Oktay Mermer

Oktay Mermer

ABD’NİN YENİ BAŞKANI TRUMP

ABD’NİN YENİ BAŞKANI TRUMP

ABD Başkanlık seçim sonuçları açıklandı. Associated Press'e göre, Donald Trump 274 delegeyi bularak yeni ABD başkanı oldu, Clinton'ın alması beklenen Pensilvanya eyaletini Trump kazandı.

Pensilvanya eyaletindeki 20 delegeyi de kazanan Cumhuriyetçi aday Donald Trump 274 delegeye ulaşarak başkan seçildi.

DONALD TRUMP KİMDİR?

Donald John Trump, 14 Haziran 1946 tarihinde iş adamı Frederick ve Mary MacLeod Trump'ın beş çocuğundan dördüncüsü olarak New York'un Queens ilçesinde doğdu.

Donald Trump'ın büyükannesiyle büyükbabası Baden'den ABD'ye göç etmişlerdi. Babası emlâkçılık yapıyordu. Donald Trump 1960'lı yılların başında liseyi kötü hal ve gidişi yüzünden, terk etmek zorunda kaldı.

Ardından askeri akademide okudu ve 1968'den sonra Pennsylvania'daki Wharton Institute'de işletme bilimleri eğitimi gördü.

Tek ve iki ailelik evlerin yapımında uzmanlaşan babasının şirketinde ayak işlerine baktı.

Donald Trump'tan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Övgü

New York Times gazetesine demeç veren Cumhuriyetçi Parti başkan adayı Donald Trump, Türkiye’de yaşanan darbe girişimini bastırmasından dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı övdü.

Gazete, “Trump, siyasi muhaliflerini saf dışı bırakmaları ve sivil özgürlükleri kısıtlamaları konusunda, ‘Türkiye ve diğer otoriter ülkelerin liderlerine baskı yapmayacağını’ söyledi” diye yazdı.

Trump, Amerika’nın başka ülkelerle uğraşmak yerine “kendi dağınıklığını toplaması” gerektiğini vurguladı.

Donald Trump demecinde, NATO üyelerine de uyarıda bulundu ve Amerika’nın ittifaka vereceği desteği koşula bağladı. Trump’a göre bu koşul NATO üyelerinin ittifaka yapacağı katkılarla sınırlandırılacak.

Cumhuriyetçi Parti başkan adayı, NATO’nun diğer üyelerinin ittifaka yükümlülüklerini yerine getirdiğine inanmıyor.

New York Times gazetesinin “demokratik yollarla seçilen, ancak gittikçe otoriterleşen lider” diye tanımladığı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı öven Donald Trump, “Darbe girişimini tersine çevirebilmesinden dolayı kendisine prim veriyorum” diye konuştu.

Erdoğan’ın siyasi rakiplerini saf dışı bırakmak için darbeden istifade edip etmediği sorulan Donald Trump, “Sivil özgürlüklerle ilgili konuşmaya başladığımızda dünya Amerika’nın bu konuda ne kadar kötü durumda olduğunu görüyor. Bizim bu konuda iyi bir elçi olacağımızı düşünmüyorum” dedi.

 ‘Erdoğan’ı IŞİD’le savaşta daha fazla çaba harcamaya ikna edebilirim’

Donald Trump New York Times gazetesine demecinde ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı IŞİD’le mücadeleye daha fazla çaba sarf etme konusunda ikna edebileceğini söyledi.

ABD'nin başka ülkelere baskı yapmadan önce "kendi bozukluklarını düzeltmesi" gerektiğini ifade eden Trump, "Bence başkalarına nutuk atma hakkımız yok. Ülkemizde olup bitenlere bir baksanıza! Birileri polis memurlarını soğukkanlılıkla vururken, nasıl başkalarına ders verebiliriz ki?" diye konuştu.

Çok kardeşli aileden, yokluktan gelen, ticaretle kendi başarısı ile lider olan Trump ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan benzerliklerinin çok olduğu ve ileride de uyum içinde hareket edeceklerine inanıyorum.

Umarım Türkiye için her şey daha güzel olur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Oktay Mermer Arşivi
SON YAZILAR