Mustafa Balkan (Tarih Yazıları)

Mustafa Balkan (Tarih Yazıları)

Alanya’da hayat akşam başlıyor

Alanya’da hayat akşam başlıyor

TARİHE YOLCULUK  (321)

Alanya şehir merkezini paytonla, deve ve trenle gezmek mümkün. Rus ve Alman turistlerin yoğunlukta olduğu Alanya’da turistlere her türlü kolaylık sağlanıyor. Alanya’da hayat, gündüz çok sıcak olduğu için akşamdan sonra başlıyor ve gece geç vakitlere kadar devam ediyor.

Alanya, kuzeyinde Toros Dağları ve güneyinde Akdeniz’in bulunduğu küçük bir yarımada üzerinde kurulmuş şirin ve güzel bir şehir. Prof. Dr. Kılınç Kökten ‘in Kadıini Mağarasında yaptığı araştırmalara göre, bölge tarihinin MÖ. 17.000 dönemine kadar uzandığını göstermektedir.

İlk kez ne zaman ve kimler tarafından kurulduğu henüz bilinmeyen Alanya’nın en eski adı Korakesium’dur. Bizans döneminde ise Kalanoros ismi verilmiştir. XIII. yüzyılda Türkiye Selçuklu Sultanı Aâeddin Keykubad’ın 1221’de kaleyi ele geçirmesiyle birlikte adını “Alâiy’ye” olarak değiştirmiştir. Cumhuriyet döneminde Alâiye “Alanya” olmuştur. Bu bölgeyi gezen seyyahlar arasında antik çağ yazarı Strabon, Piri Reis, Seyyep, İbn-i Batuta ve Evliya Çelebi sayılabilir.

kal-04-001.jpg

Alanya tarihi hakkında kısaca bilgi vermek gerekirse; kalenin kumandanı Kir Vart’ı 1221 yılında yenilgiye uğratan Sultan Alâeddîn Keykûbâd, kendi adına burada bir saray yaptırmıştır. Selçuklular başkent Konya’nın yanı sıra Alanya’yı kışlık merkez olarak kullanarak imar faaliyetlerinde bulunmuşlardır. 1243’deki Moğol saldırıları ve 1277’de Mısır Memlüklerinin Anadolu’ya girmeleri Selçukluları yıpratmış, Türkiye Selçuklu Devleti’nin parçalanmasından sonra bölge Karamanoğulları tarafından beş bin altın karşılığında Memlük Sultanına satılmış daha sonra 1471 yılında Fatih Sultan Mehmet zamanında Osmanlı Devleti sınırları içerisine alınmış, Tarsus ile birlikte 1571 yılında Kıbrıs eyaletine bağlanmış,1864 yılında ise, Konya vilâyetinin sancağı olmuştur. 1868 yılında Antalya’ya bağlanmış, 1871 yılında bu vilâyetin ilçesi olmuştur.

Alanya Kalesini zaman kısıtlığından dolayı adam akıllı gezemedim. Yâ değilse siz kıymetli okurlarım ile takipçilerime Uluğ Sultan Alâedddin tarafından Kızılkule’nin yakınında 1227’de yapımına başlanılan ve bir senede tamamlanan tersane, tophane, darphane ve Akşebe Sultan Mescidi, Andızlı Câmiî, Siddi Zeyneb Türbesi, Hıdırellez Kilisesi, Alara Kalesi, Alarahan ve diğer tarihi ve turistik yerler ile mağaralar hakkında da bilgi vermek isterdim.

Alanya’dan Avsallara dönerken otobüsümüz tam üç tünelden geçti. Bu tünellerin ikincisi baya uzundu. Konya-Alanya arasını iki saate indirecek tüneller hakkında Pazartesi günü bilgi vereceğim.

002-002.jpg

MUHABBET SOKAĞI

Alanya şehir merkezini gezerken ilgin sokaklara da rastladım. Muhabbet Sokak bunlar arasında idi. Cep telefonu yerine karşılıklı koyu muhabbete dalmak isteyenler bu sokağı ve bu sokak içerisinde yer alan çayhane ile kahvehâneleri tercih edebilirler.

Bu arada Alanya, 300 bine yaklaşan nüfusuyla 21 ili geride bırakırken Antalya’nın nüfusu da 2,5 milyona yaklaştı. Alanya şehir merkezini paytonla, deve ve trenle gezmek mümkün. Rus ve Alman turistlerin yoğunlukta olduğu Alanya’da turistlere her türlü kolaylık sağlanıyor. Alanya’da hayat, gündüz çok sıcak olduğu için akşamdan sonra başlıyor ve gece geç vakitlere kadar devam ediyor.

 

PAZARTESİ: Konya – Alanya arasını iki saate indirecek tünel ve…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Balkan (Tarih Yazıları) Arşivi
SON YAZILAR