Zeytin Sineği Zararına Karşı Ab İle Ortak Proje

Zeytin Sineği Zararına Karşı Ab İle Ortak Proje
Ege Zeytin Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Renklidağ: "Zeytincilik sektörünün büyük sorunu zeytin sineği zararlısının yol açtığı tahribatı sıfıra indirmek için proje geliştirdik"

Ege Zeytin Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Gürkan Renklidağ, "Zeytin sineği zararlısı ile mücadelede yeni otomatik entegre sistem projesi"yle zeytin sineğinden kaynaklanan hasarı yarı yarıya azaltmayı hedeflediklerini bildirdi.

Renklidağ, yaptığı açıklamada, geçtiğimiz günlerde "ENTOMATIC- Zeytin Sineği Zararlısı ile Mücadelede Yeni Otomatik Entegre Sistem Projesi" için Avrupa Birliği ile sözleşme imzaladıklarını ve projeyi hayata geçirmek için faaliyetlerine başladıklarını belirtti.

Zeytincilik sektöründe şu anki dünya ihracatının 3,2 milyar dolar olduğunu hatırlatan Renklidağ, şunları kaydetti:

" Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılında ülke olarak tek başımıza ihracat hedefimiz ise 3,8 milyar dolar. 2023 hedefimize ulaşmak, pazarı genişleterek sektörümüzün rekabet gücünü artırmak amacıyla sanayileşmemizin, araştırma geliştirme ve inovasyon çalışmalarına ağırlık vermemiz gerektiğinin farkındayız. Bu bilinçle, zeytincilik sektörünün büyük sorunu zeytin sineği zararlısının yol açtığı tahribatı sıfıra indirmek için proje geliştirdik."

Renklidağ, zeytin sineğinin neden olduğu zararlardan dolayı her yıl zeytin ve zeytinyağı rekoltenin yaklaşık yüzde 20’sininin kaybolduğunu belirterek, açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Bu soruna bir çözüm bulmak amacıyla Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı tarafından desteklenen 3 milyon Avro bütçeli bir araştırma geliştirme projesi hazırladık. Sinek küçük ama sektörümüze büyük zarar veriyor. Bu zararın önüne geçmek için İspanya, Almanya, Yunanistan, Portekiz, Fransa ve Belçika’dan önemli araştırma enstitüleri ve kurumlar ile kurduğumuz ortaklık yapısı ile sorunun çözümüne yönelik bir teknoloji geliştirmeyi amaçladık. Proje sonucunda zeytin sineği zararlısından kaynaklanan hasarı yarı yarıya azaltmayı, böylelikle ürün kalitesini ve rekolteyi artırmayı hedefliyoruz. Ortaklarımız ve üreticilerimizle birlikte zeytincilik sektöründe rekabet gücümüzü, ihracatımızı ve karlılığımızı artırmak için yaptığımız çalışmalarımıza devam edeceğiz."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.