Tuba Yüksel Ulutaş

Tuba Yüksel Ulutaş

Bayramlar özeldir, neşelidir zaten.. Sağlıklı da olsun!!

Bayramlar özeldir, neşelidir zaten.. Sağlıklı da olsun!!

Bayramlar sevdiklerimizle daha çok bir araya geldiğimiz, özenli sofraların kurulduğu, ikramların daha bol ve makbul kabul edildiği önemli günlerden. Özellikle kurban bayramında et ve tatlı tüketiminin yüksek seviyelere çıkması ile hem sağlık sorunları hem de kısa zamanda kilo artışı kaçınılmaz olabiliyor.

Bazı küçük davranış düzenlemeleriyle daha sağlıklı bir bayram mümkün

Bunun için 8 madde :

√√ Yasak değil ama sınır koyun

Kurban bayramında haliyle et tüketimi artıyor. Kırmızı et; iyi kalite hayvansal protein, demir, çinko, fosfor, magnezyum mineralleri ve B grubu vitaminleri açısından zengin ve faydalıdır da ancak özellikle yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içerikleri yüksektir. Bu sebeple tüketilen miktar çok önem taşır.

√√ Çok hızlı yemek yemeyin, yediklerinizi çok iyi çiğneyin.

Tükürükte sindirim enzimi bolca var. Çok çiğnemek yiyeceği daha çok tükürükle buluşturmak demek bu da hem mide hem bağırsakta sindirimi kolaylaştırır.

Çiğneme diş sağlığı için de gereklidir.

Ayrıca çiğneme sadece yeme hareketi değil, yediklerinin bilincinde olmak demektir

√√ Günde yaklaşık 2.5-3 litre su için.

Daha tok hissedebilmek için, toksinlerle savaşmak ve onları dışarı atmak için, iyi çalışan metabolizma için gibi gibi bu liste uzar. Kilo başı 30-35 ml su şart

√√ Bitki çayı tüketimine önem verin.

Günlük 2-3 fincan yeşil çay, beyaz çay, rooibos, rezene gibi bitki çaylarından tüketin. Hem iştah kontrolünde hem de hazımsızlık, şişkinlik vb gibi durumlarda çok destek olacaktır bedenlerinize

√√ Eti bekletin

Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede, hem de sindirimde zorluk yaratır. Midede şişkinlik, hazımsızlık gibi sıkıntılara neden olur. Özellikle mide rahatsızlıkları çeken bireyler, eti 24 saat bekletmeden tüketmemelidir.

√√ Yemek pişirme yöntemi olarak kızartmalar yerine, ızgaraları veya haşlamaları tercih edin.

Hem besin değeri kaybı olmaması hem kalori arttırmaması hem de sindirim problemlerine neden olmaması için pişirme yöntemi en önemlisi

√√ Kırmızı ette bulunan demirin vücut tarafından daha aktif kullanılmasını sağlamak için, yemeğe mutlaka limonlu bir salata veya sebze yemeği eşlik etsin

Bütün öğünlerde tabağın en az yarısı sebze ile dolu olmalı

√√ Günlük en az 40-60 dk tempolu yürüyün

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Tuba Yüksel Ulutaş Arşivi
SON YAZILAR