Akıllı Şehir İçin Strateji

Akıllı Şehir  İçin Strateji
2020-2023 Ulusal Akıllı Şehir Stratejisi ve Eylem Planı kapsamında “Şehre Özgü Yerel Akıllı Şehir Stratejisi” belirleyerek yol haritası hazırlayacak.

2020-2023 Ulusal Akıllı Şehir Stratejisi ve Eylem Planı’nda belirtilen “Şehre Özgü Yerel Akıllı Şehir Stratejisi ve Yol Haritası Hazırlanması” kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Konya Büyükşehir Belediyesi arasında işbirliği protokolü imzalanacak.

Akıllı Şehir politikalarının belirlenmesi, bu politikaların hayata geçirilmesi ve Türkiye’nin Akıllı Şehir dönüşümünde tüm paydaşların aktif katılımı ile işbirliği ve koordinasyonu sağlanması amacı ile hazırlanan eylem planında “Şehre Özgü Yerel Akıllı Şehir Stratejisi ve Yol Haritası Hazırlanması” kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Konya Büyükşehir Belediyesi arasında işbirliği protokolü imzalanacak.

ŞEHRİN ÖNCELİKLERİ BELİRLENECEK

Şehrin Akıllı Şehir Stratejisi ve Yol Haritası’nın hazırlanması, hazırlanan stratejinin uygulanması, izlenmesi, değerlendirilmesi ve değişim yönetimi ile sürdürülebilirliğinin sağlanması için gerekli çalışmaların gerçekleştirileceği eylem planında,  akıllı şehirler kapsamında strateji ilişkin merkezi rehberlik ve finans kaynağı oluşturulmasına yönelik mekanizmalar geliştirilecek. Şehrin mevcut durumuna göre kademeli olarak geliştirilecek Yerel Akıllı Şehir Stratejisi, şehrin karakteristik özelliklerini dikkate alarak ve şehrin ihtiyaçlarını önceleyerek mevcut Stratejik Planları ile uyumlu olması sağlanacak. Şehirler tarafından hazırlanan Yerel Akıllı Şehir Stratejisi’nin; Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı,  Akıllı Şehir çalışmalarını ilgilendirebilecek diğer bölgesel, tematik ve sektörel stratejiler,  İlçeler için bağlı olunan ile ait Yerel Akıllı Şehir Stratejisi ile uyumlu olması sağlanacak. Her bir şehir için Yerel Akıllı Şehir Stratejisi ile uyumlu Yerel Akıllı Şehir Yol Haritası belirlenecek. Düzenli olarak hazırlanacak Yerel Akıllı Şehir Stratejisi ve Yol haritası önceki dönemlerin sonuçlarının dikkate alınması ile hazırlanacak.

ŞEHİRLERARASI UYUM HEDEFLENİYOR

Konya Büyükşehir Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından imzalanacak protokol ile Konya için beklentiler şöyle olacak; “İlçe Yerel Akıllı Şehir Stratejileri, ilçenin bağlı olduğu il Yerel Akıllı Şehir Stratejileri ve Ulusal Akıllı Şehir Stratejisi arasında uyum sağlanması, şehirler tarafından hazırlanan Yerel Akıllı Şehir Stratejileri’nin, üst politikalar, tematik, sektörel ve bölgesel stratejiler ile uyumu sağlanması, bağlantılı şehirler kapsamında gerekli durumlarda şehirler arası stratejilerin uyumu sağlanması, izleme değerlendirme çalışmaları ile stratejilerin ve hedeflerin hayata geçtiğinin güvence altına alınması sağlanması, ekosistem yaklaşımıyla Yerel Akıllı Şehir paydaşlarının ortak vizyon benimseyerek çalışmalarını yönlendirmeleri sayesinde etkin bir Akıllı Şehir dönüşümü sağlanması.”

HER ŞEHİR İÇİN AYRI STRATEJİ

Akıllı şehir projeleri, büyükşehir belediyeleri ve 51 il belediyesi öncelikli olmak üzere akıllı şehir olgunluk değerlendirmesi ve kaynak tahsis kısıtları göz önünde bulundurularak önceliklendirilecek. Şehirlerin durumunu belirten göstergeler analiz edilerek yapılan sıralama ile belirlenen şehirlerin Yerel Akıllı Şehir Strateji’nin hazırlaması bekleniyor. Akıllı Şehirler Yerel Yönetim Anketi’nde belediyelerin stratejik yönetim konusundaki mevcut durumları değerlendirildi. Buna göre; “Akıllı Şehirlere ilişkin Strateji mevcut olma durumu” kapsamında; ankete katılım sağlayan yerel yönetimlerin birçoğunda Akıllı Şehirlere ilişkin Strateji’nin bulunmadığı; büyükşehir belediyelerinde yaklaşık olarak eşit düzeyde bulunduğu, il ve ilçelerin birçoğunda ise Akıllı Şehirlere ilişkin stratejinin mevcut olmadığı tespit edildi.  Şehrin karakteristik özellikleri doğrultusunda Akıllı Şehir Stratejileri’nin hazırlanması ihtiyacı ortaya çıktı. Yerel Akıllı Şehir Yönetişim Mekanizması’nda Strateji Yönetimi fonksiyonundan sorumlular tarafından şehre ait özellikler ve öncelikler gözetilerek ve şehrin ihtiyaçları doğrultusunda Yerel Akıllı Şehir Stratejisi hazırlanacak. Yerel Akıllı Şehir Stratejisi her bir şehir için ayrı olacak şekilde hazırlanacak. Örneğin hem Konya hem Selçuklu için ayrı ve birbiri ile uyumlu olacak şekilde Yerel Akıllı Şehir Stratejisi hazırlanacak. Akıllı Şehir alanında oluşturulacak stratejiler ve önceliklendirme konusunda şehirlerin dinamikleri, insan faktörü, yerleşimi gibi pek çok farklı faktörün göz önünde bulundurulacak. (Dilhan Duımanoğlu)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.