Yunanistan'daki sığınmacıların Avrupa hayali sürüyor

Yunanistan'daki sığınmacıların Avrupa hayali sürüyor
Caritas iletişim sorumlusu Çamatrapulu:- "(Papa'nın ziyareti ardından) Geride kalan ve bekleyen birçok sığınmacı var. Birkaç gün içinde doğum yapmasını beklediğimiz ikizlere hamile bir kadını misafir ediyoruz. Kocası yanında ve ona destek oluyor ama doğac

MİDİLLİ (AA) - FURKAN NACİ TOP - Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Franciscus'un hafta sonu sığınmacı krizine dikkat çekmek için düzenlediği Midilli ziyareti sonrası sembolik olarak Vatikan'a 12 sığınmacıyı götürmesinin ardından geride kalan binlerce savunmasız ve bakıma muhtaç sığınmacı, gelişmiş Avrupa ülkelerinde bir gelecek kurmanın hayaliyle Yunanistan'da bekleyişlerine devam ediyor.

Yunanistan'da Katolik yardım örgütü Caritas tarafından kiralanan Midilli'deki bir otelde kalan, aralarında yaşlı, hasta ve engellilerin bulunduğu, yarısından fazlası çocuk yaklaşık 200 sığınmacı, sığınma talebiyle Yunanistan'da bekleyişlerini sürdürenlerin sadece küçük bir kısmı.

AA muhabirine konuşan örgütün Yunanistan'daki iletişim sorumlusu Maristella Çamatrapulu, otelde misafir edilenlerin hepsinin yaşlı, çocuk veya hastalar gibi yardıma ve bakıma muhtaç kişiler arasından seçildiklerini söyledi.

Çamatrapulu, Midilli'de kalan 4 bin sığınmacı ve göçmenin ufak bir kısmına da olsa koruma ve bakım sağlayabildikleri için mutluluk duyduklarını belirterek, "Hepsi zor günlerden geçtiler. Burada güvendeler. En azından çocuklar yeniden gülebiliyor. Ancak, neredeyse hepsi geleceklerinden endişeli." dedi.

Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasındaki göçmenlere ilişkin mutabakatın ardından sığınmacıların eskiden olduğu gibi yolculuklarına devam edemediklerine dikkat çeken Çamatrapulu, "Kasım ayından beri desteğimiz sürüyor. Daha önce birkaç gün kalıp yola devam ediyorlardı. Ancak, artık hepsi burada bekliyor. Biz de onlara bir başka fırsatları olana kadar burada kalabileceklerini söylüyoruz. Sınırlar kapandığından beri burada kalan birçok kişi var." şeklinde konuştu.

Çamatrapulu ayrıca, çoğunluğu Suriyeli olan misafirlerinin yüzde 90'ının korumaya ve bakıma muhtaç olmalarından dolayı yeniden yerleştirme ve aile birleşimi gibi programlarla AB ülkelerine başvuruda bulunduğuna ve sığınmacılara hukuki destek vererek onları haklarına ilişkin bilgilendirdiklerini kaydetti.

- "Neden Avrupa'nın geri kalanı bunu yapamasın?"

Papa'nın üç korunmaya muhtaç aileyi yanına alarak onlara bir gelecek sunmasının insani bir eylem olduğunu vurgulayan Çamatrapulu, sözlerine şöyle devam etti:

"Ancak, geride kalan ve bekleyen birçok sığınmacı var. Birkaç gün içinde doğum yapmasını beklediğimiz ikizlere hamile bir kadını misafir ediyoruz. Kocası yanında ve ona destek oluyor ama doğacak çocuklarına nasıl bir gelecek hazırlayacak bilmiyor. Bu yüzden endişeli. Engelli bir genç kız bizimle burada. Eğer burası olmasaydı engellilere uygun olmayan kamplarda nasıl yaşardım bilmiyorum diyor ve endişeli. Ayrıca, bir de yaşlı bir kanser hastamız var. Böbrek kanseri ve ilerlemiş durumda. Burada doktor gözetiminde."

