Mahmut Kara

Mahmut Kara

Kırmızı ve siyah

Kırmızı ve siyah

Ben Kırmızı!

Ben ateşim. Kim, nerde görse tanır beni. Öyle ısıtır, hatta yakarım. Ben varsam, bahar var. Ben varsam yeniden doğuş var. Ben varsam hayat var. Gizleyemem kendimi. Toprağın içinde, bir goncanın renginde, bir meyvenin şeklinde, derinde en derinde ben varım. Kırmızıyım. Damarlarda ben akarım. Coşarım, ırmaklarda çağlarım. Bir gülerim, bir ağlarım. Gecelerde saklanırım, görüldükçe kaçarım.

Kırmızıyım ben. Kalbinin en derininde, siyaha rağmen ben varım. Ben varsam siyahın hükmü nedir?

Ben siyah!

Ben toprağım. Beni tanımaz kimse. Kırmızıyı bağrımda saklarım. Kırmızı olmasa ben de olmam. Kırmızı yakmasa bir hiçim ben. O olmasa bağrımdan ne bir renk çıkar ne bir ot çıkar. Kırmızı bilmez beni. O geldi mi dayanamam kaçarım. Yanmaktan çok korkarım. Ben akılım. Kırmızı ortaya çıkarsa benim hükmüm kalmaz.

Ben kırmızı!

Beni göremezsin. Hem gökteyim, hem yerdeyim. Uzaklara dalan, ağlayan bakışlarda, göz yaşlarının toprakla buluştuğu noktadayım. Toprak çok iyi bilir beni. Dünyanın başı benimledir. Bir ateş topuyken dünya ben vardım. Ben duruldum da toprak çıktı bağrımdan. Toprağın bağrından “CAN” çıktı ben varım diye. Hayat oldum. Bir gün sonu gelecekse dünyanın bu yine benim elimle olacak. Çok “CAN” yaktım. Yananların hepsinin yüzünde huzurlu bir tebessüm. Ben varsam siyahın hükmü nedir?

Ben siyah!

En önce kırmızı vardı. O duruldu ben oldum. Bağrımda onu saklarım. O bağrımda ateşini salmasa yüreğime, buz keserim. “CAN”ım yok olur. Kırmızı var ki! Gök var, mavi var, yeşil var, sarı var. Mevsim var. Gün var, gece var. Vadileri yarıp gelen ırmaklar var. Yıldız var, güneş var, ay var. O yaksa da yüzümde huzurlu bir tebessüm var. Kırmızı var ki benim hükmüm olmaz.

Sen siyah!

Bildim seni. Sen benden oldun. Benim yok olduğum anda sen var oldun. Sen hayatın çıktığı noktasın, topraksın. Gah sen beni söndürürsün, gah ben seni yakarım. Sen olmasan ben kendimi de yakarım. Durulduysam bu senin elinle oldu. N’olur siyah yakma beni!

Sen kırmızı!

Senin bilmen bana yeter. Sen bildin mi gündüzüm daha aydın, sen bildin mi baharım sonsuz hayat, sen bildin mi güneşim daha parlak, sen bildin mi ay’ım karanlığa inat. Ben olduysam senin elinle oldum. N’olur kırmızı “yak” beni!

Yılın en uzun gecesi-2021

ŞAFAK

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Mahmut Kara Arşivi
SON YAZILAR