiğini söyledi. Öztürk, "Biz başlangıçta aldığımız abdestimizi devam ettiriyoruz. Masayı dağıtan bunlar. Masanın ömrünün devam edip etmeyeceğine karar veren de bunlar olacak" diye konuştu.

- "Anayasayı bir bütün olarak değerlendiriyoruz"

Öztürk, CHP'nin daha önce 60 madde ve yargıya ilişkin maddelerin geçirilmesi yönündeki önerisine ilişkin soruyu şöyle yanıtladı:

"Cumhuriyet Halk Partisi, Adalet ve Kalkınma Partisinin ekmeğine yağ sürmek için elinden gelen bütün gayreti gösteriyor. Bu Anayasa Uzlaşma Komisyonunun başlangıçta kurulmasından murat, toplumun bütün katmanlarının katılımıyla anayasada köklü bir değişikliğin yapılmasıydı. Onu biz bir bütün olarak alıyoruz. Başlangıçta da Adalet ve Kalkınma Partisi bunu istemişti. Sonrası ise kendi istedikleri maddeleri Meclis gündemine getirmenin fırsatını yakalamış olacaklar. CHP de bunların değirmenine su taşımış oluyor. Biz anayasayı bir bütün olarak değerlendiriyoruz. Eğer 60 madde dikkate alınacaksa, anayasanın bütünlüğü içerisinde dikkate alınacak. Teknik olarak da buradan bir fayda beklemek mümkün değil."

Gazetecilerin "CHP'siz hiçbir formülde MHP yer alacak mı almayacak mı?" sorusu üzerine Öztürk, "Biz CHP, şu parti bu parti değil. Biz diyoruz ki Meclis'te bulunan bütün partilerin iştiraki ile bir anayasa çalışması yapılmalıdır" yanıtını verdi.

Öztürk, dışarıdan bir müdahale ile masanın dağıtıldığı yönündeki iddiaların sorulması üzerine kendilerinin böyle bir müdahale görmediğini belirterek, "CHP'li üyelerin ortaya koydukları iddia, buna karşılık iktidar partisi üyelerinin tavrı sonra da Meclis Başkanının masayı dağıttığını ifade etmesi. Bunun dışında bir şey gözlemlemedik biz" dedi.

- "Masadan kalkan biz değiliz"

Öztürk, Meclis Başkanını bir anlamda görevinin bir kriz çıkması durumunda bunu yönetmek ve nihayete erdirerek yapının yoluna devam etmesini sağlamak olduğunu vurgulayarak, "Nihayetinde 5 saattir orada tartışma devam ediyor arkadaşlarımız yorgunluk emaresi de gösteriyor olabilirler. 'Arkadaşlar toplantıyı sonlandırıyoruz. Bu konuyu bir kez daha kendi aranızda bir değerlendirin. Yarın veya öbür gün tekrar devam edelim' diyebilirdi. Bunu demedi. Bizim gözlemimiz, yanlış da olabilir. Adeta sanki Cumhuriyet Halk Partisi'nin böyle bir tavrını fırsat olarak bekliyormuş gibi bir tavır içerisine girdi ya da biz öyle algıladık. CHP de bütün gayretiyle buna imkan tanıdı" şeklinde konuştu.

"Meclis başkanı bugün genel başkanlara yeniden bir araya gelelim çağrısında bulundu. Siz mi yanlış anladınız?" sorusu üzerine Öztürk, "Dün akşam bu kadar kesin bir tavır içerisinde bu cümleyi sarf etmedi. Bugün böyle bir teklifi ortaya koymuş oluyor. Bizce doğru ama muhatabı biz değiliz. Çünkü masadan kalkan biz değiliz" diye konuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.