SGK Konya İl Müdürü Yavuz'dan "Kayıt dışı çalıştırmayın, çalışmayın" uyarısı!

SGK Konya İl Müdürü Yavuz'dan "Kayıt dışı  çalıştırmayın, çalışmayın" uyarısı!
 Editör
Konya Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Murat Mustafa Yavuz'dan işverenlere "Kayıt dışı çalıştırmayın, çalışanlara da "Kayıt dışı çalışmayın" uyarısı geldi.

Sosyal Güvenlik Kuurmu Konya İl Müdürü Murat Mustafa Yavuz'dan işverenlere "Kayıt dışı çalıştırmayın, çalışanlara da "Kayıt dışı çalışmayın" uyarısı geldi.

Konya Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü tarafından 2023 yılı rehberlik ve bilgilendirme programı konusunda açıklama yapıldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen İl Müdürü Murat Mustafa Yavuz, “Bilindiği üzere kayıt dışı istihdamla mücadele ülkemizin en önemli sorunları içerisinde yer almaktadır. Kurum olarak kayıt dışı istihdamla mücadele konusunda uyguladığımız metot politika başlıklarından biri sosyal güvenlik amaçlarından yapılan rehberlik ve bilgilendirme çalışmalarıdır. İl Müdürlüğü bu kapsamda işyerleri, ilgili diğer STK'lar, basın yayın kuruluşları ile toplantılar ve yüz yüze görüşmeler içerisinde olmuş ve bu görüşmelerde işverenlere ve çalışanlara sosyal güvenliğin önemi, kayıt dışı istihdamın olumsuz sonuçları, sosyal güvenlik hak ve yükümlülükleri, yabancı çalışanların sosyal güvenlik hakları ve çalışma izinleri, uygulanmakta olan sigorta primi teşvikleri, yapılandırma gibi konulara ilişkin bilgi verilmiştir.” dedi

ÇALIŞMAYIN ÇALIŞTIRMAYIN

Yavuz , "Kayıt dışı istihdam edilen çalışanlar emeklilik hakkı, malullük aylığı, ölüm aylığı, işsizlik sigortası hakkı, her türlü sağlık ve izin hakları, ücret ve kıdem tazminatı hakkı gibi haklardan yoksun kalmaktadır. İşverenler açısından kayıt dışı istihdam; işverenlerin idari para cezalarına maruz kalmasına, yararlanılan teşviklerin durdurulmasına, iş kazası durumunda ağır idari ve mali yükümlülükler ile karşılaşmalarına neden olmakta. Aynı zamanda kamuda vergi/prim kaybı, emekli çalışan dengesinin bozulması, primsiz ödemelerin artması, gelir dağılımının bozulması gibi zararlara yol açmakta" ifadelerini kullandı.

sgk-konya-il-muduru.jpg

Çalışanların çalışmalarının işverenler tarafından bildirilip bildirilmediğini veya aldığı ücretin doğru bildirilip bildirilmediğini kısa sürede öğrenebileceği birçok yol olduğunu söyleyen İl Müdürü Yavuz, sigortalıların PTT'den alınan e-devlet şifresi ile www.turkiye.gov. tr adresinden sorgulama yapabileceklerini, 7 gün 24 saat "ALO 170" Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi’ni arayabileceklerini, tüm Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri veya Sosyal Güvenlik Merkezlerine başvurarak da sigortalı çalıştırılıp çalıştırılmadığı ve hangi kazanç üzerinden bildirildiğini kısa sürede öğrenilebileceklerini belirtti.

Mustafa Yavuz, çalışanlar sigortasız çalıştırılmaları ya da ücretlerinin veya çalışma sürelerinin eksik bildirilmesi halinde, ihbar ve şikayetlerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İletişim Merkezi "ALO 170", Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) üzerinden veya en yakın Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü veya Sosyal Güvenlik Merkezlerine iletebileceklerini de sözlerine ekledi.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.