Yerli karavan hamlesi!

Yerli karavan hamlesi!
TOBB Sektör Meclisleri, kovid-19 salgını sürecinde talebin arttığı karavan sektöründe üretimin yerli olarak yapılabilmesi için teşvik talebinde bulundu

TOBB Sektör Meclisleri, kovid-19 salgını sürecinde talebin arttığı karavan sektöründe üretimin yerli olarak yapılabilmesi için teşvik talebinde bulundu

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) sektör meclisleri tarafından sektörel politika ve stratejilerin oluşturulmasına destek olunması amacıyla Türkiye Karavan Sektörü Durum Analizi Raporu hazırlandı. Raporda karavan sektöründe yerli üretimin yapılabilmesi için teşvik talebinde bulunuldu. Raporda, ülkede kamp alanları, motorlu karavan ve karavan tipi treyler (römork) park hizmetleri tesisleri sayısının 226 olduğu ve bu alanların toplam tesisler içindeki payının yüzde 0,9 düzeyinde bulunduğu aktarılarak, kamp ve karavan alanlarının Türkiye'ye gelen yabancı turistler tarafından da tercih edildiği bilgisi verildi.

yerli-karavan.jpg

SERİ ÜRETİM YAPILMADIĞI İÇİN ÜRETİM MALİYETİ YÜKSEK

Türkiye'de irili ufaklı firmaların karavan imalatında bulunduğu, bunların özellikle araç dönüşümü gerçekleştiren ya da çekme karavan imal eden küçük kuruluşlardan oluştuğu belirtilen raporda, seri üretim yapılmaması nedeniyle üretim maliyetinin yükseldiği vurgulandı. Ülkemizin önemli bir otomotiv ülkesi olduğuna dikkat çekilen raporda şu ifadeler kullanıldı: “Bu altyapının karavan sektörü için çok önemli maliyet ve lojistik gibi avantajları bulunduğu, ayrıca karavan üretimi konusunda Türk otomotiv sanayisinin kıyaslama (benchmarking) uygulamalarıyla birikmiş teknik ve diğer bilgi birikimlerini kullanabileceği bir alan olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Türkiye, dünyada karavan üretiminde söz sahibi olabilecek bir altyapıya sahiptir. Ülkemizde araç tasarım ve döşemesi konusunda dünyada kendini ispat etmiş firmalar bulunmaktadır. Lüks segmentte yer alan bu firmaların bu konuda ticari olarak gelişme göstermeleri için bazı teşvikler uygulamaya konulabilir. Özellikle yerli üretim yapacak firmalara yönelik ÖTV indirimi gündeme getirilmelidir."

YABANCI TURİSTLER İÇİN KİRALIK KARAVAN BULUNMUYOR

Raporda, tüketicilerin karavana ulaşmasının da hem yasal hem de ekonomik tedbirlerle desteklenmesi önerisinde bulunularak, “Bu konuda Türkiye fark yaratabilecek bir potansiyel barındırmaktadır. Tüketici sayısını artırarak sektörü büyütmek, aynı zamanda büyüyen sektörle ölçeği yakalayarak maliyetlerin düşürülmesi gerekmektedir. İç piyasanın yanında dış piyasada yer alan ülkemize turist olarak gelip karavanla tatilini geçirmek isteyenler için sorun çıkarmayacak, modeli yüksek kiralık karavan bulmak imkansıza yakındır. Ülkemize uçakla gelerek karavan tatili yapmak isteyen turistlere yönelik yatırım yapmak isteyen kurumsal kiralama firmaları, bu yüksek yatırım maliyetleri nedeniyle sektörü büyütücü girişimlerde bulunamamaktadır” değerlendirmesinde bulunuldu.

yerli-karavan2.jpg

ÖĞÜTCÜOĞLU: DESTEK OLURSA YURTDIŞINA İHRACATLAR BİLE BAŞLAYABİLİR

Yerli üretime teşvik talebinin hayata geçmesinin güzel bir karar olacağını ifade eden CampHouse firma sahibi Yiğit Öğütcüoğlu, “Türkiye sanayi geldiği konum itibariyle çok gelişmiş durumda. Karavan sektörü pandemiden sonra yaygınlaşsa da sanayimiz bunu yapabilecek kabiliyette. İnşallah bu sektörde Türkiye olarak dünyanın en büyük ve iyi sanayisi oluruz. İnşallah teşvik talebi de hayata geçer. Çünkü pandemiyle beraber Türkiye’de motokaravan ve çekme karavan üretimi hem hızlandı hem de büyüdü. Şu anda genel olarak firmalar iç pazara çalışsa da birkaç sene içinde yurtdışına ihracatlar başlayacaktır ve bu destekler misli olarak ülkemize geri kazanç sağlayacaktır” dedi.

ÖTV İNDİRİMİ MOTOKARAVANLARDA ÇOK BÜYÜK FAYDA SAĞLAR

Özellikle yerli üretim yapacak olan firmalara ÖTV indirimi yapılmasının motokaravanlarda çok büyük fayda sağlayacağının altını çizen Öğütcüoğlu, “Karavan ve dizayn yapan firmaların karında ve ihracatlarında büyük bir artış yaşanacağını düşünüyorum” dedi. Öğütcüoğlu, “Raporda karavan turizminin gelişmesi için bazı öneriler vardı. Bunlar, yeni kamp alanları ve yeni turizm rotaları belirlenerek, insanların karavan turizmine teşvik edilmesi sağlanmalı. Karavan turizmine yönelik yasal mevzuat güçlendirilmelidir. Alanı uygun benzin istasyonları karavan molalarına uygun hale getirilmeli gibi önerilerdi. Bu öneriler için bence geç bile kalınmıştır. Karavan almak isteyen insanlar almadan önce nerelerde rahatça park edebileceklerini araştırıyorlar ve bu sayı az olduğunda vazgeçiyorlar. Bu yüzden arz ne kadar fazla bile olsa talep olmadığında üretici fiyatları artıyor. Eğer bu tarz öneriler hayata geçerse hem yerli ve yabancı turistler için hem de üreticinin maliyeti minimumda tutabilmesi için çok önemli olacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı. (Gülşen Çopur)

cv6.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.