Ankara'daki terör saldırısı

Ankara'daki terör saldırısı
CHP Grup Başkanvekili Özel:-"Cumhurbaşkanı, Başbakan, tüm kabine, devleti yöneten herkes, bu saldırıları önleyemedikleri için sorumludurlar, hesap vermek durumundadırlar"

TBMM (AA) - CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Ankara'daki terör saldırısıyla ilgili, "Cumhurbaşkanı, Başbakan, tüm kabine, devleti yöneten herkes, bu saldırıları önleyemedikleri için sorumludurlar, hesap vermek durumundadırlar" dedi.

Özel, parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, dün gerçekleşen menfur saldırıda 28 vatandaşın hayatını kaybettiğini, Diyarbakır'dan da bugün bazı kaynaklara göre 7, bazı kaynaklara göre de 10 şehit haberi geldiğini söyledi.

Terör saldırısını gerçekleştirenler ve arkasındaki karanlık güçlerin, birlik ve dayanışma duygularını aşamayacağını belirten Özel, dün TBMM Genel Kurulu'nda üç partinin terörü kınadığını anımsattı.

Özel, "Ülkenin kalbinde, Ankara'da, Genelkurmay Başkanlığı personelini taşıyan araçların yanında bomba patlıyorsa, Ekim ayında Ankara Garı önünde 104 evladımızı koruyamıyorsak, siyasi parti mitingleri korunamaz hale gelmişse, basın açıklaması yapmak isteyen gençleri koruyamıyorsak, bunlar canlı bombalara hedef oluyorlarsa, bu ülkede istihbarat zafiyeti başta olmak üzere, güvenlik zaafiyetinin, güvenlik politikalarının ve hükümetin, hükümet ediş biçiminin baştan aşağı sorgulanması gerekir" diye konuştu.

AK Parti ile aynı bildiri altına imza atmalarının, AK Parti'nin sorumluluğunu ortadan kaldırmayacağını savunan Özel, bugünün, sorumlulara sorumluluklarını hatırlatma günü olduğunu söyledi.

Özel, "Yaşanan bunca facia, üzüntü, akan kandan, anaların dinmeyen gözyaşından sonra herkes koltuklarında oturmaya devam mı edecek?" diye sordu.

-"Herkes korku ve kaygı içinde"

Özgür Özel, "Sabaha kadar istihbarat topladık, saldırının faillerini bulduk" açıklamasını Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan, saldırıdan bir gün önce beklediklerini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İş işten geçmiş, evlatlarımız hayatını kaybetmiş, bu sabah evlatlarını okula, eşlerini işe yollayan herkes akşam sevdiklerine tek parça kavuşup kavuşamayacağının şüphesi içinde. Bugün Türkiye'de herkes ciddi bir korku ve kaygı içinde. 2016 yılında Türkiye Cumhuriyeti gibi bir devlette kimse sevdiklerine, eşine, dostuna, arkadaşına, çoluğuna, çocuğuna akşam kavuşup kavuşamayacağıyla ilgili içi rahat değilse, bugün Türkiye'nin neresinde bomba patlayacak ve kim binlerce parçaya ayrılacak, binlerce şarapnel 70 milyonun yüreğini nasıl yakacak bilemiyorsak, bu hükümetin, hükümet ediş biçimini sorgulaması lazım.

Dünyanın en büyük iş kazaları yaşanır, ilgili bakanlar görevde durur. 32 evladımız, 104 evladımız, 300'e yakın güvenlik görevlimiz 6-7 aylık sürede hayatını kaybeder; sınır yol geçen hanına dönmüş, isteyen istediği yerde eylemi yapar ama Milli Savunma Bakanı, Başbakan, ilgili bakanlar yerinde oturur. Verilen gensorular Mecliste fıkra dinlenir gibi dinlenir, oylama sırasında gelinir, herkes aklanır, yoluna devam edilir. Ondan sonra bizimle birlikte terörü kınıyorlar. Teröre karşı onlara istediği desteği vereceğiz, hodri meydan. Ama bizim dışımızda bu imza sahiplerinin başka sorumlulukları yok mu? Kim bedel ödeyecek, kim istifa edecek? Ana muhalefet partisinin grup başkanı, vekili mi istifa etsin? Eğer sorumluluk bizdeyse biz edelim. Birileri bu Meclise gelecek, vatandaşın karşısına geçecek, gözümüzün içine bakacak, bu olanları nasıl durduracağımızı hep beraber konuşacağız."

