Altın "Fed" öncesi kazancını korudu

Altın "Fed" öncesi kazancını korudu
Altın, Fed ve Euro Bölgesi maliye bakanları toplantıları öncesi kazancını korudu

Altın, fed2in para politikası toplantısı ve Euro Bölgesi maliye bakanlarının Yunanistan'ın borç krizini görüşecekleri toplantı öncesi kazancını korurken, platin altı yılın en düşük seviyesinin züerinde seyretti.

Spot altın, Pazartesi günkü seviyesi olan ons başına 1,186.43 dolardan bugün Singapur saati ile 14:23'te 1,184.28 dolara geldi. Metal dün yüzde 0.4 yükseldi. Altın Pazartesi günü, ABD'de fabrika siparişleri verisinin Mayıs ayında beklenmedik bir şekilde düşmesi ve bunun sonucu ABD'de faiz artırımının öteleneceği beklentilerinin güçlenmesi sonucu yüzde 0.8 değer kazanmıştı. 

Altın, iyileşmekte olan ABD ekonomik verilerinin Fed'i borçlanma maliyetlerini artırmaya yönelteceği beklentilerinin etkisi ile, Ocak ayında gördüğü bu yılın zirvesinden yaklaşık yüzde 9 geriledi. ABD merkez bankasının 16 Haziran'da başlayacak iki günlük toplantısında faiz artırımına gitmesi beklenmezken, Barclays Plc'ye göre, Eylül ayında faiz artırımına gideceği konusunda bazı işaretler gelebilir. Yüksek faizler, yatırımcısına genellikle yalnızca fiyat artışları yoluyla getiri sağlayan altının cazibesini azaltır. 

Sydney'de Australian Bullion Co. baş ekonomisti Jordan Eliseo, "Piyasaların, özellikle Yunanistan'ın hala gündemde olması ile birlikte, güvercin bir sürprizle karşılaşma şansı daha fazla," dedi ve "Bu durum altına destek ile sonuçlanabilir, ancak yakın zamanda önemli bir yukarı hareket görmüyoruz" şeklinde görüş bildirdi. 

ABD'de dün açıklanan veriye göre, sanayi üretimi geçen ay yüzde 0.2 düştü. Geçen yıl başlayan dolardaki değerlenme ABD'nin ihracatını olumsuz etkilerken, petrol fiyatlarındaki düşüş petrola rama ekipmanlarına yatırımın azalmasına neden oluyor. Bloomberg Dolar Spot Endeksi son bir yılda yüzde 16 yükseldi ve Salı günü yüzde 0.1'lik bir çıkışla 1,176.23'e ulaştı.

Baskı Altında

Altın, Australia & New Zealand Banking Group Ltd.'ye göre, dolardkai artışın sürmesi durumunda, ons başına 1,100 dolara düşebilir. Morgan Stanley ise, metalin 2015 yılının kalan bölümünde, yüksek faiz beklentilerinin doları güçlendirmesi ile birlikte, muhtemelen baskı altında kalmaya devam edeceğini kaydetti. 

Avrupalı politika yapıcılar, Yunanistan'a, kurtarma paketinin serbest bırakılması için gereken tavizleri verme çağrısında bulundu. Euro Bölgesi maliye bakanlarının 18 Haziran'daki toplantısı, Yunanistan ile kreditörleri arasındaki anlaşmazlığın çözümü için bir sonraki zemin olabilir.

Ağustos vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.2 düşerek ons başına 1,183.40 dolara indi. Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları 2009'dan bu yana en düşük seviyesine indi. Şanghay Altın Borsası'nda, yüzde 99.99 saflıktaki altının gram fiyatı fazla değişmeyerek ons başına 236.80 yuanda (ons başına 1,186.46 dolar) kaldı. 

Platin, dün yüzde 1.6 düşüşle ons başına 1,077.61 dolara ile Mayıs 2009'dan bu yana en düşük seviyesini görmesinin ardından yüzde 0.3 artarak 1,090.53 dolara çıktı. Gümüş dünkü seviyesi olan ons başına 16.083 dolardan 16.0542 dolara geldi. Metal dün yüzde 0.7 değer kazanmıştı.Palladyum yüzde 0.3 artışla ons başına 736.99 dolara çıktı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.