Mustafa Bahar

Mustafa Bahar

Hakikatin izinde

Hakikatin izinde

Hakikat, insanlık tarihi boyunca pek çok dini ve bilimsel tartışmanın konusu olmuştur. Peki, hakikat nedir ve nasıl bulunur?

Hakikat, gerçeğin ta kendisidir. Ancak, gerçek her zaman kolayca anlaşılamaz veya belirlenemez. Bazen gerçeklik sadece gözlemlenerek elde edilirken, bazen ise üzerinde teorik düşünmeyi gerektirir.

Hakikati bulmak için ilk adım, açık fikirli olmaktır. Kendimizi değil hakikati önemsemek için önyargılarımızdan kurtulmak gerek. İkinci adım ise sorgulamaktır. Doğru bildiklerimizi nereden biliyoruz? Bunlar hakikat ifadesini gerçekten hak ediyor mu? Bunların doğruluğunu hangi testlere tabi tuttuk da teyit ettik araştırmak ve sorgulamak gerekmez mi? Tabi ki önyargılardan kurtulmak da sorgulamak da zor iştir. Nihayet büyük kalabalıklar hakikat üzerinde kafa yormak yerine ya kendilerine hakikat diye sunulanı ya da kendine uygun bir gerçeklik yaratmayı tercih ederler. Ama hakikat arayışı çok çaba gerektirir. En derine kazmayı, elindekileri elemeyi, incinmeyi, bildiğini sandıklarının etkisinden kurtulmayı gerektirir. Tüm bunları da hakikatin hatırı için yapmayı görev saymalıdır.

Hakikat arayışı, ömür boyu devam etmesi gereken bir faaliyettir ki kalpler tatmin bulsun. Ama önce yapılması gereken bir an için durmak ve düşünmek gerek.

Durmadan anlamak mümkün değildir. Durmak anlamanın şartıdır. Seyirci futbol karşılaşmasını sadece izler. Dursa da bu pasif bir duruştur. Ama teknik direktör karşılaşmayı durarak tespit eder, anlamaya çalışır. Taktiğindeki aksaklığı, yanlışı görebilmesi için durup düşünmesi gerekir. Saha kenarında yırtınıp duran teknik direktörün derdi daha çok izleyene takımına ne kadar sahip çıktığını göstermektir. Tüm önyargılarından kurtulup taktiğin tahlilini yapsa en isabetli müdahaleleri yapabilir. Bundan sonrası sahada bu taktiği yerine getirecek oyunculara bağlıdır. Durmak anlamanın ilk şartıdır. Durabilirsek görebiliriz, dokunabiliriz, kavrayabiliriz, anlayabiliriz. Olmuyorsa duramadığımız içindir.

Dilimizde cümlenin sonuna gelen “dır”, “dur” ekleri cümledeki ifadeyi hükme bağlar. “Düşünmek önemlidir” cümlesindeki “dir” düşünmek önemli durur anlamına gelir. İngilizce, Almancada ve Arapçadaki "durmak" kelimelerinin anlamak kelimesi ile ilişkisi çok ilginçtir. Konuya devam edeceğiz.

Bu köşede ne kadar süreceğini bilmediğimiz bir yolculuğa çıktık. Amacımız kimseye ders vermek değil, düşüncelerimizi paylaşmaktır. Bunu yaparken her türlü rehberliğe ve eleştiriye açık bekliyor olacağız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Mustafa Bahar Arşivi
SON YAZILAR