Rasim Atalay

Rasim Atalay

Kurban etten niye pahalı?

Kurban etten niye pahalı?

Kurban Bayramı’na sayılı gün kalmadı… Daha Kurban Bayramı’nı idrak etmek için önümüzde 2 aya yakın bir zaman var…

Ama birçoğumuz şimdiden kurbanlıklarını almak için mesaiye başladı.

Bazılarımız da var ki daha Ramazan Bayramı’nı yaşamadan Kurban Bayramı’na yatırım yapar olmuş.

Tanış olduğum birkaç kişiden duydum, besiciler kurbanlık için hisse satarken ilk sıralarda yer almak isteyenlerin kayıtlarını Ramazan ayının birinci gününden itibaren almaya başlarmış. Bazıları da ilk günden sırasını alır, kaparosunu bırakır ve Kurban Bayramı Namazı’ndan çıkar çıkmaz kurbanlık hayvanını kestirip evinin yolunu tutarmış.

İmkanı olanlar için güzel bir şey aslında…

Şimdilerde kurbanlık büyükbaş ve küçükbaş telaşı daha da artmaya, kurbanlık pazarlıkları daha çok ısınmaya başladı.

Henüz kurbanlık pazarları kurulmasa da besihanelerin kapıları aralandı. Kurbanlıklarını şimdiden almak isteyenler besi çiftliklerinde kol geziyor…

Allah kesenin kestiğini, kurban ibadetini kabul eylesin. Allah kesemeyenlere de kurbanlık kesecek gücü versin.

KURBAN FIRSATÇILIĞI MI YAPILIYOR?

Benim kafamı kurcalayan, aklıma takılan, bir türlü hesabının içinden çıkamadığım bir husus var.

Bilmediğim için buradan paylaşmayı yeğ gördüm.

Bugün Konya’da herhangi bir kasaba gidelim. Kuşbaşı, antrkot, kıyma ve benzeri kemiksiz etlerin fiyatlarını soralım. Kilogramının 480 lira ile 600 lira arasında değiştiğini göreceksiniz.

Büyükbaş hayvan için hisseye girmek isteyenlere vaat edilenlere de bir bakalım. Fiyatına göre kilogramı artmakla birlikte, kemikli 20-25 kilogram civarında bir kurban hisse bedelinin 20 bin TL, 25-35 kilogram aralığındaki bir kurban hisse bedelinin 30-35 bin TL, daha kilogram bazında arttıkça fiyatının da 40-50-60 bin TL’ye kadar çıktığını görüyoruz.

Bugün ben kasaba gitsem, seçip beğenerek 25 kilogram et alsam, kilosunu 600 liradan aldığımı varsayarsak bile 15 bin TL eder. Kaldı ki, sonrasında hiç uğraşmam, kasap istediğim gibi eti keser biçer ve bana teslim eder.

Kasap babasının hayrına yapmıyor bu işi ki eti aldığı fiyata işleyip sana bana versin. Kasaptan aldığım etin fiyatında kasabın iş yeri maliyetleri, eleman giderleri ve kâr payı da var.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Rasim Atalay Arşivi
SON YAZILAR