200 milyon kadın kemik erimesiyle savaşta

200 milyon kadın kemik erimesiyle savaşta
Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği (TEMD) tarafından düzenlenen 2. EndoBridge toplantısı, 23-26 Ekim 2014 tarihlerinde Antalya’da gerçekleştirildi.

Basın toplantısında konuşan Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği Başkanı Prof. Dr. Sadi Gündoğdu,  “Kemik erimesi dünyada 200 milyonun üzerinde kadını etkiliyor. Altmış yaş üzeri her 10 kadından biri, 70 yaş üzerinde ikisi, 80 yaş üzerinde dördünde osteoporoz mevcut. Her 3 saniyede bir osteoporotik kırık gelişiyor. Yıllık kırık sayısı 1.6 milyonu kalçada olmak üzere 9 milyon. Osteoporoza bağlı kalça, omur ve önkol kırıklarının yaşam boyu riski %40. 2050 yılına kadar kalça kırıklarının erkeklerde %310, kadınlarda %240 artacağı öngörülüyor” dedi. 

Kalça kırığı en çok erkeği etkiliyor 

Erkeklerde 50 yaş üzeri osteoporotik kırık ortaya çıkma riski %27’ye ulaşıyor (yaşam boyu prostat kanseri riski %11) Her dört kalça kırığından biri ise erkeklerde oluyor. Osteoporozda değişik tedavi seçenekleri mevcut. Tedavi ile omurga kırığı riskinde %30-70, kalça kırığı riskinde %40’a kadar azalma sağlamak mümkün. Kadınlarda ve erkeklerde egzersiz her yaşta kemik erimesi ve kırık riskini azaltıyor. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.