Yusuf Alpaslan Özdemir

Yusuf Alpaslan Özdemir

Maarifi dert edinen güzel insan

Maarifi dert edinen güzel insan

Maarif; üzerine kafa yorulması, önem verilmesi gereken, toplumumuzun temel dinamiklerinden biri, belki de en önemlisi. Maarife kafa yoran, elini taşın altına koyan herkes de başımızın tacıdır, kıymetlimizdir. Bugünkü yazımı böyle bir isme, Memiş Okuyucu hocaya ayırdım.

İlkokuldan, üniversiteye devlette ve özelde eğitimin her kademesinde çalışan çalışan Memiş Okuyucu; kitapları, sosyal medya paylaşımları, Maarifin Sesi internet sitesi ile bu kutlu yolda karınca misali çalışıyor; tespit ve önerilerinin dikkatle okunması, değerlendirilmesi ziyadesiyle önemli diye düşünüyorum.

Hocamızı ve çalışmalarını, fikirlerini tek bir yazıda anlatmak mümkün değil ama takip edilmesinde ne denli fayda olacağını hissettirirsem ne mutlu bana.

‘Maarifimiz ve Geleceğimiz’ adlı kitabından başlayayım. Şehrimizin güzide yayıncısı Çizgi’den çıkan kitap büyük ilgi görmüş ve kitap hakkında bazı değerlendirmeler kaleme alınmıştı. Benim de kitap hakkında hacimli bir yazım vardı, okurlarım hatırlayacaktır.

Postmodern çağda hakikat konusu ayrı bir önem taşır hocamızın dünyasında. Bu yüzdendir ki ‘Maarif ve Geleceğimiz’in başında hakikat konusu vardır.

Memiş hoca kitabı için 100’e yakın kaynak taramış; tamamına yakınının ideolojik kaygılarla yazılmış, pozitivist eğitim sistemine özgü kaynaklar olduğunu görmüş. Dolayısıyla, araştırmalarını daha da derinleştirir, farklı alanlarda okumalar yapar.

Eğitimin her kademesindeki çalışanlardan, velilere ve talebelere herkes ‘Maarifimiz ve Geleceğimiz’den ziyadesiyle istifade edecektir, okumanızı öneririm.

Memiş hocanın yakın zaman önce Değişim Yayınlarından çıkan ‘Türkiye’de Şehirli Dindarlık’ kitabı da önemli ve ilginç bir kitap. Tıpkı maarif ve dil gibi dindarlık, sekülerlik de önemli meseleler, bu yüzden bu kitap da tamamlayıcı bir vazife görecektir okumalarınızda.

‘Maarifin Sesi’ internet sitesine gelince. Alanının usta kalemlerinden yazıları, gündeme taşıdığı konu ve konuklarıyla düzenli güncellenen başarılı bir dijital mecra. www.maarifinsesi.com” adresindeki siteyi incelediğinizde takip edeceğinizden, yazılarınızla ve önerilerinizle de siteye omuz vereceğinizden eminim.

Okuyucu’nun; “tüm dünyada üretilen bilgide Türkiye’nin de içinde bulunduğu İslam toplumlarının katkısının okyanusta bir damla su mesabesinde olduğu, halbuki bilginin güç olduğu tespiti düşündürücü. Kendisi de bu önemli meseleyi her an gündemde tutmak için yoğun çaba sarfediyor. Whatsapp gibi hiçbir üretimde bulunmadan milyarlarca dolar değeri bulunan marka bilginin nasıl bir güç olduğunun da somutlaşmış hali.

İlim adamlarından çok popüler figürlerin görüşlerinin daha çok merak edildiği ve önemsendiğine itiraz eder hocamız, haklı olarak; “Batı dini, toplumsal alanın dışına çıkarıyor. Biz de bu sistemi örnek alıyoruz. Kimliğimiz informel yollarla inşa edilmeye devam etti.” İlginç bir iddia da ortaya atar Okuyucu; ‘Bir tane Milli Eğitim Bakanımız dünyayı değiştirirdi.’

‘Maarif’ kavramı, dilimiz de Okuyucu’nun gündemindeki konulardan; eğitime karşılık maarif kavramını tevhidi, tedrisatı da içine alan, hayallerimizi de kapsayan daha geniş manada bir kavram olduğu için hassaten kullandığının, kullanmaya devam edeceğinin altını çizer. Ona göre kimlik ve kültür sistemimizi inşa edecek bir eğitim sistemi şarttır, Batıda hangi ülkenin eğitim sistemine bakarsanız bakın bir felsefesi vardır, ya bizde? Diye sorar.

Dilimize dair; “Bizde ilkokul kitaplarında ortalama kelime sayısı 7 bin civarı iken bu Amerika’da 70 bindir. Yani 1’e 10. Hakiki iktidar ilimdir, gücümüz düşünce gücümüzün zenginliğidir. 1945’te ilk Türkçe Sözlükte 15 bin civarı kelime var, halbuki öncesinde Redhose’un hazırladığı Türkçe Sözlükte 100 bine yakın kelime var. Kültürümüzün tabiri caizse sıfırlanması bunlara neden oluyor. Batıdan sistemler alarak, işin kolayına kaçarak üretme kabiliyetimizi de yitirdik. 2002’deki iktidar sonrasında da dünyevi işlere, zenginliğe, paraya pula daha bir önem verir hale geldik.” tespitleri de mühimdir.

Sosyal medyayı da aktif bir şekilde kullanan hocamızın gerek kitap ve çeşitli yayın organlarında, sosyal medya hesaplarında ve maarifin sesi sitesinde düşüncelerini takip edebilirsiniz. Ankara’ya yolunuz düşerse hocamızla yüz yüze de bu önemli mevzularda istişarelerde bulunabilirsiniz.

Memiş Okuyucu’yu yakından takip edin derim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yusuf Alpaslan Özdemir Arşivi
SON YAZILAR