Yeni anayasa çalışmaları

Yeni anayasa çalışmaları
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Malkoç:- "Bu tartışmaların önündeki engel hükümet sistemleriyse, madem bu ön mesele olarak görüşülüyor, bu konuda bir referandum yapılıp ardından anayasa yapılabilir. Yeter ki sorunlar çözülmek istensin yol bulunur. Ama masa ter

ANKARA (AA) - AYNUR EKİZ - Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Şeref Malkoç, yeni anayasa çalışmalarına ilişkin, "Bu tartışmaların önündeki engel hükümet sistemleriyse, madem bu ön mesele olarak görüşülüyor, bu konuda bir referandum yapılıp ardından anayasa yapılabilir. Yeter ki sorunlar çözülmek istensin yol bulunur. Ama masa terk ederek, kavga ederek sorunlar çözülmez" dedi.

Malkoç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, CHP'nin masayı terk etmesinin doğru bir davranış olmadığını söyledi. "Bizim kanaatimiz başkanlık sisteminin daha faydalı olacağı yönünde" diyen Malkoç, "Bu tartışılmadan masayı terk etmekle CHP hiçbir şey elde etmez. CHP masaya dönmelidir. Dönmezse ne olur? AK Parti, diğer partilerle devam etmeli, bu da mümkün olmazsa kendi anayasa değişikliğini hazırlayıp Meclis'e getirmelidir" ifadesini kullandı.

Daha önce de dile getirdiği sürece ilişkin önerisini hatırlatan Malkoç, "Bu tartışmaların önündeki engel hükümet sistemleriyse, madem bu ön mesele olarak görüşülüyor, bu konuda bir referandum yapılıp ardından anayasa yapılabilir. Yeter ki sorunlar çözülmek istensin yol bulunur. Ama masa terk ederek, kavga ederek sorunlar çözülmez" diye konuştu.

Meclis'te Anayasa Mutabakat Komisyonu'nun çalışmalarına devam etmesi durumunda, yeni anayasa ve buna bağlı olarak hükümet sistemlerinin tartışılacağını belirten Malkoç, "Vatandaş daha çok aydınlanıp, tercihini ona göre yapacaktı" dedi.

Malkoç, Türkiye'nin anayasasının değişmesi konusunda ortak fikir varlığına dikkati çekerek şu değerlendirmeyi yaptı:
"Bu bir insanın dişinin sallanması gibidir. Bir diş yerinden oynadığı zaman bugün çıkmazsa yarın çıkacak, yarın çıkmazsa ertesi gün çıkacak. Ama önemli olan, bu sallanan anayasanın yerine en iyi anayasayı nasıl koyarız. Sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, aydınlara, gazetecilere, televizyonculara, siyasi partilere görev düşüyor. Herkes üzerine düşen görevi yaptığında Türkiye en iyisini bulacaktır."

- "Başkanlık sistemini es geçmek mümkün değil"

Eski bakanlardan Hasan Celal Güzel ise CHP'nin "kötü niyetli" olduğunu belirterek, "Başkanlık sitemini tartışmadan dahi bunu bahane ederek komisyondan çekilmek, CHP'nin peşin hükümlü olarak komisyona geldiğini gösteriyor. Keşke o zaman gelmeseydi, daha dürüst davranmış olurdu" diye konuştu.

Güzel, şunları söyledi:

"Hem 12 Eylül döneminde sol görüşlü kişilerin, CHP'lilerin ezildiğini çile çektiğini söyleyeceksiniz, 12 Eylül Anayasası'nı antidemokratik olarak göstereceksiniz hem de 12 Eylül Anayasası'nın değiştirileceği bir çalışmaya katılmayacaksınız. Bu çelişkiyi CHP'nin izah etmesi mümkün değildir."

Anayasa çalışmaları kapsamında başkanlık sisteminin es geçilmesinin mümkün olmadığını dile getiren Güzel, bir taraftan anayasa çalışmaları sürerken bir taraftan da başkanlık sisteminin ne olup ne olmadığı konusunun herkese anlatılması gerektiğinin önemini vurguladı.

Kamuoyunun başkanlık sistemi konusunda aydınlatılması ve sisteme ilişkin çekincelerinin ortadan kaldırılması için çalışmalara başlanması gerektiğinin altını çizen Güzel, şöyle konuştu:

"Başkanlık sisteminin federatif sistemle bir arada uygulanmasının doğuracağı mahsurlar özellikle halkımızı ürkütüyor. Zaten terör had safhada problem haline gelmişken bir de onlara federatif bölgeler şeklinde özerklik verilmesi ihtimali elbette hiç kimsenin istemediği, benim de yıllardır başkanlık sisteminin müspet taraflarını bilmeme rağmen karşı durduğum bir konudur. Başkanlık sisteminin nasıl işleyeceğini, federatif bir sistem olmadığını, özerkliklerden meydana gelmediğini ve benzeri yanlış anlaşılan konuları halka anlatmak lazım. Bu bizzat sayın Cumhurbaşkanının yapacağı iş değildir. Ona düşmez. Mutlaka bunu, hükümetin teşvik edeceği birtakım kişilerin anlatması lazım. Özellikle iktidar partisine bağlı çalışma grupları halkı bu konuda aydınlatmalı. Halkın başkanlık sistemi konusunu bu şekilde gündemine alması sağlanmalı. Halkın gündeminde terör ve geçim sıkıntısı var. Gündeminde itiraf etmek lazım ki başkanlık sistemi yok. Onu gündeme aldırmak lazım."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.