Yunanistan’da bankalar yarın kapalı

Yunanistan’da bankalar yarın kapalı
AMB’nin bankalara acil yardım seviyesini değiştirmemesi üzerine, Yunan hükümeti Pazartesi günü bankaları ve borsayı kapatma kararı aldı

Yunanistan, Avrupa Merkez Bankası’nın ELA’yı sabit tutması ile finansal bir çöküş yaşamamak adına Pazartesi günü ticari bankaları kapalı tutma kararı aldı. Yunanistan borsasının da Pazartesi günü kapalı olacağı belirtiliyor.

Maliye Bakanı Yanis Varoufakis’in banka temsilcileri ile bir araya geldiği görüşmede, bankacılık sisteminde bir çöküş yaşanmaması için Pazartesi günü ülkedeki tüm banka şubelerinin kapalı kalması yönünde karar alındı. Varoufakis, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Başbakan Tsipras'ın açıklama yapacağını bildirdi.

Avrupa Merkez Bankası (AMB), Yunan bankalarına sağladığı Acil Yardım Fonu’nu (ELA) aynı seviyede bırakarak son günlerde yoğun mevduat çıkışı yaşayan ülkenin finansal sistemini tehlikeye attı. Temerrüt riskinin artması ile birlikte Yunan bankalarının mevduatları hızla azaldı ve 11 yılın en düşük seviyesine gerilemişti.

Başbakan Alexis Tsipras, AMB'nin hamlesini "şantaj" olarak nitelendirirken, bankalardan çekilecek mevduatlar hakkında "Yunanistan'ın sermaye kontrollerini devreye soktuğunu ve yurttaşların sakin olması gerektiğini" belirtti.

Piraeus Bank SA CEO’su Anthimos Thomopoulos, hükümet temsilcileri ile bankalar arasında gerçekleştirilen toplantının ardından kararı doğruladı.

Kathimerini gazetesi ise, söz konusu karar ile 5 Temmuz’da yapılması planlanan referandum tamamlanana dek bankaların kapalı kalacağını öne sürdü.

Almanya ve Hollanda Yunanistan'a gidecek turistleri uyardı

Almanya, Yunanistan´da tatil yapmayı planlayan vatandaşlarına "Yanınızda yeteri kadar nakit bulundurun" çağrısı yaparak, bankalarda nakit sıkıntısının yaşanabileceği yönünde vatandaşlarını uyardı.

Hollanda Dışişleri'nden yapılan açıklamada ise, "Seyahatinizi iyi planlayın ve durum değişikliklerini takip edin" denilerek "Yunanistan´da yaşanacak nakit sıkıntısı nedeniyle ülkeye gideceklerin yanlarına yeterli miktarda nakit almaları" tavsiyesi yapıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.