AB'nin Libyalı siyasilere yaptırım kararı

AB'nin Libyalı siyasilere yaptırım kararı
Temsilciler Meclisi, AB'nin, Meclis Başkanı Kuveydar hakkında aldığı yaptırım kararını kınadı

BİNGAZİ (AA) - Libya'da Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi, Avrupa Birliği'nin (AB), Meclis Başkanı Akile Salih Kuveydir hakkında aldığı yaptırım kararını kınayarak, kararın iptal edilmesini istedi.

Temsilciler Meclisinden yapılan yazılı açıklamada, AB üyesi ülkelerin, Libya'daki barış sürecine zarar verdiği ve milli mutabakat hükümeti kurulmasına engel olduğu gerekçesiyle Meclis Başkanı Kuveydir hakkında aldığı yaptırım kararı kınandı.

Açıklamada, "Libya vatandaşlarına özellikle de Temsilciler Meclisi üyelerine karşı herhangi bir kesim tarafından alınan yaptırım kararlarına karşı çıktığımızı ve bu tür uygulamaları kınadığımızı ifade ediyoruz" cümlesi kullanıldı.

Açıklamada, AB Konseyi'nden, söz konusu kararı iptal etmesi ve Libya'nın kendi otoritesine saygı duyarak içişlerine müdahale etmemesi istendi.

AB Konseyinden cuma günü yapılan açıklamada, Libya Trablus Başbakanı Halife el-Guveyl, Milli Genel Kongre (MGK) Başkanı Nuri Ebu Sehmen ve Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi Başkanı Kuveydir'e karşı yaptırım kararı alındığı belirtilmişti.

Ülkede barış sürecine zarar verdikleri ve milli mutabakat hükümeti kurulmasına engel oldukları gerekçesiyle alınan yaptırım kararları doğrultusunda, Libyalı 3 siyasetçinin AB ülkelerine girişleri yasaklanarak bu bölgede bulunan mal varlıkları dondurulmuştu.

Siyasi rekabetin yanında silahlı çatışmaların da devam ettiği Libya'da, istikrarın temini için Birleşmiş Milletler öncülüğünde başlatılan barış görüşmeleri sonucu Trablus ve Tobruk merkezli iki hükümet 17 Aralık 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde Libya Siyasi Anlaşması'nı imzalamıştı. Anlaşma gereğince Fayiz es-Sirac önderliğinde kurulan Ulusal Mutabakat Hükümeti, Tobruk Meclisi tarafından veto edilmiş ve güvenoyu alamamıştı. Ulusal Mutabakat Hükümeti için dün sekizincisi yapılan güvenoyu görüşmelerinden sonuç çıkmamıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.