-"Meclisin, Genelkurmayın bahçesinde patlatacak"

CHP Grup Başkanvekili Özel, 7 Haziran gecesi atılan "Vatandaş kaosu seçti" tweetlerini unutmadıklarını ifade etti. Özel, 7 Haziran'dan önce ülkenin birinci sorunu sorulduğunda, birinci sorun yüzde 46 ile ekonomi, yüzde 9 ile güvenlik olurken, Ocak ayında aynı araştırmaya göre ekonominin yüzde 18, güvenliğin yüzde 45 olduğunu belirtti.

Özel, sorumluların, vatandaşın, Meclisin gözününün içine baka baka özeleştiri yapmasını, hesap vermesini, istifa müessesesinin harekete geçirilmesini, en üst noktaya kadar sorumluların hesap vermesini talep etti.

CHP'li Özel, "14 yıldır elinde devlet, kibrinden yanına yanaşılmıyor. MİT, JİTEM, her şey sende. Adam ne yapsın daha, bir sonrakinde gelip Meclisin bahçesinde, Genelkurmayın içinde patlatacak. Böyle bir istihbarat zafiyeti, böyle bir teslimiyet var mı? Bunların bir hesabı, bedeli olacak. Muhalefet partileriyle attığınız imzanın arkasına sığınıp aklanamazsınız. Hükümet olma sorumluluğu başka bir sorumluluktur. Katlanacak halimiz, tahammülümüz kalmamıştır" dedi.

-"Azot gibi ortamdan arındırıp"

Olayın sorumlusunun kim olduğu sorusu üzerine Özel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu işin sorumluluğunu üstlenmesi gerektiğini öne sürdü. Özel, "Ondan sonra Başbakan, İçişleri, Milli Savunma bakanları başta olmak üzere kabinenin üyeleri... Şu yaşananlar herhangi bir demokraside yaşansa bu hükümet bir gün iktidarda duramaz. İlk önce sorumluluğu iktidardan bekleyeceğiz" diye konuştu.

Özel, gensoru verip vermeyeceklerine yönelik soruyu yanıtlarken, CHP'nin, böyle zorlu günlerde gensoru verme geleneğinin bulunmadığını ancak ölenlerin çoluğu, çocuğu, anası adına sorumluların peşini bırakmayacaklarını belirtti. Özel, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Sorumlular gözümüzün içine baka baka, azot gibi kendilerini ortamdan arındırıp, 'eyvah biz de çok üzgünüz, hadi hep beraber deklarasyon yayınlayalım...' Adam gidip Cumhurbaşkanlığı sarayını, Başbakanlık Konutu'nu mu ele geçirecek, Genelkurmaya bayrak mı dikecek? Daha ne olacak? Bu kadar duyarsız, dışarıdan izleyen, kendini, sorumluluklarını unutturmaya çalışan bir hükümet yok. Cumhurbaşkanı, Başbakan, tüm kabine, devleti yöneten herkes, bu saldırıları önleyemedikleri için sorumludurlar, hesap vermek durumundadırlar."

Hükümetin saldırının failleri konusundaki açıklamasının sorulması üzerine de Özel, hükümetin açıklamalarına itibar etmek zorunda olduklarını belirtti. Özel, çok erken yapılmış açıklamaların, devleti mahçup etmemesini temenni etti.

Özgür Özel, terörü kınadıklarını, sonuna kadar lanetlediklerini dile getirerek, teröre engel olmayanları, istihbarat zafiyetiyle ülkeyi bu hale getirenleri de kınadıklarını söyledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.