Şule Taşkıran

Şule Taşkıran

Hangi düşünce gerçek?

Hangi düşünce gerçek?

Sanırım modern insanların ulaşmak istedikleri iki büyük şey vardır. Birincisi Ölümsüzlük diğeri de daima mutluluk hali.

Özellikle duygusal anlamda kötü hissettiğimiz zamanlarda zihnimiz inanılmaz hızlı çalışır ve insanlarla olan ilişkilerde yaşadığımız belirsizlikleri olumsuzluklarla doldurur. Birisini aradın ve o açmadı mı? Zihin hemen konuşmaya başlar ;”Bak, sana değer vermiyor, değer verseydi açardı telefonu, demek ki seni sevmiyor .””Yakın olduğun insanlar bir süre seni aramadığı zaman konuşur yine iç ses : “Bak unutuldun gene, ne arayan var ne soran .”Bu senaryoların kötü tarafı, çoğu insan senaryoyu doğru kabul ederse sağlamasını yapmaz. “Halbuki bu hikayelerin doğruluğunu test etmek için bizi aramayanları biz arasak, ya da neden böyle olduğunu sorsak, çoğunlukla iç ferahlatan cevaplar alırız. Psikolojide belirsiz olan mesajları net bir şekilde değerlendirme hatasına zihin okuma diyoruz. Karşı tarafın mimiklerinden, tavırlarından çıkarılan yorumları gerçek gibi değerlendirmek birçok insanın kötü hissetmesine neden olur.

Ayrıca zihin okuma söz konusu olduğunda, farkında olmadan sandığımız şeyi gerçeğe dönüştürüyoruz. Şöyle düşünelim: Beraber çalıştığın bir insanın, eskiye göre sana daha soğuk ve mesafeli davrandığını düşünüyorsun. Burada zihin okuma devreye giriyor, konuşuyor :”Seni sevmiyor, arkandan iş çeviriyor… gibi şeyler söylüyor. İşin Aslı öyle olmasa bile sen zihninin söylediklerini gerçekmiş gibi kabul edersin ve o insana karşılık vermek için sen de mesafeli ve soğuk davranmaya başlarsın. Çinli bir köylü, bir gün baltasını kaybetmiş. Komşusunun oğlundan şüpheleniyormuş, çünkü çocuk hırsız gibi konuşuyor, yürüyor ve davranıyormuş. Köylü ertesi gün tarladaki aletlerin arasında bulmuş aradığı baltayı sonra çocuğu yine görmüş; bütün diğer çocuklar gibi konuşuyor, yürüyor ve davranıyormuş. Tıpkı bu hikayede olduğu gibi belki de o zamana kadar sadece zihin okuma olan şey gerçeğe dönüşür. Çünkü belki de kendi özel hayatında yaşadığı sorunlar sebebiyle biraz içe dönmüş, bu sebeple mesafeli görünen arkadaşın senin bu tavırlarına anlam veremez, hak etmediği bir muameleye maruz kaldığını düşünür, zihin okuma yapar ve sana gerçekten tavır yapmaya başlar. Böylece en başta bir yanlış yorumlama olan şey, sevdiğin bir insanla ilişkinin gerçekten kopmasına sebep olabilir.

Birkaç kişiyle sorunlar yaşaman işe yaramaz ya da sevilmez olduğun anlamına gelmez. Ama çoğu insan böyle düşünür halbuki bu sorunlar sana bir öğrenme fırsatı verir. Ben böyle durumlarda gurur yapmak yerine aramın bozulduğu insanlardan geri bildirim alma taraftarıyım. Elbette onun da söylediklerini tamamıyla doğru kabul etmeden kendi filtremizden geçirerek aldığım geri bildirimler sonraki ilişkilerimde kendimi geliştirmem için fırsat olabilir.

Demek ki ; genelde diğer insanların sevgisinden önce ihtiyacın olan şey ,kendi kendine gösterdiğin Sevgi ve Anlayıştır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Şule Taşkıran Arşivi
SON YAZILAR