Almanya’da yapılamayan “güvercin göğsü ameliyatı” Selçuk Tıp’ta yapıldı

Almanya’da yapılamayan “güvercin göğsü ameliyatı” Selçuk Tıp’ta yapıldı
17 Yaşındaki Deniz Juras Özçelik; Almanya’nın Münih kentinde güvercin göğsü ameliyatı olamayınca Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne başvurdu ve ameliyatın ardından 3. günde normal yaşantısına döndü

       

 

Halk arasında “güvercin göğsü” olarak bilenen göğüs kafesi kemiklerinin ileriye doğru çıkması sonucu oluşan şekil bozukluğu, hastada hem fiziksel hem psikolojik bozukluğa sebep oluyor.

17 Yaşındaki Deniz Juras Özçelik de Almanya’nın Münih kentinde bu rahatsızlığı sebebiyle bir çok cerrahla görüşmesine rağmen hep olumsuz yanıt aldı. Böyle bir cerrahi düzeltmenin mümkün olmadığını öğrenen Deniz Juras Özçelik, psikolojik olarak kötü hissediyordu. Baba Oğuz Özçelik Almanya’dan olumsuz yanıt almaları üzerine Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Cerrahi Polikliniği ile görüşmeye karar verdi. Oğlu ile birlikte hastaneye gelen Oğuz Özçelik burada yapılan muayene ve tetkiklerin ardından göğüs kafesi kemiklerinin torakoskopik (kapalı) ameliyat ile düzeltilebileceğini öğrendi. Hızla ameliyat süreci planlanan hasta geçtiğimiz salı günü ameliyat edildi. Ameliyatın ardından 3. gün ise normal yaşamına dönerek hastaneden şifa ile taburcu edildi. 

Baba Oğuz Özçelik; “Oğlum güvercin göğsü nedeniyle psikolojik ve fiziksel olarak kötü hissediyordu, annesi ile Münih’te muayene ettirdik, ancak böyle bir cerrahinin varlığından bile habersiz olduklarını gördük. Ardından Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne başvurmaya karar verdik. Şu an oğlum ameliyat oldu, 3 gün gibi kısa bir sürede taburcu ediliyoruz. En önemlisi açık ameliyat olmadığı için enfeksiyon riski yok, iyileşme süreci daha hızlı. Ben ülkem adına çok sevindim, gurur duydum. Cerrahi anlamda Almanya’da yapılamayan ameliyatın kendi ülkemizde üstelik böyle üst kalitede yapılması beni ve oğlumu çok mutlu etti. Bu noktada Selçuk Üniversitesi ailesine özellikle Selçuk Tıp Göğüs Cerrahisi Anabilim dalı hocalarına minnettarım. Ameliyatı gerçekleştiren Doç. Dr. Murat Öncel’e, Dr. Duygu Nur Kırıcı ve tüm ameliyat ekibine, ameliyat sonrası bizimle yakından ilgilenen diğer tüm personele teşekkür ederim” dedi.

ameliyat-(1).jpg

SÜ Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi AD öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Öncel ise,“2013 yılından bu yana Göğüs Cerrahisi AD Başkanı Prof. Dr. Güven Sadi Sunam önderliğinde Minimal İnvazifPektus Cerrahi adı altında ameliyatlarımız düzenli olarak gerçekleştiriliyor. Öğretim üyeleri bu ameliyatı (Nuss-Abramson) Amerika’ya gidip bizzat yerinde öğrenerek, gelip üniversitemiz Göğüs Cerrahi AD’nda uyguluyorlar. Bu ameliyat daha önce açık olarak (kaburgalar kırılarak) yapılmakta iken şu an Göğüs Cerrahi’de torakoskopik (kapalı) yöntemle yapılıyor. Halk arasında güvercin göğsü denilen göğüs kafesi kemiklerinin dışarı doğru çıkması ile hastanın hem fiziksel hem de psikolojik bozukluğuna sebebiyet veren bir durumdur. Hastanemizde Abramson metodu ile ameliyat, ölçü alınarak hazırlanan bir çelik bar göğüs kafesi şekline göre hazırlanıp, 2 adet sabitleyici ile göğüs kafesine baskı yaparak normal seviyeye getiriyor.  Bu ameliyatta kan kaybı yaşanmıyor. Göğüs yan tarafı, yani koltuk altı hizasından 3’er cm’lik kesilerle yapılıyor. Ameliyat süresi ortalama yarım saat. Enfeksiyon riski minimum, taburcu süresi maksimum 3 gün olarak belirleniyor. Türkiye’de bu ameliyatı düzenli ve sık yapan merkezlerden biriyiz. Her yıl ülkemizi ve üniversitemizi temsil için uluslararası kongrelerde yaptığımız ameliyatları eğitim amaçlı sunmaktayız. Chest Wall (CWIG) üyesiyiz. Bize bu imkanları sunan başta Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Şahin’e ve Göğüs Cerrahisi AD Başkanımız Prof. Dr. Güven Sadi Sunam’a teşekkür ediyoruz” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.