Z-kütüphaneler yaygınlaşıyor

Z-kütüphaneler yaygınlaşıyor
Milli Eğitim Bakanlığınca, 76 ilde z-kütüphane kurulum işlemi tamamlandı- Z-kütüphanesi olan okullar başta olmak üzere bütün okullarda bilimsel etkinlikler yapılarak TÜBİTAK yayınları okul kütüphanelerine kazandırılacak

ANKARA (AA) - Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), 76 ilde zenginleştirilmiş kütüphane (z-kütüphane) kurulum işlemi tamamlandı.

MEB'den yapılan açıklamaya göre, 3 Nisan'a kadar sürecek Kütüphane Haftası çeşitli etkinliklerle kutlanırken, öğrencilerin modern çağın gerekleri doğrultusunda, ülke genelinde bilgiye ulaşmada eşit fırsatların oluşturulması amacıyla başlatılan z-kütüphane projesinin yaygınlaştırılması çalışmaları sürüyor.

Bu kapsamda, geçen yıl 22 milyon lira ödenek ayrılan proje kapsamında her il ve ilçe merkezinde en az bir tane z-kütüphane kurulması planlanıyor. 2016'da bin, 2017'de bin 500 ve 2018'de 2 bin okulda z-kütüphane kurulması hedefleniyor.

MEB'in verilerine göre, resmi okullarda 18 bin 916 okul kütüphanesi bulunuyor. Bütün okul kütüphanelerinin zamanla z-kütüphaneye dönüştürülmesi amaçlanıyor. Çalışmalar kapsamında 2015 Aralık ayı itibarıyla 76 ilde z-kütüphane kurulma işlemi tamamlandı.

Z-kütüphane çalışmalarının kamuoyu tarafından takip edilebilmesi için "z-kutuphane.meb.gov.tr" internet sitesi kuruldu ve "Meb Z-Kütüphane ve meb_zkutuphane" adıyla sosyal medya hesapları oluşturuldu. Ayrıca z-kütüphane projesi çerçevesinde "Bilgi Gelecektir" isimli bir kamu spotu hazırlandı.

Eğitim tarihi açısından temel başvuru kaynaklarına sahip Ferit Ragıp Tuncor Arşiv ve Dokümantasyon Kütüphanesi’nde kataloglama ve dijitalleştirme çalışmaları da sürüyor. Şu ana kadar 150 bin sayfa dijital ortama aktarıldı ve 8 bin kitabın da kataloglanması tamamlandı.

Ayrıca Librid Kütüphane Otomasyon Sistemi ile z-kütüphanelerin koleksiyonları kataloglanarak Merkez Arşiv Kütüphanesi’ne entegre edilmeye başlandı. Z-kütüphane kurulumu gerçekleştirilen 10 okulun kütüphane kaynaklarının kataloglama ve entegrasyon çalışmaları da tamamlandı.

Türkiye Patent Enstitüsünce tüm bu çalışmaların münhasır hakları "z-kütüphane" ismiyle tescillendi.

- Yeni projeler

Öte yandan, İmam Hatip Okulları Mezunları ve Mensupları Derneği (ÖNDER) ile yapılan protokol gereği hibe olarak kurulan 20 z-kütüphanenin yanı sıra 2016'da 30 okulda daha z-kütüphane kurulması öngörülüyor.

Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü (YEĞİTEK) ile varılan mutabakat ile bütün z-kütüphanelere FATİH Projesi kapsamında etkileşimli tahta konulması sağlandı. Ayrıca TÜBİTAK ile yapılan bir protokol ile z-kütüphanesi olan okullar başta olmak üzere bütün okullarda bilimsel etkinlikler yapılarak TÜBİTAK yayınları okul kütüphanelerine kazandırılacak.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.