Anayasa değişikliği teklifi Genel Kurulda

Anayasa değişikliği teklifi Genel Kurulda
AK Parti'li Gül:- "Türkiye'deki hükümet krizleri esasen Türkiye'nin bekasına, milletimizin birliğine ve beraberliğine kasteden birtakım süreçlerin de tetikçisi olmuştur" - CHP'li Tezcan:- "Sistem partili cumhurbaşkanlığı üzerine kurulmuş. Yani bir siyasi

TBMM (AA) - AK Parti Gaziantep Milletvekili Abdulhamit Gül, "Türkiye'deki hükümet krizleri esasen Türkiye'nin bekasına, milletimizin birliğine ve beraberliğine kasteden birtakım süreçlerin de tetikçisi olmuştur." dedi.

Genel Kurulda, AK Parti'nin anayasa değişiklik teklifinin 1. turunda birinci madde üzerindeki görüşmelerde konuşan CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, anayasa değişiklik teklifinin 1. maddesini görüştüklerini ve madde ile mevcut anayasanın 9. maddesinde değişiklik yapıldığını söyledi.

Tezcan, "Sistem partili cumhurbaşkanlığı üzerine kurulmuş. Yani bir siyasi partinin genel başkanı bütün yüksek yargıyı tayin edecek. Bir siyasi partinin genel başkanı elindeki bu mekanizma vasıtasıyla illerde, ilçelerde, asliye hukuk, asliye ceza mahkemelerini, sulh ceza hakimlerini, tutuklayan, tahliye eden hakimleri, savcıları belirleyecek. Bu nasıl bir hırstır. Buradan kimseye hayır çıkmaz. Buradan milletin geleceği için şer çıkar." görüşünü savundu.

Hiçbir makam ve mevkinin kalıcı olmadını belirten Tezcan, şöyle devam etti:

"Bugün bu makamlar sizde olabilir ama yarın bir başkasının elinde olur. Ve şöyle bakın, düşünün: Benim oy vermediğim ya da zerre kadar gönül bağım olmayan bir siyasi partinin genel başkanı, hakimleri, savcıları, mahkemeleri, Anayasa Mahkemesini belirleyecek. Böyle bir ülkede yaşamak ister misiniz? Böyle bir ülkede yaşamak isteyen bir tane sağduyu vatandaşımız olabilir mi?

Sayın Adalet Bakanı dünkü konuşmasında çıktı 'Atatürk dönemine dönüyoruz' dedi. Atatürk'ün ayağının tozunu öpün. Atatürk'ün ayağının tozunu öpün. Atatürk bu memleketi bir felaketin eşiğinden aldı. Tek parti bir zaruretti, bir keyfiyet değildi ve mecburen demokrasiye yöneltti. Siz şimdi demokrasiden mutlakiyete gitmenin çaresini arıyorsunuz. Kurtulun bu ihtirastan." diye konuştu.

Sataşma olduğu gerekçesiye söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, anayasa değişikliğinde teklif sahibi olduğunu, teklifin akıl ve ilimle hazırlanmış bir anayasa teklifi olduğunu burada hırs, ihtiras gibi bir mantık göremediğini söyledi.

Getirilen sistemde cumhurbaşkanının ve milletvekilinin halk tarafından seçildiğini belirten Muş, "Halkın seçmiş olduğu cumhurbaşkanı ve milletvekillerinin yüksek yargı mensuplarını belirlemesi bir ihtiras meselesi oluyor. Millete dayanan bir meşruiyet var ortada. Millet yetkilendirdiği cumhurbaşkanı ve milletvekilleri eliyle bu yetkisini kullanmış olacak." diye konuştu.

AK Parti Gaziantep Milletvekili Abdulhamit Gül ise Gaziantep'teki çatışmada yaralanan polise Allah'tan şifa dilerken, polisin ameliyattan çıktığını, durumunun iyi olduğunu söyledi. 1982 Anayasası'nın Cumhurbaşkanlığı makamını, siyasetin karşısında bir güç olarak inşa ettiğini ve alabildiğince geniş yetkilerle donattığını anlatan Gül, bu geniş yetkiler olmasına rağmen cumhurbaşkanının siyasi, cezai ve hukuki sorumluluğunun da düzenlenmediğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı ve başbakan arasında yaşanan gerilimlerin Türk siyasi tarihinde sayısız örneklerle dolu olduğunu dile getiren Gül, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Şu anda sistemin işliyor olması, AK Parti'nin kurucu genel başkanının cumhurbaşkanı olması, AK Parti Genel Başkanının başbakan olmasıdır. Ama bizim getirdiğimiz öneri kişilerden bağımsız olarak sistemin kendi içerisinde kontrol ve dengesini sağlanması, kişilerden azade olarak sistemin Türkiye'de bir yürütme krizi oluşturmamasına yönelik çok tarihi bir anayasa değişikliğiyle bugün çok değerli milletvekillerinin huzurunda ve milletimizin inşallah iradesine sunulacaktır.

Türkiye'deki hükümet krizleri esasen Türkiye'nin bekasına, milletimizin birliğine ve beraberliğine kasteden birtakım süreçlerinde tetikçisi olmuştur. Hükümet krizlerinin tamamıyla ortadan kaldırılmasına yönelik bir öneri vardır. Bu önerimiz kuvvetler ayrılığını esas almaktadır. Halk iradesine dayanmaktadır."

Gül, krizleri önleyen, hukuk devletini güçlendiren bir sistem öngördüklerini vurguladı.

Şahsı adına konuşan AK Parti Antalya Milletvekili Mustafa Köse, anayasa değişiklik teklifiyle, yargıya ilişkin bağımsızlık ibaresinin yanına tarafsız ibaresinin eklendiğini ve böylece yargı bağımsızlığının tarafsızlığı da içerdiğinin vurgulandığını söyledi.

Köse, "Bu sistemle birlikte diktatörlük getireceksiniz. Seçtiğiniz cumhurbaşkanı diktatör olacak" denildiğini aktararak "Korkmayın, biz bir Almanya, İtalya, Suriye, Irak değiliz. Bu coğrafyadan, bu milletin bağrından tarih boyunca diktatör çıkmamıştır, çıkmaz. Hele hele arkasında milletin hayır duası, yüreğinde Allah korkusu olan Recep Tayyip Erdoğan'dan asla ve kata diktatör olmaz." ifadesini kullandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.