Çamatrapulu, mutabakatın ardından göçmenleri geri göndermenin sorunun çözümüne yönelik iyi bir adım olmadığını savunarak, "Yunanistan 8 yıldır mali kriz içinde olmasına rağmen binlerce sığınmacıyı karşılıyor. Neden Avrupa'nın geri kalanı bunu yapamasın? Bu insanlar çok büyük paralar harcayarak ve hayatlarını riske ederek buraya geldi. İnfazlardan, çatışmalardan kaçarak buraya sığındılar. Şimdi adadaki Moria kampında kötü ve hijyenik olmayan şartlarda tutuluyor." ifadelerini kullandı.

- "Ne zaman bir sonuç alırız yalnızca Allah bilir"

Otelde misafir edilen 37 yaşındaki Ahmet İbrahim, Suriye'nin Cezire kentinden yola çıkarak Türkiye'de yaklaşık bir ay geçirdikten sonra 45 gün önce adaya vardığını anlattı.

Ablası Leyla ve iki çocuğuyla yaklaşık 50 kişiyle birlikte bindiği bir botla adaya geldiğini dile getiren İbrahim, çocuklarından birinin Moria kampında ateşlenmesinin ardından otele Caritas tarafından transfer edildiğini söyledi.

İbrahim, İsviçre'deki akrabalarının yanına gitmek istediklerini belirterek, "Otelde veya başka bir yerde kalacak paramız yok. Sınırlar kapalı ve burada sıkışıp kaldık. Yeniden yerleştirme başvurusu yaptık. Çocuklarımın geleceği için endişeliyim. Ne zaman bir sonuç alırız yalnızca Allah bilir." diye konuştu.

Suriye'nin Halep ilinden gelen 31 yaşındaki radyolog Usame Hatır ise küçük yaştaki üç kızı ve eşiyle Türkiye'de 2 yıl inşaat işlerinde çalıştıktan sonra 41 gün önce Akçay üzerinden Midilli'ye geçtiğini kaydetti.

Türkiye'yi çok sevse de yaşam şartlarının zor olduğunu ifade eden Hatır, "Danimarka'da akrabalarımız yaşıyor. Oraya gitmek için başvuruda bulunduk. Şu an burada çok şükür rahatız. Ama ne zaman gideriz, nasıl gideriz bilmiyoruz. Endişeliyiz. Bekliyoruz." şeklinde konuştu.

Resmi verilere göre, Midilli ve diğer Türkiye kıyılarına yakın adalarda çoğunluğu mutabakatın yürürlüğe girdiği tarihten sonra gelen 7 binin üzerinde göçmen kalıyor.

Yaklaşık 2 ay önce Avrupa ülkelerine gitmek için sığınmacıların sıklıkla geçtiği Makedonya sınırı kapanınca, 53 binin üzerinde kişi Yunanistan'da sıkışıp kalmıştı. Geçen yılın kasım ayından bu yana Yunanistan üzerinden Avrupa ülkelerine yasal yollardan geçişi sağlayan yeniden yerleştirme programından şu ana kadar sadece yaklaşık bin kişi yararlandı.

Papa, cumartesi günü sığınmacılarla dayanışmasını göstermek için ziyaret ettiği Yunanistan’ın Midilli Adası'ndan 12 Müslüman sığınmacıyla Vatikan'a dönmüştü.

Düzensiz göç ve insan kaçakçılığıyla mücadele amacıyla Türkiye ile AB arasında 18 Mart'ta Brüksel'de mutabakata varılmıştı. 4 Nisan'da uygulamaya giren mutabakata göre, Türkiye, kendi topraklarından Yunan adalarına 20 Mart'tan itibaren geçtiği kanıtlanan göçmenleri geri kabul ediyor. Bu kişiler adalardaki kayıt-kabul merkezlerinde tutuluyor.

Yunanistan'daki sığınmacıların Avrupa hayali sürüyor

Yunanistan'daki sığınmacıların Avrupa hayali sürüyor

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.