Av. M. Emin Barınlı

Av. M. Emin Barınlı

Araçlarımızda değer kaybı nedir, Değer kaybı nasıl tahsil edilir?

Araçlarımızda değer kaybı nedir, Değer kaybı nasıl tahsil edilir?

Her gün yüzlerce araç trafik kazasına karışmaktadır. Trafik kazası geçirdiğimizde kaskomuz veya karşı tarafın zorunlu trafik sigortası aracılığıyla aracımızda meydana gelen hasarları karşılayabiliyoruz. Değer

kaybı ise genellikle göz ardı edilerek, araç sahiplerinin ciddi zararlara uğramasına yol açmaktadır. Bu yazımızda araç değer kaybının nasıl tahsil edilebileceğine değineceğiz.

Araç Değer Kaybı Nedir?

Değer kaybı aracınızın geçirmiş olduğu kaza sonrası ikinci el piyasa fiyatının düşmesidir. Kaza geçiren aracınız çok iyi şekilde onarıma tabi tutulsa dahi değerinde bir azalma olacaktır. Örneğin aracınızda motor kaputu, bagaj kapağı gibi parçalar orijinali ile yetkili servis tarafından değiştirilse dahi aracın değerinde azalma meydana gelmektedir.

Her kazadan sonra aracınızın değer kaybına uğramasının temel nedeni kazanın Tramer Kayıtları’na işlemesidir. Ayrıca aracın parçasının değişmesi ya da boyama işlemi yapılması dahi aracın değerine olumsuz etki yapmaktadır. Aracınızı satmak istediğinizde bu kaydı gören alıcılar kazaya karışmış bir aracı tercih etmeyecek ya da daha ucuza almak isteyeceklerdir.

Araç Değer Kaybı Şartları Nelerdir?

1-Kaza tarihinden itibaren 2 yıl geçmemiş olmalı,
2-Kaza tamamen sizin kusurunuzla gerçekleşmemeli (% 100 kusurlu olmamalısınız),
3- Aracınız hurdaya çıkarılmış olmamalı,

4- Bunun haricinde aracın tramer kaydının olması, kilometresinin yüksek olması, yaşının büyük olması vs. araç değer kaybı tazminatı almayı engellemez. Ancak bu etkenler, araçta değer kaybı oluşmaması sonucunu doğurabilir. Bunlar tamamen somut olayın şartlarına göre değerlendirilecek meselelerdir.

Değer Kaybı Davasında Zamanaşımı Süresi Ne Kadar?

Bu tür davalar, kazaya sebep olan tarafın kim olduğunun tespit edilmesinin ardından iki yıllık süre içerisinde açılabilir. Ancak kaza tarihinden itibaren 10 yıldan fazla süre geçtiyse, uğranılan zarar ve zararı veren kişi tespit edilememiş olsa dahi zamanaşımı süresi dolmuş olur. Kazanın oluş şekline bağlı olarak ceza kanunlarında daha uzun zamanaşımı süresi öngörülmüşse bu süreler dikkate alınır.

Araç Değer Kaybı Nasıl Alınır?

Uğranılan zararın kusuruyla kazaya neden olan araç sürücüsü veya o aracının trafik sigortasını yapan şirketten talep edilebilir. Değer kaybınızı alabilmek için sigorta tahkim komisyonuna başvurulabileceği gibi icra takibi ya da Asliye Ticaret Mahkemeleri’nde dava açılabilmesi de mümkündür.

Araç Değer Kaybı Hesaplama Nasıl Yapılır?

Araç değer kaybı hesaplanmasında en çok dikkat edilen faktörler; aracın hasar geçmişi, markası ve modeli, trafiğe çıkış tarihi, yapmış olduğu kilometre ve üretim yılıdır. Bu kriterlere göre araç ne kadar değerliyse trafik kazası sonucunda uğrayacağı değer kaybı o kadar büyük olacaktır. Değiştirildiğinde araçta herhangi bir değer kaybına yol açmayacak parçaların (örneğin silecek, lastik, vb.) zarar görmesi değer kaybı hesaplamasında dikkate alınmayacaktır.

Örneğin trafik kazasından önce aracınızın piyasa değeri 100.000 TL fakat kaza sonrası bu değer 90.000 TL oluyorsa aradaki 10.000 TL sizin yaklaşık olarak kayıp miktarınızdır. Kazada kusurunuz yok ise 10.000 TL’yi, kusurunuz % 25 ise 7.500 TL’yi, kusurunuz % 50 ise 5.000 TL’yi, kusurunuz %75 ise 2.500 TL tutarındaki araç değer kaybınızı talep edebilirsiniz. Eğer kusurun tamamı size aitse herhangi bir talepte bulunamazsınız.

Araç değer kaybının sigorta şirketleri tarafından hesaplanması SDDK tarafından resmi gazetede ilan edilen yeni düzenleme uyarınca uzman bilirkişiler tarafından yapılmaktadır.

Araç Değer Kaybı Durumunda İlk Olarak Ne Yapılmalıdır?

  1. Kaza yaptığınız araç sürücüsü ile birlikte kaza tespit tutanağı tutun. Karşı taraf kaza tespit tutanağı tutmak istemezse polis çağırarak kazayı tutanak altına alın. Kaza anında olay yerinin fotoğraflarını ve aracın hasarlı bölgesi ve genel aracın fotoğraflarını alın.
  2. Aracınızı tamir ettirerek ödediğiniz bedellerin faturasını alın.
  3. Kaza tespit tutanağı, servis faturası, kaza anına ilişkin fotoğraflar ve ruhsat fotokopisi, ehliyet ile birlikte değer kaybı alanında uzman bir avukata başvuruda bulunun.

Değer kaybına uğrayan aracın satılmış olması halinde eski sahibi tazminat talep edebilir mi ?

Kazaya karışan ve hasar gören aracın sahibi, kazadan ve onarımdan sonra aracını satmış olsa dahi, zarar sorumlularından ve sigortacıdan “değer kaybı” isteyebileceğinde bir duraksama olmamalıdır. Çünkü, en iyi biçimde onarılmış olsa dahi, kaza geçirmiş araç eksik bir bedelle satılmış olacaktır. İşte “değer kaybı” olarak nitelenen bu eksiklik, zararın sorumlularından istenebilecektir.

Yukarıda araç değer kaybı tazminatı olarak bilinen süreçle ilgili bilinmesi gereken tüm önemli hususlara değindik. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli konu, hukuki yardım almadan yapılan işlemlerin hatalı yahut ihmali işlemler içeriyor olma ihtimalidir. Böyle olduğu zaman hem zamansal olarak hem de parasal olarak ciddi kayıplar doğabilir. Bu nedenle araçların değer kaybının alınması sürecinde hukuki yardım alınmasını tavsiye ederiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Av. M. Emin Barınlı Arşivi
SON YAZILAR