Prof. Dr. Recep Dikici

Prof. Dr. Recep Dikici

Zarar verebilirler

Zarar verebilirler

Yedi yıllık Maraş İmam-Hatip Okulu’ndan altıncı ve yedinci sınıfları birlikte vererek altı yılda mezun oldum. Yıllar sonra aziz hatıralarımın olduğu bu okulun kâtibini ziyaret ettim. Bu zat, yatılı olarak okuduğumuzda bize altı yıl yemekler hazırlayan ustanın, yemekhanenin arka tarafındaki kemiklerin üzerine kızgın bulaşık suyunu döktüğünü ve eziyet gören cinin bu sebeple ağzının kulağına kadar gitmesine sebep olduğunu söylemişti. Bunun üzerine ustayı da ziyaret ettiğim de, amcamın söylediği gibi ağzının çarpıldığına bizzat şahit oldum.

Cin de, erkek ve dişi olur. Evlenmeleri, evleri, yemeleri, içmeleri, üremeleri, ölmeleri hakkında ve Muhammed aleyhi selamın onlara da Peygamber olduğu, Kur’an-ı kerimi dinledikleri, ibadet ettikleri, sadaka verdikleri, iyi işlerine sevap verildiği, cin kâfirlerinin Cehenneme gireceği, müminlerinin Cennete gireceği ve Cennette Allah telayı görecekleri, çeşitli kitaplarda yazılıdır.

Cinlilerin insan âlimlerine sual sorup fetva almışlardır. Nitekim Osmanlı şeyhülislamı İbn Kemalpaşa (ö.1534), insanlara ve cinlere fetva verdiği için, “Müftü-i sakaleyn” diye anılmıştır.

İnsanlara vaaz etmelerini, insanlara şiir söyleyip insanların işitmesini, insanlara, hastalık tedavisi, ilaç öğrettikleri kitaplarda yazılıdır. Nitekim İbn Kesir tefsirinde, cinin ambarından buğday hırsızlığı yaptığı bir sahibinin, kolları siyah kıllı insan suretinde olan bu cini yakaladığında “Benim çoluk çocuğum var, bana acı” diyerek bırakmasını istediğini Peygamber Efendimize (sallallahu aleyhi vesselam) arz ettiğinde, Peygamber Efendimiz, onun yine geleceğini ve ondan bir şey öğrenmeden onu bırakmamasını tavsiye etmiştir. Cin yine gelmiş ve aynı mazereti öne sürmüştür. Bunun üzerine Peygamberimizin buyruğunu söyleyince, cin âyete’l-kürsî’yi okuduğunda cinlerin zararından kurtulabileğini sahabîye söylemiştir.

İnsandan korktuklarını, insanlara itaat ettiklerini bildiren, âlimlerimizin çeşitli yazıları vardır. Bu kitaplar, cinnin varlığını göstermektedir.

Cinlilerin insanlara olan zararlarına karşı tedbir alınması, cinin zararına karşı korunması, cinlilerin küçükleri yükseklerine itaat ettikleri, insanların iyiliklerine karşı iyilik yaptıkları, kötülüğe karşı kötülük ve zarar yaptıkları, cinin insanlarla alay ettikleri, cinin insan gibi, nazarları değeceği, bilhassa Ramazan ayında azdıkları, cinin insanlarla ibadet ettikleri, Server-i âlem efendimizin Ümm-i Mabedin çadırında misafir olduğunu Mekke ahalisine haber vermeleri, Ümmi-i Mabedin Müslüman olduğunu haber vermeleri, Bedir muharebesini haber vermeleri, geçmiş şeyleri cinden sormanın caiz olduğu, ileride olacak şeyleri sormanın caiz olmadığı, müezzinlerin ezanlarına, kıyamette, cinnilerin şahit olacakları, hazret-i Ömer vefat ettiği zaman, mersiye okudukları, hazret-i Osman şehit olunca, ağlayıp inledikleri, hazret-i Alinin şehit olduğunu haber verdikleri, hazret-i Hüseyin şehit olunca ağlayıp, bağırdıkları ve başka Sahabiler şehit olunca bildirdikleri, Ömer bin Abdül'azîz hazretlerinin vefatını haber verdikleri, İmam-ı a'zam Ebû Hanife ve İmam-ı Şâfi hazretlerinin vefatlarında ağladıkları, cinin insan kalbine vesvese getirdiği ve daha pek çok meşhur hadise ve işler kıymetli kitaplarda yazılıdır. Bunların hepsi, cinin varlığını göstermektedir

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Recep Dikici Arşivi
SON YAZILAR