Engelliler için daha duyarlı olunmalı

Engelliler için daha duyarlı olunmalı
TSD Konya Şube Başkanı Ahmet Mıhçı, “Kurum ve kuruluşların engellilere karşı duyarlılığının biraz vatandaşlarımıza yansıması lazım” dedi.

TSD Konya Şube Başkanı Ahmet Mıhçı, “Kurum ve kuruluşların engellilere karşı duyarlılığının biraz vatandaşlarımıza yansıması lazım” dedi.

10 Türkiye Sakatlar Derneği Konya Şube Başkanı Ahmet Mıhçı, engelli vatandaşların yaşadıkları sorunları ve taleplerini dile getirdi. Türkiye genelinde nüfusun yüzde 12.29’unu engellilerin oluşturduğunu ifade eden Mıhçı, “Konya merkezde toplam 15 bin engelli var. 31 ilçede 150 bin engelli var. Engellilerin arasında ise en çok ortopedi engelli vatandaşlarımız var. Daha sonrasında görme engelli ve işitme engelliler geliyor. Bundan 20-25 yıl öncesine kadar biz, engelliler mahkum, anne ve baba gardiyan, ev hapishane derdik. Engelli vatandaşlarımızla konuştuğumuz bizlere ‘Abi her gün evin bahçesinden geçen arabaları sayardık’ diyorlardı. Şükürler olsun bugünlerde istediğimiz, hak ettiğimiz yaşam tarzımızı kazandık. Eksik, hata muhakkak olur. Hayatta sadece ölmüş olanlar ve doğmamış olanlar hata yapmazlar. Bunların haricinde herkes hata yapar. Önemli olan eksiği tamamlamak, hatadan dönmek” dedi.

engellilere-2.jpg

‘KONYA’DA ENGELLİ OLMAK ÇOK FARKLI’

Konya’da engelli olmanın diğer illerde engelli olmaktan çok daha farklı olduğunu aktaran Mıhçı, “Konya’da engelliler çok rahat gezerler. Bugün en basitinden otobüslerden tutunda, kaldırımlardan hepsi güzelleşti. Eğer daha güzelleşmesini, daha da yaşanılabilir olmasını istiyorsak da en büyük görev gene engelli vatandaşlarımıza düşüyor. Nerede ne eksik görüyorlarsa, engellilerin kullanımı için neresi problemliyse bizlere ulaşsınlar. Bu konuda sağ olsunlar büyükşehir belediyemiz ve diğer 3 ilçe belediyelerimiz çok duyarlı. Bir sorunumuzda ulaşıyoruz ve derhal çözülüyor. Biz burada tüm engelli vatandaşlarımıza açığız. Elimizden geleni yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz. Bugün çok şükür akülü araba ile gezen vatandaşlarımızın yüzde 80’ini derneğimiz temin etti. Bu konuda 4 belediye başkanımızdan da Allah razı olsun. Hiç geri çevirmediler. Emniyetimiz de aynı şekilde çok duyarlı. Özellikle engelli yerlerine park edenlerin fotoğrafını çekip 0537 569 30 81’e Trafik Ekipler Amirliği’ne gönderdiğinizin akabinde cezai işlem yapılması ve arabanın çekilmesi engelli camiasına büyük bir destek oldu” diye konuştu.

‘EN BÜYÜK SORUN DUYARSIZ VATANDAŞLARLA’

Engelli insanların şuan en büyük sorunu duyarsız vatandaşlarla yaşadığını söyleyen Başkan Mıhçı sözlerini şu şekilde bitirdi: “Toplum olarak engellilere karşı biraz daha hassas ve duyarlı olunmalı. Örnek verecek olursak belediye otobüslerinde engellilere ait oturaklar bile yeri geliyor vatandaşlar tarafından bize layık görülmüyor. Bizlere gelen en büyük sitem bu yönde. Derneğimizin önüne dahi vatandaş gelip araba koyuyor. Derneğimize gelen vatandaşlarımızın neredeyse tamamı engelli zaten. Nereden geçeceğimizi bilemiyoruz. Kurum ve kuruluşların engellilere karşı duyarlılığının biraz vatandaşlarımıza yansıması lazım. Belediyede, valilikte, emniyette bir eksiklik olduğunda kime gideceğini biliyorsun. Ama vatandaşta kime gideceğini bilemiyorsun.” (Mehmet Günnar)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.